Old Trafford - începuturi

Înainte de 1902, Manchester United – cunoscută în acea vreme ca Newton Heath – își juca meciurile de acasă la North Road și apoi pe Bank Street în Clayton. Condițiile însă nu erau deloc ideale iar după ce clubul s-a salvat de la faliment, patronul John Henry Davies a hotărât în 1909 că un club care a câștigat cupa și campionatul are nevoie de un stadion pe măsură așa că a alocat fonduri pentru construirea unei noi arene.
S-a pus pe treabă arhitectul scoțian Archibald Leitch și așa a luat naștere Old Trafford: un stadion care trebuia să aibă inițial o capacitate de 100.000 de locuri, dintre care doar cele de la peluza sud erau pe scaune, a rămas cu doar 80.000 pentru a reduce costurile. În final, totul a costat aproximativ 60.000 de lire.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cristiano Ronaldo, cu gândul la barajul de calificare la CM din Qatar! "Va fi o bătălie frumoasă"
IERI LA 17:44
Old Trafford a devenit treptat unul dintre cele mai faimoase stadioane din lume, dar nu fără dificultăți. După ce în 1936 a fost adăugat acoperișul la ceea ce acum se numește ”Sir Alex Ferguson Stand”, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial arena a fost preluată de armată pentru a fi folosită drept depozit. Cu toate acestea s-a jucat în continuare fotbal pe stadion însă în urma unui raid german de pe 22 decembrie 1940 arena a fost bombardată. Abia în martie fotbalul a revenit pe Old Trafford – doar pentru trei zile însă. Un nou bombardament din 1941 a distrus de această dată aproape în totalitate stadionul.
Reconstrucția a fost însă asigurată de statul britanic iar în această perioadă United a jucat meciurile de acasă pe Maine Road, stadionul vecinilor de la Manchester City. Nu a fost însă un gest de caritate – United a plătit o chirie de 5.000 de lire pe an și a oferit parte din profiturile din ziua de meci lui City.
Old Trafford a fost redeschis în 1949, la 10 ani distanță de ultimul meci jucat pe stadion. Primul meci jucat de diavoli pe noul stadion a fost o victorie cu 3-0 împotriva celor de la Bolton Wanderers.
Legendarul stadion al lui Manchester United a găzduit destule meciuri extraordinare între diavolii roșii și Liverpool în cei aproape 120 de ani de existență. Iată trei dintre cele mai memorabile:

Manchester United – Liverpool 1-4 (martie 2009)

Manchester United venea la meciul cu Liverpool din 2009 din postura de echipă campioană și ca lider la zi în Premier League. De cealaltă parte, Liverpool era pe locul doi, cu speranțe reale la titlu.
”Liverpool și-a readus la viață ambițiile de a câștiga Premier League după ce au umilit-o pe campioana Manchester United pe Old Trafford” scria Phil McNulty în cronica de meci de pe BBC. În final, ambițiile lui Liverpool nu s-au materializat: cormoranii au încheiat pe locul doi iar Manchester United a luat al treilea titlu la rând. Drept urmare, acest meci pare ieșit total din context: Ronaldo a deschis scorul pentru echipa lui Ferguson în minutul 23 din penalty dar ce a urmat a părut să fie ceva suprarealist.
Liverpool a dominat copios partida și a înscris de patru ori. Startul revenirii a fost dat de cine altcineva decât Fernando Torres care l-a forțat pe Nemanja Vidic să comită o eroare doar la opt minute distanță de reușita lui Ronaldo. De aici acolo a fost meciul oaspeților care au mai marcat prin Steven Gerrard, Fabio Aurelio și Andrea Dossena.
https://i.eurosport.com/2017/12/23/2234317.jpg

Manchester United – Liverpool 2-2 (octombrie 1995)

Cel mai mare derby al Angliei și-a disputat un nou episod pe 1 octombrie 1995 dar toată lumea vorbea despre Rege. Care Rege? Pare o întrebare redundantă. Nimeni altul decât Eric Cantona. Francezul a revenit din suspendarea de opt luni primită după ce a executat o lovitură de kong-fu asupra unui fan chiar în partida de pe Old Trafford cu Liverpool.
Întoarcerea Regelui a fost perfectă. Dubla lui Robbie Fowler adusese pe Liverpool în avantaj (2-1) dar în minutul 70 Cantona a fost faultat în careu. Cine să execute? Eric, evident. Un șut imparabil a urmat iar Regele adusese egalarea pentru United.
https://i.eurosport.com/2019/10/16/2697013.jpg

Manchester United – Liverpool 2-1 (ianuarie 1999)

În sezonul în care Manchester United a reușit tripla istorică, întâlnirea cu marea rivală Liverpool din a patra rundă a FA Cup pe 24 ianuarie 1999 a fost una decisivă. Toată lumea preferața meciul ca un duel al atacanților: Andy Cole & Dwight Yorke versus Michael Owen % Robbie Fowler. A fost un meci marcat de un atacant, dar nu unul dintre cei menționați.
Ole Gunnar Solskjaer a intrat în minutul 81 în locul lui Garry Neville. Norvegianul nu a intrat chiar bine în meci, dar nu a fost nevoie de mai mult. Ole a avut ultimul cuvânt în acea zi: ”Am avut doar două trei atingeri. După ce am egalat, tot ce făceam era să atacăm în valuri. Scholesy a primit o minge bună de la Staam, eu am alergat în calea lui și i-am luat mingea. Cu o singură atingere mi-am poziționat mingea iar apoi am șutat fără să ezit, chiar printre picioarele lui Jamie Carragher. Acestea au fost singurele atingeri pe care le-am avut în acel meci, cred”.
Cine ar fi crezut că Solskjaer are un talent ascuns pentru a înscrie goluri decisive în momente cheie?
Vom afla duminică dacă norvegianul a reușit să transmită această atitudine și la jucătorii actuali când Manchester United va întâlni Liverpool de la 18:30 în direct pe Eurosport 1. Meciul va fi precedat de Premier League Show de la 17:30.
Premier League este transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.
Fotbal
Absențele lui Salah și Mane, resimțite pentru Liverpool în egalul cu Arsenal din Cupa Ligii Angliei
IERI LA 15:25
Premier League
Ronaldo s-a accidentat din nou. United tremură în așteptarea verdictului medicilor
14/01/2022 LA 09:16