Articol scris de Valentin Nicola
Chelsea a dominat atât la capitolul posesie partida (60.3%-39.7%), cât și la numărul de șanse create (11-3), însă nu a reușit să marcheze datorită blocului compact defensiv organizat de Jose Mourinho. De cealaltă parte, deși nu s-a concretizat pe tabelă, Spurs putea să câștige partida în stilul caracteristic dar defensiva lui Chelsea a fost completată magistral de prezența lui N’Golo Kante.
Unde linia defensivă formată din James, Zouma, Thiago Silva și Chilwell a eșuat să acopere, a intervenit providențial francezul. Frank Lampard respectă din postura de antrenor tradiția fotbalului englez cu privire la rolurile unui sistem median cu 3 jucători. W.H Brelsford explica în 1914 ce combinație funcționează pentru oferi cel mai bun randament la mijlocul terenului: “Dacă se folosește o combinație de doi pasatori de top atunci trebuie completat cu un <<distrugător>> determinant de clasă”. Exact așa a aranjat Lampard blocul median pentru înfruntarea cu Mourinho, o regulă care produce efectele dorite chiar și la mai bine de 100 de ani.
Premier League
Pep Guardiola i-a mulțumit lui Liverpool pentru felul în care a jucat în acest sezon
IERI LA 06:42

N’Golo Kante omniprezent contra celor de la Tottenham

Kovacic și Mount au asigurat o tranziție eficientă a balonului, cu 59 respectiv 60 de pase reușite iar Kante a excelat la toate capitolele. Cu 67 de pase reușite în total acesta și-a depăsit îndatorirea de bază, cea defensivă, a creat cele mai multe șanse pentru Chelsea (3) și a efectuat cele mai multe pase în treimea adversă (21).
Din punct de vedere defensiv a fost magistral. În primul rând a blocat prin poziționarea sa perechea ofensivă adversă, formată din Son și Kane, a tăiat culoarele de pasă și a controlat, în multe momente, jocul de la mijlocul terenului.
https://i.eurosport.com/2020/11/30/2946552.png
La faza din minutul 9, cea în care Bergjwin a pătruns prin culoarul deschis în defensiva lui Chelsea, Kante a intervenit la timp pentru a grăbi o execuție imprecisă a olandezului. O mostră de plasament și intervenție în fața unor combinații rapide, demnă de un închizător de clasă mondială.
https://i.eurosport.com/2020/11/30/2946553.png
În minutul 53, Harry Kane retras între linii îl deschide în lateral pe Reguilon care se debarasează rapid de Ziyech fiind blocat la timp de francez. Faza era un deosebit de periculoasă având în vedere că Son aștepta o pasă decisivă fiind inteligent plasat în interiorul careului.
https://i.eurosport.com/2020/11/30/2946555.png
Tottenham sub comanda lui Mourinho așteaptă greșeala adversarului, chiar și în minutele de prelungire ale unei partide. Cu Moura și Davies introduși pe teren în prelungiri, Spurs a avut o o ocazie imensă în minutul 94. Kurt Zouma a ratat o pasă simplă, Lo Celso a ajuns în posesie dar a greșit continuarea fazei. Este de observat plasamentul lui Kante care se asigură prin poziționare că cea mai viabila opțiune de pasă și anume Harry Kane, este anihilat chiar și în cazul în care primește și îl întoarce pe Thiago Silva, apărătorul care îl ține în marcaj.
https://i.eurosport.com/2020/11/30/2946556.png

Tottenham a ratat desprinderea în fruntea clasamentului

După această partidă Tottenham a rămas pe primul loc în Premier League, la egalitate cu Liverpool, ambele cu 21 de puncte. Trupa lui Jose Mourinho a întâlnit o formație a lui Chelsea care, față de City cu Rodri în vârful triunghiului median, a beneficiat de un închizător rapid, mobil și activ, reușind să smulgă un punct echipei ce traversează o formă superioară.
Evoluția lui N’Golo Kante a fost un tribut rolului de mijlocaș defensiv, un post de multe ori neglijat și neobservat dar crucial în a obține marile performanțe și mai ales “centrul de greutate” al unei echipe într-un campionat atât de intens precum Premier League.
Meciurirle din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
"El este Mbappe, Salah al nostru!" Thomas Tuchel l-a identificat pe jucătorul cheie al lui Chelsea
20/05/2022 LA 06:40
UEFA Europa Conference League
Jose Mourinho, "sanctificat" de fanii Romei! Imagini memorabile din capitala Italiei
06/05/2022 LA 17:36