Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Thomas Tuchel, pariul lui Chelsea | Ce schimbări a făcut tehnicianul german în jocul londonezilor

Ion Alexandru

Actualizat 04/03/2021 la 09:04 GMT+2

Înlocuirea lui Frank Lampard de pe banca tehnică a lui Chelsea în mijlocul sezonului a fost una surpinzătoare, însă, conform rezultatelor avute, justificată. Chiar dacă numirea unui antrenor german era deja în planurile clubului londonez, varianta Thomas Tuchel reprezintă un pariu, care se poate dovedi câștigător.

Thomas Tuchel a venit la Chelsea pe 26 ianuarie și până acum nu a pierdut niciun meci

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Eduard Dimiean
Ajuns la 47 de ani, Thomas Tuchel are o experiență bogată și mai ales solidă în fotbal. Pornind de la echipa de tineret a celor de la Stuttgart în anii 2000, germanul a parcurs toate etapele necesare formării în meseria de antrenorat, ajungând în 2015 la Borussia Dortmund. Pe “Westfalenstadion” a fost momentul în care a pășit cu adevărat în lumina reflectoarelor, și asta în condițiile în care Dortmund tocmai se depărțise de Jurgen Kloop, plecat la Liverpool să scrie istorie și alături de “cormorani”.
Perioada petrecută la Dortmund l-a definit pe Thomas Tuchel pentru tot restul carierei, demonstrațiile sale tactice fiind apreciate și remarcate de marile cluburi ale continentului. Tuchel a implementat la echipă un sistem 4-3-3 asimetric, asemănător cu Guardiola în perioada Barcelona, Weigl, Gundogan și Kagawa forma blocul median, în timp ce Schmelzer și Piszczek împingeau în lateral atacul. Linia defensivă, datorită unei fluențe remarcabile se forma, la nevoie, prin inserarea lui Weigl între fundașii centrali, în timp ce în spatele lui Aubameyang acționau Reus și Mkhitaryan în rol de mijlocași ofensivi centrali.
picture

De ce s-a terminat Chelsea - Manchester United 0-0. Experții Eurosport au găsit răspunsul

Într-adevăr timpul a trecut, însă, Chelsea la momentul de față are anumite tipare tactice asemănătoare cu Dortmund sub comanda lui Thomas Tuchel, care face anumite ajustări în planul tactic și în funcție de lotul avut la dispoziție pe “Stamford Bridge”. Polivalența jucătorilor, pressing-ul organizat și flexibilitatea sistemului de joc rămân criterii de bază, fapt ce dă speranțe fanilor lui Chelsea pentru un finish în Top 4 Premier League.

Thomas Tuchel, pariul lui Chelsea | Hudson Odoi și transformarea sistemului de joc 3-4-2-1 în 4-2-3-1

O schimbare importantă la Chelsea după venirea lui Thomas Tuchel pe banca tehnică a fost utilizarea frecventă în rol de “tornante” a lui Callum Hudson Odoi în banda dreaptă, o mutare care deblochează sistemul de joc și facilitează trecerea de la o linie cu 3 fundași la una cu 4 și invers. Dacă Frank Lampard prefera să aibă doi jucători similari în lateral, pe Chilwell și James, Tuchel dorește să schimbe în acest sens, iar Hudson Odoi este soluția perfectă. Pe faza de organizare defensivă se organizează o linie de 5 cu Odoi și Chilwell/ Alonso în sprijinul fundașilor centrali, iar mijlocașii se inserează pentru a acoperi spațiile libere din apărare.
Thomas Tuchel a transformat-o pe Chelsea într-o echipă mai realistă
Astfel pe fază de tranziție ofensivă, de la o linie cu 3 fundași centrali, Chelsea poate schimba rapid sistemul într-un 4-2-3-1, cu Azpilicueta acoperind banda dreaptă iar Odoi devenind extremă, iar mișcările sunt descrise exact în imaginile prezentate.
Thomas Tuchel a transformat-o pe Chelsea într-o echipă mai realistă

Thomas Tuchel, pariul lui Chelsea | Integrarea lui Werner, Havertz și Mount în sistemul de joc

O altă modificare în sistemul gândit de Thomas Tuchel este adaptarea lui Werner, Havertz și Mount într-o poziție în care dau cel mai bun randament. Germanul a renunțat la extreme, rolul lor a fost preluat de “wingbacks”, moment în care misiunea celor enumerați mai sus s-a ușurat în sistemul 3-4-2-1. Bineînțeles, ajustările necesită timp, însă, este un pas înainte în condițiile în care Frank Lampard nu găsea o soluție optimă la această problemă. “Acum joc în rol de mijlocaș ofensiv stânga – număr 10- nu mai sunt utilizat în extremă, am mai mult spațiu de acțiune în zona centrală din spatele atacantului”, a precizat Timo Werner.
Bazându-se pe calitatea individuală a jucătorilor ofensiv, Thomas Tuchel a găsit soluția pentru a integra doi “decari” în sistemul de joc, indiferent că este vorba de Ziyech, Havertz, Mount sau Werner, tehnicianul german are opțiuni din plin.
Thomas Tuchel a transformat-o pe Chelsea într-o echipă mai realistă
Pentru Chelsea urmează marele meci contra celor de la Liverpool, cu moment important și în cariera lui Thomas Tuchel care îl va înfrunta pe Jurgen Klopp. Un duel al tehnicienilor de top germani care activează în Anglia, la două forțe ale campionatului. Cu siguranță meciul va avea multe de oferit fanilor de fotbal, atât din punct de vedere al ocazilor de pe teren cât și tactic, acolo unde ambii antrenori excelează.
Puteți citi și:
Liverpool - Chelsea va fi în această seară de la 22.15 pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo