Articol scris de Bogdan Enache (footballscouting.ro)
Promovarea tinerilor la prima echipă a lui United nu este o întâmplare, acesta practică face parte din ADN-ul clubului. În 1932 managerul clubului, Scott Duncan, a creat prima echipă de juniori a clubului cu scopul de a strange cei mai talentați tineri din Manchester, iar în 1938 a pus bazele Manchester United Junior Athletic Club, secțiune de juniori ce avea ca obiectiv colaborarea cu autoritațile școlare locale. Iar mașinăria lui Scott Duncan a livrat de-a lungul timpului nume precum Duncan Edwards, Billy Whealan, Bobby Charlton, Mark Hughes, Norman Whiteside sau celebra class of 92” a lui Sir Alex Ferguson formată din Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Phil și Gary Neville sau Nicky Butt. Daren Fletcher, John O’Shea ori Wes Brown pot fi enumerați printre jucătorii reprezentativi promovați în ultimii 20 de ani, pe urmele lor călcând cu pași uriași simbolul clublui, Marcus Rashford.
https://i.eurosport.com/2014/03/27/1207910.jpg
Premier League
Klopp, precaut înaintea duelului cu United! Neamțul vede o amenințare în echipa de pe Old Trafford
19/04/2022 LA 08:10
Dacă în cazul lui Scott Duncan opțiunile de recrutare erau limitate din punct de vedere geografic, Sir Alex Ferguson avea posibilitatea, mai ales după anii 2000, să renunțe la această tradiție. Totuși Ferguson a continuat să promoveze constant tineri din academie și le-a oferit oportunitatea de a-și demonstra valoarea. Evident nu toți si-au atins potențialul dar jucători precum Kieran Richardson, Chris Eagles, Giuseppe Rossi, Darron Gibson, Fraizer Campbell, Jonny Evans, Danny Welbeck, Tom Cleverley, Federico Macheda, Ravel Morrison, Jesse Lingard, Michael Keane sau Adnan Januzaj au aprins imaginația suporterilor și au lăsat impresia că le-ar putea călca pe urme legedarilor jucători din “class of 92”.

Jesse ”Lingardinho”! Execuție superbă a englezului în West Ham - Leicester

Perioada post-Ferguson a fost una mai degrabă de criză, în care managerii au investit sume uriașe încercând să reconstruiască echipa. Chiar și în aceste condiții pe prima scenă a fotbalului englez și-au făcut apariția tineri promițători ca și Paddy McNair, Tyler Blackett, Andreas Pereira, James Wilson, Axel Tuanzebe, Cameron Bortwick-Jackson, Fosu-Mensah, Scott McTominay, Angel Gomes, Marcus Rashford, Dean Henderson, Tahith Chong, Brandon Williams și nu în ultimul rând Mason Greenwood.
Nici viitorul apropiat nu pare lipsit de soluții, de la echipa U18 promovând către echipa a 2-a trei tineri de mare perspectiva: Hannibal Mejbri, Shola Shoretire și Anthony Elanga.
Pare că promovarea tinerilor rămâne constantă indiferent de performanțele sportive și situatia financiară a clublui. Sistemul de recrutare si dezvoltare pare atât de bine pus la punct astfel încât să propună frecvent soluții pentru prima echipa.
Citește și:

Mason Greenwood, copilul teribil crescut la Manchester

Greenwood a debutat la prima echipă în sezonul 2018-2019, în care a biftat 3 meciuri în Premier League și 3 minute într-un meci de UEFA Champions League contra Valenciei. Ce a urmat a fost cu adevarat de vis pentru puștiul lui United. Sezonul 2019-2020 ia adus 5 goluri și 2 pase decisive în 9 meciuri de Europa League, iar în Premier League a înscris de 10 ori în 31 de meciuri(1311 minute jucate) și a oferit o pasă de gol, ridicând ștafeta la un nivel destul de ridicat pentru un jucător ce a evoluat în majoritatea meciurilor în banda dreaptă. În sezonul actual în 37 de meciuri în toate competițiile, a reușit 6 goluri și 3 pase decisive, ceea ce ar indica un regres. Totuși Mason a continuat procesul de adaptare la poziția de aripă dreapta îmbunătățindu-și tehnica, driblingul și capacitatea de a intra în combinații cu coechipierii.

#Euroscout Mason Greenwood, analiza

Format la academie pentru poziția de atacant central, acesta a ajunsă sa evolueze la prima echipă în banda dreaptă de unde intra în interior și ajunge deseori să finalizeze. Vorbim despre un jucător de doar 19 ani, de picior stâng, cu o constituție fizică atletică ce reușește să dezvolte un dribling bun în regim de viteză, dar cu sigurantă punctul forte rămâne capacitatea de finalizare. Șutează din orice poziție și de la orice distanță, având o forță și o precizie uimitoare. La juniori s-a remarcat și prin executarea loviturilor libere și penaltiurilor cu piciorul drept, deși nativ este jucător de picior stâng.

Manchester United – Liverpool 1-1. Greenwood aduce egalarea pe Old Trafford! Faza superbă a golului

Mason a fost liderul generației sale în academie iar cu cele 24 de goluri și 10 pase decisive în 95 de meciuri pentru prima echipă, pare a se îndrepta în direcția corectă pentru dezvoltarea sa. Cei din academie l-au asemănat cu Robin van Persie datorită execuțiilor și a stilului de joc, dar viitorul ne va arăta dacă îi poate călca pe urme olandezului și poate fi decisiv pentru echipă în drumul către un trofeu.

#Euroscout Mason Greenwood, jaguarul de pe Old Trafford

Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
O mare rivală îi oferă șansa transferului lui Rashford! Mutarea este posibilă în vară
27/03/2022 LA 06:03
Fotbal
Rashford, al doilea cel mai abuzat sportiv din lume! Starul care a primit cele mai multe jigniri
20/03/2022 LA 13:26