Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Marcelo Bielsa, o viață în slujba fotbalului | Tehnicianul care dă frumusețe jocului

Ion Alexandru

Actualizat 20/12/2020 la 07:34 GMT+2

Marcelo Bielsa și-a dedicat viața fotbalului. În peste 30 de ani de antrenorat, argentinianul nu are o colecție de trofee pe măsura renumelui său, însă cu siguranță, va rămâne în istoria fotbalului. Metodele de antrenament și planurile tactice îl recomandă ca pe unul din cei mai buni antrenori din fotbalul modern.

Leeds boss Bielsa has split the football world with his approach to researching his opposition.

Credit imagine: PA Sport

Articol scris de Valentin Nicola
Marcelo Bielsa, supranumit “El Loco”, și-a pus amprenta asupra echipelor pe care le-a antrenat, nu s-a bazat pe transferuri de renume ci mai degrabă a transformat jucătorii astfel încât să se integreze în planul său de joc. Argentinianul deține arta de a ști să își convingă jucătorii să urmeze la linie tactica impusă la echipă, combină filozofia sa cu jucătorii pe care îi are la dispoziție, chiar și în momente în care alți tehnicieni ar recurge la transferuri.
Acesta este mai mult decât un antrenor, este un luptător care caută mereu să-i ajute pe jucători să atingă un nivel cât mai bun de joc. Dacă în fotbalul actual s-a ajuns și până la 5 schimbări permise per meci, Bielsa continuă să creadă că ideea de bază în tactica de fotbal este să poți schimba sistemul de joc în timpul meciului, prin cât mai puține modificări în echipa de start, iar schimbările de efectiv trebuie utilizate doar în anumite momente specifice ale partidei.
picture

Marcelo Bielsa a dat mereu culoare echipelor pe care le-a antrenat

Credit imagine: SID

Câte titluri a cucerit Marcelo Bielsa?

Tehnicianul argentinian Marcelo Bielsa a cucerit 6 titluri până în prezent, în decursul a pesete 3 decenii de antrenorat. Succesul a venit pe două continente, America de Sud și Europa, mai exact în Argentina și Anglia.
Primul triumf a venit în 1991, atunci când aflat pe banca celor de la Newell’s, cucerea Primera Division Apertura, urmată în 1992 de Primera Division Clausura. În 1998 Bielsa câștiga din nou Primera Division Clausura, de data aceasta cu Velez.
La nivel internațional, Marcelo Bielsa condus-o pe Argentina spre victorie în două turnee consecutive, cel Pre-Olimpic CONMEBOL și Jocurile Olimpice din 2004 unde au obținut medalia de aur. Succesul de la Olimpiadă a rămas cel mai important triumf din cariera tehnicianului de până acum.
În sezonul 2019/2020, Leeds United a promovat în Premier League alături de Bielsa, punând capăt unei lungi așteptări de 16 ani și a adăugat încă un trofeu în palmaresul său.

Marcelo Bielsa și ghinionul echipelor sale în finale

Echipele antrenate de către Bielsa au fost lipsite de șansă de multe ori, chiar în meciurile cele mai importante. În 1992 Newell’s ceda finala Copa Libertadores la penalty-uri iar Argentina finala Copa America, chiar în fața Braziliei în 2004.
Cu Athletic Bilbao a pierdut drastic două finale într-un singur sezon, 2011/2012, cu Barcelona Copa del Rey și Europa League împotriva celor de la Atletico Madrid. Bielsa se despărțea de clubul din Bilbao la scurt timp după aceea, în luna iulie.

Bielsa burnout, mit sau realitate

O parte din eșecul înregistrat în meciurile finale ale lui Athletic au fost puse pe intensitatea antrenamentelor cu jucătorii care ar fi cauzat “Bielsa burnout”. O stare de epuizare fizică în rândul componenților echipelor pe care le-a antrenat, care într-un final a cauzat declin de formă în partea de încheiere a sezonului.
Bielsa a jucat finala Europa League cu Athletic Bilbao, la București
“Fotbalul meu în defensivă este foarte simplu, alergăm non-stop”, declara Bielsa. Efectele antrenamentelor cumulate cu cerințele tactice ale antrenorului au cauzat epuizare în rândul echipei. Fernando Llorente nu a mai reușit să evolueze la Euro 2012, în timp ce Ander Herrera declara că spre sfârșitul sezonului aceștia nu mai aveau resursele necesare nici măcar să alerge.
Argentinianul a negat complet acest fapt, în opinia sa echipa ar fi avut mai multă nevoie de energie ca oricând în acele momente, iar antrenamentele sale erau destinate îmbunătățirii performanțelor fizice.

Filozofia de joc a lui Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa este un adept declarat al fotbalului total. Cu o filozofie de fotbal bazată pe polivalență și multifuncționalitate, argentinianul a implementat-o la majoritatea echipelor unde a activat.
Bielsa însuși a recunoscut că este un extremist iar jucătorii trebuie să se adapteze stilului său, fără loc de comentarii sau refuzuri. Pentru el orice jucător de pe teren trebuie să evolueze, la același nivel, pe încă 3 posturi exceptandu-l pe cel de bază, dovadă a fotbalului total.
În viziunea sa cele 10 sisteme de joc din fotbal, sunt împărțite prin derivație în 2 ramuri de câte 5. La nivel individual orice jucător din teren trebuie să evolueze la aceeași capacitate pe încă 3 posturi diferite în cadrul echipei. Spre exemplu un fundaș lateral poate deveni oricând fundaș central, mijlocaș sau extremă, în funcție de cerințele partidei.
În 2017 aflat la o conferință în Brazilia, Marcelo Bielsa a fost întrerupt de Fabio Capello, pentru a-i atrage atenția că un fundaș lateral nu are îndatorirea de a se deplasa spre centrul terenului, această mutare fiind un fără sens pentru tehnicianul italian. Argentinianul i-a explicat cu exactitate rolul unui lateral modern iar timpul i-a dat dreptate. În 2020 atât Bayern cât Liverpool au repurtat succese imense prin Kimmich și Trent, fundași laterali care atacă deseori centrul terenului de unde mai apoi dictează ritmul jocului.
Olympique Marseille este una dintre echipele de referință din cariera lui Marcelo Bielsa

Ce urmează pentru Bielsa?

Cu siguranță un final de sezon 2020/2021 alături de Leeds și rămânere în Premier League, mai apoi orice este posibil din partea imprevizibilului Bielsa. Rămânerea la Leeds în continuare sau plecarea spre o nouă destinație intră în egală măsură în discuție.
Însă ar fi interesantă o revenire a lui “El Loco” pe banca tehnică a Argentinei, în vederea Campionatului Mondial din 2022. Timp pentru a seta echipa este până la debutul turneului, jucători de valoare precum De Paul, Lautaro Martinez sunt, iar pentru Lionel Messi un ultim asalt spre cel mai râvnit trofeu din fotbal alături de un tehnician precum Bielsa reprezintă, probabil, ultima șansă de a deveni ceea ce numai Diego a mai fost.
În această seara, Bielsa va intra pe Old Trafford pentru a-l supune stilului său în a-l transforma în Teatrul Viselor pentru echipa sa. Manchester United - Leeds United va fi la Eurosport de la ora 18.30.
program Premier League
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo