Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Manchester City – Leeds | Guardiola vs Bielsa – Duelul tacticienilor din Premier League

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 10/04/2021 la 08:53 GMT+3

Când spui Manchester City - Leeds te gândești în primul rând la creatorii acestor echipe din 2021. Guardiola și Bielsa sunt starurile inconstestabile care se vor duela pe Etihad. Relația specială dintre cei doi este elementul de legătură, iar meciul din această etapă va fi cu singuranță foarte tensionat, interesant și o nouă lecția de fotbal frumos.

Pep Guardiola și Marcelo Bielsa au o relație frumoasă, iar Manchester City - Leeds va fi o nouă demonstrație de fotbal

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Romeo Ene
Manchester City – Leeds se joacă astăzi, de la ora 14:30, în direct la Eurosport 1, iar duelul este cu atât mai interesant cu cât antrenorii celor 2 echipe sunt recunoscuţi ca fiind 2 tehnicieni spectaculoşi, ale căror echipe prestează un fotbal plăcut. Înaintea acestei partide, City este pe primul loc, cu 74 de puncte, fiind la un pas de a câştiga titlul. Trupa lui Guardiola are 14 puncte avans faţă de ocupanta locului 2, Manchester United, cu 7 partide rămase până la finalul sezonului. De cealaltă parte, echipa condusă de Marcelo Bielsa este pe locul 11, cu 42 de puncte, neavând emoţii în legătură cu retrogradarea, fiind primul sezon în Premier League după 16 ani. Marcelo Bielsa și Pep Guardiola sunt doi dintre cei mai importanți și influenți antrenori din lumea sportului în general. Sunt un exemplu pentru majoritatea antrenorilor, fie datorită modului lor de lucru, felului în care echipele lor evoluează, fie datoriă moștenirii pe care o lasă jucătorilor, atât în ​​plan uman, cât și fotbalistic. Fondatori a două școli de fotbal, asemănătoare și diferite în același timp, cei doi se vor duela din nou astăzi, în etapa 31 din Premier League.
Manchester City - Leeds | Guardiola vs Bielsa, duelul ‘’fotbalului fără limite’’
Pep Guardiola declara în 2012 despre Bielsa că "știe mai multe despre Barcelona decât el însuși", apoi câțiva ani mai târziu, completa prin a-l numi "unic" și "în topul listei de manageri".
Interesant este faptul că nu erau doar simple complimente, Pep cunoștea exact trecutul lui Marcelo Bielsa și de ce merită cu prisosință asemenea caracterizări.
Marcelo Bielsa și Pep Guardiola, în Leeds - Manchester City 1-1
Ambele echipe au stiluri de joc extrem de asemănătoare și atractive pentru orice spectator, iar toate privirile vor fi îndreptate către cei doi antrenori. Relația dintre Pep și El Loco a început în 2006, când antrenorul lui Leeds l-a invitat pe terenul său din Máximo Paz, iar acolo au vorbit despre fotbal timp de aproape 11 ore. De atunci s-au întâlnit de patru ori: două victorii pentru Pep și două egaluri.
  • Prima confruntare: pe 6 noiembrie 2011. Bielsa antrena Bilbao, iar Guardiola Barcelona. A fost primul meci între cei doi, încheindu-se la egalitate, scor 2-2. Bilbao a condus cu 2-1, dar Lionel Messi a marcat golul egalizator pe final.
  • A doua partidă: 31 martie 2012. O victorie cu 2-0 pentru Barcelona pe Camp Nou, golurile fiind înscrise de Iniesta și Messi. Trupa lui Bielsa tocmai câştigase cu Schalke 04 în manşa-tur a sferturilor Europa League cu 2 zile mai devreme, în timp ce echipa lui Pep, 2 zile mai târziu, a trebuit să înfrunte Milanul în sferturile Ligii Campionilor.
  • Al treilea meci direct: 25 mai 2012. De data aceasta meciul a avut loc în finala Cupei Regelui. S-a încheiat cu o victorie, scor 3-0 în favoarea echipei Blaugrana, marcatorii find Messi de 2 ori și Pedro. Acest meci este de ţinut minte deoarece la final, Bielsa i-a dat lui Guardiola un dosar care conține raportul tactic de la Barcelona pe care El Loco l-a pregătit pentru finală.
  • A patra dispută: 3 octombrie 2020. De data asta diferă echipele, Bielsa fiind managerul lui Leeds, iar Pep al lui Manchester City. A fost o remiză, scor 1-1, pe Elland Road, golurile fiind marcate de Raheem Sterling și Rodrigo Moreno în runda a patra din Premier League.
Manchester City - Leeds | Guardiola şi Bielsa au o relaţie specială: ‘’Este persoana pe care o admir cel mai mult în lumea fotbalului’’
Este binecunoscută admirația lor reciprocă. Ambii antrenori nu s-au ferit să-şi exprime admiraţie pentru celălalt de fiecare dată când au avut ocazia, fie într-o conferință de presă, sau chiar în mod personal. Catalanul este un admirator al lui Bielsa și invers. În ultima vreme, cuvintele de laudă ale unuia pentru celălalt au crescut foarte mult.
Pep Guardiola și Marcelo Bielsa au transformat toate echipele antrenate
Bielsa a declarat: ‘’Interpretarea noilor decizii pe care le-a adoptat în fotbal este deja un mod de a te îndrăgosti de acest sport. El este un om magic. A creat un stil pentru a nu permite adversarului să-şi creeze multe ocazii, adică o calitate foarte, foarte mare pentru un antrenor.’’
Guardiola nu s-a ferit să-l aprecieze pe Bielsa: ‘’Bielsa este un antrenor special. Pentru fotbalul englez este incredibil că va fi în Premier League în sezonul viitor. Cunoașterea nu depinde de trofeele pe care le câștigi. Jucătorii îl judecă pe antrenor în funcție de cunoștințele pe care le are, dincolo de titlurile obţinute. El este probabil persoana pe care o admir cel mai mult în lumea fotbalului ca antrenor, dar şi ca om. Cred că este cel mai autentic antrenor din toate timpurile, datorită modului în care își conduce echipele, este unic.’’
Manchester City - Leeds | Pep a parcurs la începutul carierei de antrenor 8000 de kilometri pentru o conversaţie cu Bielsa
La apusul carierei de jucător, Pep Guardiola se afla în Mexic la clubul Dorados de Sinaola. Avea 32 de ani și deja cariera de antrenor începea să se aștearnă în fața sa. Fusese om de bază în "dreamteam-ul" construit de Johan Cruyff la Barcelona în anii 90’. De-a lungul timpului, savurase din oceanul de cunoștiințe fotbalistice ale geniului olandez, activase într-o poziție cheie, aceea de volante, omul din fața apărării, versiunea adaptată a unui regista autentic italian. Știa că are nevoie de mai mult pentru a atinge noi culmi ale succesului, iar Gabriel Batistuta, fostul său coleg de la AS Roma, plantase sămânța ideii pentru care Guardiola traversase Atlanticul.
"Dacă vrei să antrenezi, trebuie să îl cunoști pe acest om", a fost îndemnul lui Batistuta, iar "omul" era nimeni altul decât Marcelo Bielsa. În 2006 Guardiola pornește la drum spre reședința lui Bielsa din Rosario, avându-l companion pe directorul de film David Trueba. De ce a ales Guardiola să aibă pentru această călătorie alături tocmai un om din lumea cinematografiei? Simplu, deoarece Marcelo era pasionat de film, iar un geniu, retras și scump la vedere în timpul său liber, avea nevoie de o conversație agreabilă înainte de a deschide subiectul principal, fotbalul.
Citește și:
Trueba și-a făcut datoria, a spart gheața în discuție, iar după o oră maestrul Bielsa i-a adresat o întrebare lui Pep. "Nu ai bătut atâta drum să discuți despe film, nu-i așa?". Acela a fost punctul în care Trueba, conform relatărilor sale ulterioare, a devenit un simplu cronicar al celebrei întânliri. Au urmat discuții interminabile despre fotbal, conversații aprinse care aveau loc într-o cameră în care Bielsa avea o bibliotecă care conținea peste 10.000 de materiale legate de fotbal. Calculatorul devenise punctul de focus în care cei doi au urmărit și analizat materiale video, tactică de joc, formații, cam tot ce se putea discuta despre fotbal.
În toiul discuțiilor, Bielsa i-a implementat lui Pep concepția cum că relația cu presa trebuie să fie una egală pentru toți cei implicați: "De ce să ofer un interviu în exclusivitate unui jurnalist de la o publicație puternică și să neglijez astfel unul de la un cotidian mai mic? Care este criteriul de diferențiere?".
Apoi, a urmat punctul culminant al întânlirii, momentul în care profesorul își pune elevul în fața testului final. Devenit instant serios și rece, Bielsa i-a adresat lui Pep o întrebare al cărui răspuns, probabil, îl caracterizează pe cel din urmă mai bine decât tot ce s-a scris depre el în toți acești ani.
"De ce tu, care cunoști tot ce se întâmplă negativ în fotbal, lipsa de onestitate a celor implicați în acest sport, vrei să revii în acest mediu? Îți place sângele atât de mult?". Răspunsul lui Pep Guardiola a venit instant: "Am nevoie de acest sânge".
O întrebare care exprima cădura și sinceritatea maestrului Bielsa, omul care în 2019 impunea echipei sale să permită adversarilor de la Aston Villa să marcheze deoarece integritatea primează în fața victoriei, necondiționat.
Manchester City - Leeds | Cum se termină?
De cealaltă parte ucenicul Guardiola, urma să îl demită după o victorie cu 8-0 în fața celor de la Almeria, pe fostul său manager de la Dorados, Juanma Lillo, omul despre care spunea că a fost "cel mai mare manager sub care a lucrat ca jucător", ca mai apoi să îl învingă de-a lungul timpului și pe Marcelo, de două ori chiar. Îi spusese adevărul lui Bielsa, acel sânge de care avea atâta nevoie era vărsat chiar de la echipele la care foștii săi maeștrii activau.
Program Premier League
City – Leeds se joacă în această după-amiază, de la ora 14:30, în direct pe Eurosport 1 şi Eurosport Player.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo