Băieții lui Pep Guardiola vor afla luni, pe 13 iulie, dacă pot sau nu evolua în Champions League în următoarele două sezoane,din cauza încălcării fair-play-ului financiar. Așa cum a promis încă de la început, după aflarea deciziei UEFA, conducerea "Cetățenilor" a făcut apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv). Hotărârea în urma apelului la TAS va fi anunțată luni.
În cazul în care decizia inițială este păstrată, campionii sezonului trecut din Premier League vor lipsi timp de doi ani din Europa și vor plăti o amendă de aproximativ 25 de milioane de lire sterline. Totuși, în cazul în care clubul controlat de Șeicul Mansour câștigă acest apel, instituțiile care conduc fotbalul european au mare problemă de credibilitate. Astfel, se deschid porțile pentru o Superligă Europeană, după modelul din sporturile americane.

Decizia TAS și efectele ei

Premier League
Erling Haaland a cheltuit o sumă impresionată pentru a face cadouri foștilor colegi de la Dortmund
ACUM 8 ORE
Există câteva posibile scenarii în urma deciziei care va fi luată în urma apelului Manchester City de la TAS, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (clubul a depus un al doilea apel pe data de 14 februarie 2020):
Decizia UEFA rămâne în vigoare și Manchester City este suspendată din Champions League pentru următoarele 2 sezoane
În acest caz este foarte probabilă destrămarea echipei formate sub conducerea lui Guardiola, jucătorii având posibilitatea sa plece la cluburi care participă în Champions League. Chiar dacă Guardiola a declarat că va rămâne la club indiferent de sancțiunea finală, el mai are un an de contract și e greu de crezut că Manchester City îl va păstra la club, având în vedere salariul pe care îl are antrenorul spaniol. Clubul este în prezent investigat și de Premier League și FIFA privind nereguli în respectarea FFP și încălcări la semnarea unor jucători minori. Aceste investigații sunt legate de cazul pe care îl are deschis UEFA, iar o decizie în favoarea forului European ar influența și soarta cazurilor deschise de Premier League și FIFA.
Suspendarea Manchester City este redusă la un sezon
Echipa rămâne în formula actuală și este motivată sa revină în forță, având și un avantaj la câștigarea titlului Premier League în 2021.
TAS respinge acuzațiile UEFA și achită clubul Manchester City
În acest caz legitimitatea reglementărilor FFP este demontată, UEFA se dovedește un organism “învechit”, fără influență și scena fotbalului European se poate îndrepta către o eventuală superligă propusă de unele cluburi precum Juventus Torino. Acest scenariu ar reduce semnificativ importanța campionatelor interne și ar accentua diferența deja evidentă între granzii Europei si cluburile din ligile inferioare. Mai multe investiții similare cu cele de la PSG și Manchester City vor fi posibile, iar fotbalul european se poate îndrepta către un model de piață similar ligilor sportive din SUA.
În acest context este semnificativă și investiția grupului financiar Silver Lake (controlează acțiunile UFC, drepturi de publicitate pentru majoritatea starurilor de la Hollywood).
Silver Lake a achiziționat 10 % din acțiunile Manchester City contra sumei de 500 milioane de dolari în noiembrie 2019. În acel moment investigația UEFA era în curs. Este greu de crezut că investiția a fost făcută fără a avea asigurări din partea Manchester City, și posibil informații din partea unor persoane apropiate investigației, că disputa va fi soluționată în favoarea clubului din albion.
Indiferent de ce decizie va lua TAS, fotbalul European nu va mai fi la fel. Fie vom vedea o scindare între bogați și săraci, sau o revenire a echipelor de tradiție, mai multe cluburi conduse în teren de unul-doi jucători de geniu (Roma lui Totti, Galatasaray și Hagi, Porto și Quaresma, Arsenalul lui Vieira și Henry). Am putea asista la schimbarea reglementărilor, în direcția unei eventuale încurajare a investițiilor în academii și formarea mai multor echipe precum cea a Barcelonei lui Guardiola, care a reușit sa afișeze un 11 format din jucători crescuți în La Masia.
Spectacolul din Premier League de pe Eurosport vă este oferit de Unibet.
Fotbal
Guardiola a pus ochii pe un mijlocaș din Premier League! Cine e așteptat în locul lui Fernandinho
19/05/2022 LA 08:30
Premier League
Imaginația englezilor a depășit orice limită! Cum s-ar ajunge la un play-off între City și Liverpool
18/05/2022 LA 16:46