Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tottenham – Arsenal 2-0 | Lecție de organizare tactică oferită de Jose Mourinho în Premier League

Ion Alexandru

Actualizat 07/12/2020 la 08:34 GMT+2

Tottenham s-a impus în fața rivalilor de la Arsenal, cu scorul de 2-0, la finalul unui meci în care echipa antrenată de Jose Mourinho a dat dovadă de un nivel impecabil de organizare tactică. Spurs este lider în Premier League, cu 24 de puncte, iar prestațiile sale o recomandă ca una din marile favorite la titlul în acest sezon.

Heung-Min Son și Harry Kane au fost devastatori pe contraatac în derbyul câștigat de Tottenham cu 2-0 în fața lui Arsenal

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Valentin Nicola
Arsenal a dominat, așa cum era de așteptat la capitolul statistică, ineficient și steril însă pe tabela de marcaj. Trupa lui Mikel Arteta a avut o posesie de 69.2% și 533 de pase reușite, în timp ce Tottenham a legat doar 195 de pase. Suficient din partea lui Spurs pentru a se impune în confruntarea de duminică seară, contra unei echipe care a dat dovadă de o organizare absolut haotică, atât la nivel de grup cât și individual.
Jose Mourinho a dus echipa, și o menține pe primul loc, printr-o organizare aproape de perfecțiune la nivel de echipă. Jucătorii săi se îmbină perfect pe terenul de joc, se sincronizează exemplar și profită la maxim de orice eroare a adversarilor. Londonezii sunt maturi din punct de vedere fotbalistic și pot câștiga partidele cu miză dintr-un singur contraatac reușit, ceea ce reprezintă un mare plus în fotbalul modern.

Erori uriașe pe fază defensivă la Arsenal în ambele goluri primite

Primul gol marcat de Son în minutul 13 a reprezentat o cascadă de erori pe faza de tranziție defensivă a echipei antrenată de Mikel Arteta. Harry Kane primește balonul în centrul terenului, mijlocașii adverși Partey și Xhaka nu reușesc să îl închidă iar Son se infiltrează în bandă prin spatele lui Bellerin.
picture

Tottenham - Arsenal. Analiză tactică

Credit imagine: Eurosport

Holding este tras în lateral de incursiunea ofensivă a lui Reguilon, Bellerin încearcă să apare spațiul lăsat liber, iar același Partey ezită să închidă culoarul de șut deschis pentru Son, care și marchează cu o execuție de efect. O lipsă completă de sincronizare duce la deschiderea de scor pentru Tottenham.
Tottenham - Arsenal. Analiză tactică
La faza celui de-al doilea gol marcat de Spurs, situația este și mai gravă din punct de vedere al tranziției defensive pentru Arsenal. Bellerin trimite o pasă interceptată de Aurier care instant lansează echipa pe contraatac. Lo Celso primește liber, într-o zonă în care Arsenal neglijează complet legătura dintre compartimente și implicit protecția defensivă. Se crează astfel o situație de superioritate 4v2, care este finalizată cu un șut imparabil la colțul scurt de Harry Kane.
Tottenham - Arsenal. Analiză tactică

Organizare defensivă impecabilă pentru Tottenham

Nucleul modelului de joc, conform filozofiei lui Jose, se compune din calitatea jucătorilor pe care îi are la dispoziție, situația și contextul în care se află clubul împreună cu ideea de joc a tehnicianului. Un sistem bine pus la punct care i-a adus titlul de campion în 4 ligi diferite.
Jose Mourinho a implementat la Tottenham o organizare defensivă ermetică, bazată pe principii clare, în care echipa este formată din colectiv, acesta fiind împărțit pe linii și grupuri de jucători în funcție de plasamentul acestora pe teren.
Tottenham - Arsenal. Analiză tactică
Spurs folosește o așezare 4-2-3-1 care prin plasamentul jucătorilor și acțiunile lor din teren nu oferă spații de pătrundere. Pe fază de organizare defensivă, centrul apărării rămâne constant blocat în timp ce fundașul lateral, mijlocașul central și extrema formează un grup fluid care se sincronizează exact. La nivel individual jucătorii din apropiere acoperă spațiile care se deschid și mențin conexiunea intersectorială.
picture

Tottenham - Arsenal. Analiză tactică

Credit imagine: Eurosport

Tottenham, greu de învins

Se apropie marele meci cu Liverpool pentru Spurs, iar duelul dintre Jurgen Klopp și Jose Mourinho va fi unul cu adevărat special pentru ambii tehnicieni. Chiar dacă londonezii cedează posesia balonului și sunt dominați teritorial deseori, aceștia formează o echipă greu de învins datorită organizării impuse de Mourinho.
Cele două echipe se află se află în fruntea clasamentului la egalitate de puncte iar meciul direct poate reprezenta desprinderea uneia din ele în poziția de lider solitar. Considerând că niciuna nu va face vreun pas greșit în următoarea etapă, partida de pe 16 decembrie, care va avea loc pe Anfield reprezintă meciul anului în Premier League atât pentru Tottenham cât și pentru Liverpool.
picture

Kane, reuşită magnifică împotriva lui Arsenal. Englezul şi Son, de neoprit

Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo