Articol scris de Valentin Nicola
Jose Mourinho a dus-o pe Spurs pe primul loc în Premier League la capătul unui meci în care l-a anihilat complet pe Guardiola. Greșelile din defensiva lui City trădează forma slabă pe care echipa o traversează și automat o elimină pe aceasta din cursa spre titlu în Premier League.
De cealaltă parte, Tottenham este în formă excepțională, se poate gândi la titlu, momentul adevărului pentru Mourinho va veni în decembrie, atunci când londonezii se vor deplasa pe Anfield pentru duelul cu Liverpool. Spurs a evoluat cu Mourinho pe bancă, s-a maturizat, jucătorii sunt motivați iar nucleul echipei este bine închegat. Pot bate pe oricine le stă în cale, defensiva este ermetică în timp ce compartimentul ofensiv dă dovadă de o eficacitate de invidiat.
Premier League
John Terry, dezvăluiri incredibile despre Mourinho! Ce îi cerea să facă în timpul meciului
IERI LA 17:33

Greșeală flagrantă în apărarea lui City la golul lui Son

La faza primului gol marcat de Son în minutul 5, apărarea lui City a comis o greșeală de poziționare flagrantă. Harry Kane anticipeaza direcția pasei lui Ndombele, coboară rapid pentru a disloca blocul defensiv central, moment în care Laporte face pasul în față iar Dias rămâne pe loc. Astfel culoarul de pătrundere se deschide pentru Son care și deschide scorul. Eroarea gravă de sincronizare dintre fundașii centrali a compromis forma de organizare defensivă și a lăsat neacoperit spațiul din spatele apărării.
https://i.eurosport.com/2020/11/22/2941157.png

Golul lui Lo Celso provine din plasamentul impecabil a lui Kane și naivitatea defensivă a lui City

La faza golului doi marcat de Lo Celso, naivitatea defensivă a lui City este complet expusă. Kyle Walker presează haotic adversarul în timp ce poziția sa de bază rămâne descoperită. Harry Kane revine în centrul terenului, se plasează ideal în spatele lui Rodri de unde elimină blocul median al lui City.
https://i.eurosport.com/2020/11/22/2941161.png
Se creează o situație de superioritate numerică pe contraatac 4v3, Son îl atrage pe Cancelo pentru a bloca întâmpinarea tranziției ofensive, iar flancul drept rămâne liber, fără protecția mijlocașilor. Lo Celso proaspăt intrat pe teren, pătrunde în spațiul liber și finalizează pentru 2-0.
https://i.eurosport.com/2020/11/22/2941159.png

Organizarea defensivă a lui Spurs bazată pe disciplină și inteligență tactică

Organizare lui Spurs sub comanda lui Jose Mourinho este una exemplară. Un veteran al campionatului italian, Mourinho a blocat centrul terenului perfect, printr-un parteneriat dublu pivot format din Sissoko și Hojberg. Duo-ul este echilibrat perfect, Hojberg un fotbalist priceput în progresia balonului (34 de pase reușite în partida cu City) este completat de o forță a naturii precum Moussa Sissoko, francezul dominând jocul aerian de la mijlocul terenului, acesta reușind procentaj maxim în duelurile directe cu adversarii de la City.
Cheia succesului în defensivă constă și în filozofia italiană de apărare pe care Mourinho a implementat-o la clubul londonez. Fundașii laterali activează ca și “terzino fluidificante”, urcă deseori în ofensivă, în timp ce mijlocașii ofensivi laterali au rol de “tornante”, coboară în zona defensivă și acoperă spațiile vulnerabile.
https://i.eurosport.com/2020/11/22/2941160.png
Son Heung–Min a reușit 6 recuperări de balon, în timp ce Steven Bergwijn a acoperit zona centrală la nevoie și a degajat balonul din zonele periculoase de 3 ori în timpul partidei. Serge Aurier a avut un procentaj impecabil la capitolul tackling 5/5, iar Sergio Reguilon a recuperat balonul de 10 ori, o adevărată demonstrație de organizare a jocului în flancuri din partea lui Spurs.
Dacă scopul lui Guardiola a fost “Juego de Posicion”, pentru a desface organizarea adversă, Spurs nu a căzut în capcană. Manchester City dominat la nivel statistic partida cu 66.1% posesie, 534 de pase reușite, 22 de șuturi și o dominare teritorială de 65.6%, însa toate aceste cifre nu au fost de folos.
Tottenham a păstrat centrul terenului în siguranță, iar în cazul în care perechea de pivoți a fost atrasă spre tușă, mijlocașul ofensiv lateral a venit în sprijinul median și a securizat rapid zona. Astfel zona mediană nu s-a destabilizat iar Spurs a păstrat forma de organizare defensivă.
https://i.eurosport.com/2020/11/22/2941156.png

Tottenham Hotspur a urcat pe primul loc în Premier League

Jose Mourinho a reușit să o aducă pe Tottenham pe primul loc în Premier League. Nu este o întâmplare poziția de lider pe care o ocupă Spurs în acest moment, organizarea la nivel de echipă cât și individual impusă de către tehnicianul portughez, își spune cuvântul, transformarea fiind una radicală față de sezonul trecut.
În momentul de față mai sunt multe etape de disputat până la finalul sezonului, însă echipa londoneză arată ca o favorită la câștigarea titlului în Anglia. Ar fi primul trofeu de campioană din 1961 pentru Tottenham Hotspur și cel de-al 4-lea pentru Jose Mourinho pe tărâm britanic.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
30/11/2022 LA 19:02
Premier League
OFICIAL | Pep Guardiola și-a prelungit contractul cu Manchester City până în 2025
23/11/2022 LA 11:34