Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea lui Sir Stanley Matthews, primul fotbalist care a câștigat Balonul de Aur

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 21/11/2021 la 08:05 GMT+2

Stanley Matthews este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști englezi ai tuturor timpurilor, fiind singurul jucător care a fost înnobilat în timp ce se afla în activitate. Pe lângă faptul că Matthews a fost primul fotbalist care a câștigat Balonul de Aur, el deține și recordul de cel mai vârstnic câștigător al acestui trofeu (41 ani).

stanley matthews

Credit imagine: AFP

Articol scris de Radu Florea
Stanley Matthews s-a născut la 1 februarie 1915 în Hanley, Staffordshire. Chiar dacă tatăl său, Jack Matthews, era un cunoscut boxer, Stanley a decis la vârsta de 13 ani să-și urmeze propriul vis și să devină un mare fotbalist. Deși "magicianul driblingului", așa cum Stanley era poreclit, a fost un fan al lui Port Vale în copilărie, el și-a început cariera de fotbalist la cealaltă echipă locală, Stoke City. Evoluând ca extremă dreapta, Stanley a ajutat-o pe Stoke să aibă una dintre cele mai frumoase perioade din istoria sa. În al doilea său sezon alături de "olari", Matthews a reușit să câștige a doua ligă engleză de fotbal și să promoveze astfel în primul eșalon englez, marcând primul său gol chiar împotriva rivalilor locali, Port Vale. Cu fiecare sezon ce trecea, Stanley își îmbunătățea jocul, reușind în stagiunea 1935-1936 să ocupe locul al patrulea cu Stoke în prima ligă, cel mai bun loc ocupat de "olari" în istoria lor. Impresionând cu fiecare ocazie prin stilul său de joc, un stil care propunea un set mare de trucuri și scheme, "magicianul driblingului" și-a câștigat prima selecție în naționala Angliei încă de la vârsta de 19 ani, reușind să înscrie la debutul pentru echipa "Celor trei lei", împotriva Țării Galilor.
După ce Stoke a pierdut lupta la titlu din sezonul 1937-1938, Matthews și-a exprimat dorința de a-și părăsi clubul local ca urmare a unor neînțelegeri cu Bob McGrory, antrenorul "olarilor" de la acea vreme. Urmare a dorinței fanilor de a rămâne la Stoke, Stanley și-a schimbat decizia și a hotărât să continue alături de clubul care l-a lansat în fotbalul profesionist. Deși părea că atacantul englez va avea șanse să câștige campionatul cu Stoke, perioada războiul i-a umbrit cariera de fotbalist lui Stanley, "magicianul driblingului" fiind nevoit să se înroleze în armată și să evolueze în multe meciuri neoficiale în perioada 1939-1945, perioadă care i-ar fi putut aduce gloria supremă lui Matthews din punctul de vedere al trofeelor câștigate.
Sir Stanley Matthews
După terminarea războiului, ca urmare a unor noi conflicte cu antrenorul McGrory, Matthews s-a transferat la Blackpool în anul 1947 în schimbul sumei de 11.500 de lire sterline. Alături de Blackpool, atacantul englez a jucat trei finale de Cupa Angliei. Chiar dacă primele două finale au fost pierdute, cea de-a treia, împotriva lui Bolton, a fost denumită "finala lui Matthews". Cu 20 de minute rămase de jucat din acel meci, Blackpool era condusă cu 3-1. Drept urmare, Stanley Matthews a acționat, oferindu-i ocazia lui Stan Mortensen să înscrie al doilea gol. Apoi, cu trei minute înainte de final, a trecut din nou de apărare și i-a pasat lui Mortensen care a înscris al treilea gol, pentru ca în ultimele minute să-i paseze extremei Bill Perry, care a marcat golul victoriei. Chiar dacă Mortensen și Perry au fost marcatorii acelei partide pentru Blackpool, omul meciului a fost Stanley Matthews.
În anul 1961, "magicianul driblingului" s-a întors la Stoke City, pentru ca în sezonul 1962-1963 să-i ajute pe "olari" să promoveze în prima ligă engleză. Doi ani mai târziu s-a retras din fotbal, la 50 de ani și cinci zile. Chiar dacă a câștigat puține trofee în cariera sa, Matthews a fost un fenomen, fiind considerat un gentleman datorită conduite exemplare pe care a avut-o pe gazon. A jucat pentru Anglia între 1934 și 1957 și, chiar dacă a înscris pentru naționala țării sale la debut, prezența lui în echipa "Celor trei lei" a fost sporadică, fiind selecționat de 54 de ori din totalul celor 119 meciuri care au avut loc în acea perioadă, o statistică revoltătoare pentru fani.
Stanley Matthews

Recordurile primului fotbalist care a câștigat Balonul de Aur

Stanley Matthews a câștigat ediția inaugurala a decernării Balonului de Aur, cucerind mult râvnitul trofeu la vârsta de 41 de ani, păstrând și astăzi recordul de cel mai vârstnic câștigător al celui mai important trofeu individual. În același timp, Matthews deține recordul de a fi cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat în prima ligă engleză (50 de ani) și cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat pentru naționala Angliei (42 de ani). De asemenea, Stanley Matthews este singurul fotbalist care a fost înnobilat cu titlul de "Sir" încă de pe vremea când se afla în activitate.
După retragere, primul fotbalist care a câștigat Balonul de Aur și-a început cariera de antrenor la rivala locală a lui Stoke, Port Vale. Deși nu a avut performanțe foarte bune cu Port Vale, Matthews a fost apreciat în Africa, acolo unde a antrenat copiii săraci din Africa de Sud, Uganda, Tanzania, Nigeria și Ghana. Stanley Matthews a încetat din viață la data de 23 februarie 2000, rămânând pentru totdeauna în inimile fanilor britanici drept unul dintre cei mai talentați fotbaliști englezi ai tuturor timpurilor.
Cine câștigă Balonul de Aur 2021?
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Manchester City v Everton, Premier League
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo