Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Criza de la Arsenal. “Tunarii” s-au prăbușit în a doua jumătate a clasamentului!

Ion Alexandru

Actualizat 05/12/2020 la 14:27 GMT+2

Arsenal pare doar o umbră a celebrei echipe care termina neînvinsă un întreg sezon de Premier League. “Tunarii” se regăsesc acum doar pe poziția a 14-a în Premier League și pornesc cu a doua șansă în derby-ul de duminică cu Tottenham.

Mikel Arteta are un început slab de sezon. Din 1981, Arsenal nu a mai fost atât de jos după 10 etape

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alex Ivan
La capătul sezonului trecut, Arsenal a avut cea mai slabă clasare din ultimii 25 de ani. Formația de pe Emirates a terminat pe poziția a opta și și-a salvat sezonul doar datorită triumfului din FA Cup. O zicală din fotbal spune că clasamentul începe să prindă contur după10 etape disputate. Arsenal, după 10 partide de Premier League, se află pe poziția a 14-a. Mai îngrijorător pentru fani este faptul că jocul prestat de echipa lui Arteta reflectă realitatea din clasament.

Arsenal, cel mai slab atac din rândul formaților din Big 6

Cea mai vizibilă problemă de la Arsenal este ineficiența ofensivei. “Tunarii” au înscris în doar 10 rânduri în acest sezon și au cel mai slab atac din Premier League, exceptând formațiile din zona retrogradării. Elevii lui Arteta au o medie de un singur gol pe meci, un regres dramatic față de stagiunea 2018/19, când Arsenal a înscris 1.92 goluri pe partidă și a marcat un total de 73 de goluri în Premier League. Sezonul trecut, formația de pe Emirates reușea în medie 1.47 de goluri pe meci și își fructifica 13% din ocaziile cu care se întâlnea într-o partidă. Acum, acest procent a scăzut la 10%. Arsenal a avut până acum 92 de șuturi expediate către poarta adversă și, în medie, doar trei dintre acestea sunt cadrate într-o partidă. În comparație cu restul formațiilor, doar Burnley, Newcastle și Sheffield United au trimis mai puține baloane spre poarta adversă decât “tunarii”. Ținând cont de numărul de ocazii cu care jucătorii lui Arteta s-au întâlnit în medie în Premier League, aceștia ar fi trebuit să înscrie un număr preconizat de 11.3 goluri, doar al 13-lea astfel de număr în rândul celorlalte formații din campionat. De asemenea, în meciurile disputate de Arsenal a fost înregistratăo medie de doar 2.2 goluri.
picture

Leeds - Arsenal 0-0 | Rezumatul partidei

Arsenal are în continuare probleme în defensivă

Doar cinci formații au încasat mai multe goluri decât cele 12 ale elevilor lui Arteta. “Tunarii” sunt singura echipăcare nu a primit vreun gol din fază fixă, indiferent de natura ei (inclusiv penalty-urile). Ținând cont de revitalizarea defensivei reușită de antrenorul spaniol în stagiunea precedentă, poate părea surprinzător faptul că restul statisticilor indicăo destabilizare a apărării lui Arteta. Media de goluri pe care “tunarii” ar fi putut să le încaseze ajunge la 13.9, iar în aceste condiții formația de pe Emirates are doar a 13-a cea mai solidă defensivă din Premier League. Aceștia se află pe locul al 10-lea în ceea ce privește numărul de intervenții ale portarului. Având în vedere diferența dintre numărul golurilor preconizate că ar fi fost primite după parada goalkeeper-ului și numărul golurilor încasate, Arsenal ocupă poziția a șasea în acest clasament. Pe scurt, Leno, care a disputat toate cele zece partide din acest sezon, a apărat “mai mult decât ar fi trebuit” și “tunarii” ar fi putut să încaseze mai multe goluri.
picture

Rezumatul partidei Arsenal - Aston Villa 0-3

Este filosofia lui Arteta greșită?

Arsenal se descurcă bine doar atunci când se află în posesia balonului. Elevii lui Arteta au o acuratețe a paselor de 83.3%, al patrulea cel mai bun procent din Premier League. Cu toate acestea, 12 alte echipe înregistrează un procent al posesiei mai mare decât cel de 51.1% reușit de Arsenal. Și mai îngrijorător, formația de pe Emirates se regăsește doar pe locul al 17-lea în ceea ce privește numărulacțiunilor încheiate cu șut pe parcursul unei partide. Doar opt echipe reușesc mai multe pase în careul advers decât cele 81 ale “tunarilor”, dar asta conduce în final la prea puține ocazii de poartă. În plus, doar Leicester și Brighton au expediat mai puține șuturi spre poarta adversă din faze fixe.
picture

Arsenal - Leicester 0-1 | Vardy a dat lovitura și la Londra

Tactica lui Arteta se bazează în special pe contra-atac. Totuși Arsenal nu reușește să mențină posesia în zone periculoase ale terenului. Elevii tehnicianului spaniol sunt pe locul al patrulea în ceea ce privește atingerile balonului în preajma propriei suprafețe de pedeapsă, dar ocupă doar poziția a 13-a în cazul atingerilor de balon în careul advers. “Tunarii” au făcut cele mai puține tackling-uri în preajma treimii adverse, fapt care arată că Arsenal nu practică un pressing avansat pentru a recupera balonul departe de propria poartă. Acesta reprezintă unul dintre motivele pentru care media procentului de posesia a scăzut în ultimele sezoane. Arsenal a avut în medie 56.1% posesie în perioada cu Unai Emery pe bancă și 58.5% în ultimul sezon cu Arsene Wenger.

Are Arsenal capacitatea să se redreseze?

Programul dificil poate reprezenta una dintre circumstanțele atenuante pentru Arteta. Arsenal a jucat deja împotriva a cinci echipe care au terminat în top șapte sezonul trecut. În stagiunea precedentă, “tunarii” au obținut 14 puncte după disputarea acelorași partide echivalente cu cele din actualul sezon. În acest context, cele 13 puncte adunate până acum nu reprezintă un regres chiar atât de mare. De asemenea, meciurile lui Arsenal au fost în general foarte strânse. Doar trei din cele 10 partide de Premier League disputate de formația de pe Emirates au fost decise la mai mult de un gol, victoria 3-3 cu Fulham din prima etapă, înfrângerea la același scor cu Aston Villa și un 1-3 cu Liverpool, care a fost 1-2 până în minutul 88. Rezultatele strânse reprezintăo caracteristică a mandatului lui Arteta. În sezonul trecut, 14 meciuri de campionat ale “tunarilor” cu spaniolul pe bancă s-au încheiat cu o remiză sau au fost decise la o diferență de un singur gol.
picture

Arsenal - Wolverhampton 1-2 | Rezumatul meciului

Arsenal a dovedit că se poate duela cu cele mai puternice formații, însă are probleme atunci când întâlnește un adversar mai slab cotat. Cel mai important, „tunarii” au nevoie urgentă de o îmbunătățire pe faza ofensivă. Duelul cu Tottenham de mâine va fi crucial pentru viitorul lui Arteta pe banca de pe Emirates.
Premier League etapa 11
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo