Articol scris de Alex Ivan
Manchester United a fost cea mai bună echipă din Anglia în anii 2000. A încheiat deceniul cu trei titluri cucerite la rând, două apariții consecutive în finala Champions League și a fost încoronată regina Europei în anul 2008.
Cu toate acestea, elevii lui Sir Alex Ferguson au început noul deceniu cu o înfrângere în fața unei echipe din divizia a treia. Acea formație nu era una oarecare din ligile inferioare, era Leeds United. Leeds - Manchester United rămâne una dintre cele mai frumoase rivalități din fotbalul englez, în ciuda faptului că cele două cluburi sunt din orașe diferite și au petrecut ultimii 16 ani în ligi diferite.
Premier League
Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! Wayne Rooney nu a scăpat de furia portughezului
14/11/2022 LA 09:56

Manchester United vs Leeds | Reîntâlnirea

Marele Sir Alex Ferguson spunea la un moment dat că duelurile cu Leeds United depășeau în anvergură derby-urile cu Liverpool. Cele două vechi rivale se vor duela din nou, după ce și-au disputat doar două partide din 2004 până în prezent: o victorie confortabilă a “diavolilor roșii” pe Elland Road în Cupa Ligii în 2011 și un duel de FA Cup desfășurat pe Old Trafford în 2010, în care Jermaine Beckford înscria golul ce îi aducea lui Leeds o victorie uriașă în fața lui Manchester United.
Cele două cluburi s-au întâlnit prima dată în 1923, însă duelurile dintre Leeds și Manchester United au căpătat o deosebită importanță patru decenii mai târziu. În anii ‘60, ambele formații se luptau pentru trofee. Matt Busby era față în față cu Don Revie. De asemenea, fotbalul avea parte de duelul dintre Bobby Charlton și Jack Charlton, doi frați care au cucerit împreună titlul mondial în 1966.
https://i.eurosport.com/2019/03/25/2551442.jpg

Manchester United - Leeds | O rivalitate istorică

Manchester United a părut mai mereu cu un pas în fața rivalilor de pe Elland Road. Leeds a pierdut titlul din 1965 în detrimentul “diavolilor” doar din cauza golaverajului. United a obținut atunci o victorie crucială pe sfârșitul sezonului chiar pe Elland Road, prin care “albii” erau detronați de pe prima poziție a clasamentului. Leeds și-a luat revanșa în semifinalele din acel sezon de FA Cup, învingându-și rivala într-o partidă în care Jack Charlton și Denis Law și-au împărțit pumni, dar niciunul dintre ei nu a fost măcar avertizat pentru comportament violent.
În 1968, Manchester United era campioana Europei, iar Leeds cucerise European Fairs Cup. Șase ani mai târziu, United-ul după era lui Matt Busby se regăsea în divizia secundă, în timp ce formația condusă de Don Revie domina campionatul englez. După doar un sezon, “diavolii” au reușit promovarea, iar balanța s-a înclinat în favoarea echipei ce a îndurat rușinea unui an petrecut în liga a doua.
https://i.eurosport.com/2018/05/10/2331811.jpg

Cantona și Strachan | Legende în tabăra adversă

Leeds și a petrecut marea majoritate a anilor ‘80 în divizia secundă. Catalizatorul revenirii “albilor” a venit chiar de pe Old Trafford: Gordon Strachan, care a jucat sub comanda lui Ferguson la Aberdeen și United, s-a alăturat celor de la Leeds. Strachan și-a condus echipa înapoi în prima divizie și, mai târziu, a adus ultimul titlu de campioană pe Elland Road, în 1992, din postura de căpitan.
La acel moment, Manchester United nu mai câștigase titlul de 25 de ani. Și pentru “diavoli”, salvarea a venit din tot tabăra adversarilor. Directorul sportiv de la Leeds, Bill Fotherby, l-a contactat atunci pe președintele lui United, Martin Edwards, pentru a negocia transferul lui Denis Irwin. Edwards s-a sfătuit cu Sir Alex Ferguson, care a adus în discuție numele lui Eric Cantona. Mutarea lui Irwin nu s-a mai materializat, dar Cantona a ajuns în cele din urmă pe Old Trafford. Unul dintre primele transferuri din era Premier League s-a realizat datorită unui telefon din partea celor de la Leeds. Dominarea “diavolilor”, 13 titluri în 21 de ani, a început cu transferul lui Eric Cantona.

Eric Cantona joined Manchester United from rivals Leeds in 1992

Credit imagine: PA Sport

Declinul lui Leeds United

La începutul anilor ‘2000, Leeds se regăsea din nou pe prima poziție în clasamentul din Premier League. Formația lui David O’Leary era tânără, agresivă și părea capabilă să readucă coroana de campioană pe Elland Road. Leeds a ajuns până în semifinalele Champions League în 2001, depășind astfel performanța elevilor lui Sir Alex Ferguson din acel sezon. Cu toate acestea, “albii” n-au reușit niciodată să o învingă atunci pe Manchester United. “Diavolii” s-au impus cu 4-3 pe Elland Road în 2002, iar acea partidă a condus la demiterea lui David O’Leary.
Irlandezul s-a despărțit de Leeds în vara acelui an. Sir Alex Ferguson a profitat atunci de problemele financiare din tabăra adversarilor și l-a transferat pe Rio Ferdinand pentru 30 de milioane de lire sterline, o sumă record la acea vreme pentru un fundaș central.
Regresul celor de la Leeds a condus inevitabil la retrogradare și la despărțirea de starurile din echipă. Alan Smith, care s-a declarat fan înfocat al “albilor”, a ajuns și el tot în tabăra rivalilor de pe Old Trafford.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901388.jpg

Manchester United - Leeds | Istoria continuă

După 16 ani, vom avea parte din nou de un duel în Premier League între cele două mari rivale. Acest derby își are originile în vremuri îndepărtate. De la Matt Busby și Don Revie, până la frații Charlton și Eric Cantona sau Gordon Stratchan, Leeds și Manchester Unitedne-au oferit multe momente speciale de-a lungul timpului. Rămâne de văzut cine își va trece numele în noile pagini de istorie ale acestei rivalități.
Cel mai recent, a reușit să o facă Jermaine Beckford. Deși evolua în liga a treia la momentul respectiv, acesta este jucătorul care a adus ultima victorie a celor de la Leeds pe Old Trafford.
Partida dintre Manchester United și Leeds United va fi la Eurosport 1 de la ora 18.30.
https://i.eurosport.com/2020/12/17/2957400.jpg
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
Cristiano Ronaldo este dorit de o rivală după interviul incendiar în care a demolat-o pe Man United
14/11/2022 LA 07:04
Liga Campionilor UEFA
Carlo Ancelotti, lider suprem în Champions League. L-a depășit pe Sir Alex Ferguson miercuri seara
02/11/2022 LA 22:25