Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premier League va fi afectat de Brexit. Ce se schimbă fundamental după 1 ianuarie 2021

Ion Alexandru

Publicat 01/01/2021 la 13:11 GMT+2

Brexit în fotbal însemnă, simplist vorbind, un număr limitat de jucători străini și șanse mai multe pentru englezi de a juca în Premier League. Lucrurile sunt, însă, un pic mai complicate.

Brexit and Premier League

Credit imagine: Eurosport

Premier League a ajuns cel mai spectaculos, dar și cel mai bogat campionat din lume pentru că a atras cei mai buni jucători străini, iar fanii din Ghana, Polonia, Algeria, Germania sau Coreea de Sud au avut în fiecare săptămână dorința de a vedea la lucru vedetele locale într-un campionat foarte interesant. Brexitul va rupe această conexiune prin reguli mult mai stricte în privința recrutării jucătorilor tineri din Europa.
Începând de astăzi, cluburile vor fi nevoite să supună unui algoritm bazat pe puncte. Acestea vor fi obligate să aplice aceleași reguli pentru jucătorii născuți în Europa ca și penru cei care vin din afara UE.
"Cluburile vor putea continua să aducă cei mai buni fotbaliști din lume, dar acum sunt în situația de a valorifica mai eficient tinerii englezi" a spus Richard Masters, șeful Premier League.
Aceleași reguli se vor aplica și pentru manageri, antrenori sau staff tehnic.
picture

Paul Pogba nu ar fi putut să semneze cu Manchester United în condițiile impuse acum de Brexitul din fotbal

Credit imagine: Getty Images

FIFA are deja în vigoare o interdicție de transfer pentru fotbaliștii sub 18 ani, dar acestă regulă are o excepție în privința jucătorilor din Uniunea Europeană, de care cluburile din Anglia s-au folosit din plin. Un exemplu excelent este Paul Pogba care nu ar fi putut să ajungă la 16 ani la Manchester United.

Metoda "cluburilor umbrelă"

Manchester City, Leicester și Sheffield United sunt afectate începând de astăzi de decizia Premier League. Manchester City face parte din City Football Group (CFG), care are în proprietate mai multe cluburi din Uniunea Europeană, mai precus în Spania, Franța și Belgia. Proprietarii lui Leicester au achiziționat echipa belgiană Leuven, în timp prințul saudit Abdullah, care deține pachetul majoritar la Sheffield, are acțiuni la echipa gelgiană Beeerschot și la clubul francez Chateauroux. Toate aceste cluburi din Premier League obișnuiau să "parcheze" anumiți jucători din afara Europei la subsidiarele din UE până aceștia împlineau 18 ani. Rămâne de văzut cum va fi posibil acest lucru în noua realitate din Anglia. Asta mai ales că obiectivul declarat al Premier League este creșterea numărului de englezi sub 21 de ani în echipele din Marea Britanie. Și Scoția este afectată.
"Noi ne vom concentra mai mult pe piața engleză. Va fi dificil să mai creștem puști din afara Insulei" a spus managerul lui Celtic, Neil Lennon.
Brexitul afectează fotbalul și totul începe astăzi

Regulile care vor schimba Premier League după Brexit

Sunt 3 schimbări capitale care intră în vigoare de astăzi:
Fotbaliștii transferați din Uniunea Europeană vor primi permis de muncă. Acesta va fi oferit pe baza unui punctaj care are în vedere anumite criterii.
La fel se întâmpla până acum cu jucătorii din afara UE.
Criteriile pe care se va acorda permisul de muncă:
  • un număr minim de apariții pentru echipa națională de seniori (sau tineret)
  • reputația clubului vânzător (în funcție de liga în care în care se află, poziția în clasament și aparițiile în cupele europene)
  • numărul de partide la echipa de club (minute pe teren în competiția internă și cea europeană).
Nu există, încă o confirmare oficială în privința scorului minim de 15 puncte pe care ar fi obligat să-l obțină pentru a lua permisul de muncă. Dacă echipele mari oricum se orientează spre jucători internaționali, această regulă va afecta cel mai mult cluburile mici. Cu un scouting bun, cluburile cu posibilități financiare mai reduse puteau găsi fotbaliști interesanți în Europa și puteau reduce diferența dintre ele și marile forțe. Miracolul Leicester City nu ar fi existat fără transferurile lui Kante și Mahrez pe sume mici. Aceste mutări nu sunt posibile sub noile reguli.
Cluburile din Anglia nu vor mai putea semna cu jucători străini care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Odată cu interzicerea transferului jucătorilor străini sub 18 ani, această reglementare se referă și la puștii veniți în postură de jucători liber de contract. Pogba, Bellerin sau Fabregas nu ar mai fi fost eligibil pentru contract în Anglia dacă Brexitul venea mai repede.
Cluburile din Premier League nu vor putea aduce mai mult de 3 jucători străini sub 21 de ani, în aceeași fereastră de transferuri și mai mult de 6 jucători străini sub 21 de ani într-un sezon.
Cluburile bogate din Premier League aduc foarte mulți străini în probe an de an. După 1 ianuarie 2021, numărul jucătorilor care pot fi împrumutați de cluburi va fi din ce în ce mai mic. Ca un exemplu, Manchester City are 32 de jucători împrumutați în acest moment, dintre care 25 în Uniunea Europeană.

Liverpool a transferat pe 31 decembrie 2020

Campioana Angliei a driblat Brexitul și l-a luat în ultimele ore din 2020 pe Stefan Bajcetic, fotbalist de 16 ani, adus de la Celta Vigo. Dorit și de rivalii Manchester United, Bajcetic a ales să vină pe Anfield. Liverpool a plătit în schimbul fundașului de doar 16 ani 250 de mii de euro, conform relatărilor siteului The Athletic.
"Aștept în continuare primul avantaj al Brexitului" a fost ironic Jurgen Klopp.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo