Articol scris de Valentin Nicola
Liverpool a câștigat derby-ul momentului în Premier League și implicit a preluat poziția de lider solitar în clasament. Spurs a făcut un meci bun, s-a apărat bine, a contrat rapid, însă nu a reușit să oprească formația de pe Anfield din drumul spre victorie.
Chiar dacă echipa campioană a dominat teritorial și categoric posesia balonului (76%), Tottenham a fost cea care a avut mai multe ocazii clare de gol (4), doar pentru a se recunoaște onorabil învinsă la final. Liverpool a jucat inteligent, a dovedit că este echipa cu mai multă experiență în meciuri decisive, iar fazele de la ambele goluri au fost magistral construite.
Premier League
Singurul fundaș care l-a speriat pe Haaland: "Un monstru, nu cred că am câștigat vreun duel direct"
ACUM 3 ORE

Golul lui Salah a venit după o fază în care Liverpool a deschis perfect defensiva lui Spurs

La faza primului gol se poate afirma că Salah a avut șansă pentru a înscrie, balonul fiind deviat înainte de a intra în poartă, însă faza din care s-a marcat a fost un exemplu de inteligența tactică la nivel de echipă.
  • Firmino coboară în centrul terenului pentru a-l dizloca pe Lo Cleso din blocul median și automat eliberează spațiul din spatele său.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957005.png
  • Balonul ajunge în tușă iar Mane efectuează un sprint fals pentru a-l scoate din poziție pe Aurier, mișcare care facilitează pătrunderea spre poartă a lui Jones după o combinație rapidă cu Firmino.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957007.png
  • Poziționarea jucătorilor lui Liverpool îl expune defensiv pe Lo Celso care pleacă după Curtis, în timp ce Hojbjerg, mai bun în apărare, alege să rămână cu Firmino datorită gradului de pericol mai ridicat deținut de brazilian.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957009.png
  • Lo Celso ezită să intervină decisiv la Jones iar mingea ajunge la Mo Salah care deschide scorul pe Anfield.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957011.png

Tottenham egalează rapid la finalul unui contraatac perfect

Tottenham a utilizat deseori de-a lungul partidei un sistem 4-4-2, cu Sissoko și Bergwijn în flancurile mediane în timp ce Hojbjerg și Lo Celso central. Sistemul a fost gândit astfel încât sa blocheze pătrunderile adverse în benzi , ca mai apoi Lo Celso, din zonă centrală, să inițieze contraatacuri rapide. Exact asta s-a petrecut la faza unicului gol marcat de formația lui Jose Mourinho.
  • Trent AA este prins avansat în teren, Lo Celso ajunge în posesia balonului, echipa pleacă pe contră, iar Jones încearcă să acopere spațiul liber deschis în apărarea lui Liverpool.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957012.png
  • Henderson rămas în rol de mijlocaș defensiv îl predă pe Son fundașului central din spate, Bergwijn îl trage după el pe Curtis, o mișcare care îl derutează pe Rhys Williams și oferă spațiu de patrundere lui Son Heung-Min care marchează cu ușurință.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957018.png

Golul victoriei și organizare perfectă a lui Liverpool la corner

Golul victoriei marcat de Roberto Firmino în finalul partidei a fost o demonstrație de organizare la fazele fixe și experiență din partea celor de la Liverpool.
  • Sadio Mane pornește încet spre careul advers pentru a amâna organizarea defensivă a celor de la Spurs, în timp ce coechipierii săi preiau pozițiile în careul advers.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957019.png
  • Jucătorii lui Liverpool pregătesc schema care o va desface pe Spurs. Salah rămâne în marginea careului pregatit de respingere, Mane menține un om pe linia porții în timp ce Henderson, Williams și Firmino sunt pregătiți să atace centrarea lui Robertson.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957021.png
  • Eric Dier alunecă, Moura se repede la marcaj pe Salah, Henderson îl trage pe Sissoko în timp ce Williams și Firmino îl prind la mijloc pe Alderweireld rămas izolat, brazilianul lui Liverpool marcând cu o lovitură de cap imparabilă.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957023.png

Derby de clasă între principalele favorite la titlu din acest moment

Liverpool – Tottenham a fost un derby pe cinste, în care ambele formații își puteau adjudeca victoria. Formația antrenată de Jurgen Klopp a obținut-o la final, și totodată poziția de lider cu 28 de puncte.
Deși Spurs a căzut pe locul 2, nimic nu este decis în Premier League. Tottenham a arătat de ce este considerată una din favoritele principale din acest sezon. Londonezii nu au dezamăgit, au jucat bine în fața campioanei en-titre iar diferența de puncte poate fi anulată rapid.
Depinde foarte mult de cum se vor recupera după acest șoc psihologic provocat de înfrângere, în tip ce de cealaltă parte Liverpool este obligată să nu mai facă pași greșiți în campionat deoarece Jose Mourinho este un expert în a profita de orice greșeală a adversarilor.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
https://i.eurosport.com/2020/12/15/2955819.jpg
Liga
Barcelona, acord total cu Adama Traore! Cât vor plăti catalanii pentru vitezistul de la Wolves
ACUM 21 ORE
Premier League
E cel mai "vânat" fotbalist din Premier League! 5 echipe din Europa, pe urmele jucătorului lui Spurs
IERI LA 14:12