Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

BBC: "Roman Abramovich: Noi dovezi evidențiază tranzacții corupte". Cum și-a construit averea proprietarul lui Chelsea

Andrei Nicolae

Actualizat 15/03/2022 la 14:08 GMT+2

O investigație a BBC a descoperit noi dovezi despre tranzacțiile corupte prin care Roman Abramovich și-ar fi dobândit averea impresionantă.

Roman Abramovich, owner of Chelsea, smiles following the club's victory over Manchester City in the Champions League final

Credit imagine: Getty Images

Potrivit unei anchete efectuată de BBC, Roman Abramovich a făcut miliarde de dolari după ce a cumpărat o companie petrolieră de la Guvernul Rusiei, Sibneft, în urma unei licitații trucate.
Poprietarul echipei Chelsea a plătit în 1995, când avea 29 de ani, aproximativ 250 de milioane de dolari, iar peste 10 ani a vândut-o înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari. Adică cu o sumă de 52 de ori mai mare! Avocații oligarhului rus susțin că nu există niciun temei pentru a pretinde că a strâns averi substanțiale prin criminalitate.

Roman Abramovich a dat 10 milioane de dolari, pentru a plăti un oficial de la Kremlin

Roman Abramovich este într-o situație mai mult decât complicată. Miliardarul rus a fost sancționat de guvernul Marii Britanii, săptămâna trecută, din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin. Averea lui pe teritoriul britanic a fost înghețată, fiind descalificat și din funcția de director la Chelsea Football Club.
Miliardarul rus a recunoscut deja în faţa unei instanţe din Marea Britanie că a făcut plăţi corupte pentru a obține Sibneft. El a fost dat în judecată la Londra de fostul său asociat de afaceri, Boris Berezovsky, în 2012. Abramovich a câștigat cazul, dar a descris în instanță cum licitația inițială pentru Sibneft a fost trucată în favoarea lui și cum i-a dat lui Berezovsky 10 milioane de dolari, pentru a plăti un oficial de la Kremlin.
BBC Panorama a obținut un document despre care se crede că a fost scos ilegal din Rusia. Informația a fost transmisă programului de o sursă confidențială, care spune că a fost copiată în secret din dosarele deținute de servicii ruse despre Roman Abramovich.
"BBC nu poate verifica acest lucru, dar alte surse din Rusia au susținut multe dintre detaliile din documentul de cinci pagini. Documentul spune că guvernul rus a fost înșelat cu 2,7 miliarde de dolari în acordul Sibneft, o afirmație susținută de o investigație parlamentară rusă din 1997. Documentul mai spune că autoritățile ruse au vrut să-l acuze pe Roman Abramovich de fraudă. Se spune: 'Anchetatorii Departamentului de Crime Economice au ajuns la concluzia că, dacă Abramovich ar fi putut fi adus în judecată, s-ar fi confruntat cu acuzații de fraudă, de constituirea unui grup infracțional organizat", relatează sursa citată.

Un document sugerează că Abramovich a fost protejat de fostul președinte rus Boris Yeltsin

Panorama l-a contactat pe fostul procuror șef al Rusiei, care a investigat înțelegerea în anii 1990. Yuri Skuratov a susținut că nu știa despre existența documentul secret, dar a confirmat multe dintre detaliile despre vânzarea Sibneft, fiind practic o sursă independentă de verificare.
Skuratov a susținut: "Practic, a fost o schemă frauduloasă, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional, care le-a permis lui Abramovich și Berezovski să păcălească guvernul și să nu plătească banii pe care îi valorează cu adevărat această companie". Documentul sugerează, de asemenea, că Abramovich a fost protejat de fostul președinte rus Boris Yeltsin. Se spune că dosarele de aplicare a legii în cazul lui Abramovich au fost mutate la Kremlin și că o anchetă a domnului Skuratov a fost oprită de președinte.
Documentul spune: "Skuratov pregătea un dosar penal pentru confiscarea lui Sibneft pe baza anchetei privatizării acestuia. Ancheta a fost oprită de președintele Yeltsin… Skuratov a fost demis din biroul său". Fostul procuror șef a fost demis în urma unui scandal sexual în 1999. Acesta a relatat că a fost o regie, pentru a-l discredita pe el și investigația lui. "Toată chestia asta a fost evident politică, pentru că în investigațiile mele m-am apropiat foarte mult de familia lui Boris Yeltsin, inclusiv prin această anchetă a privatizării Sibneft", a mai spus fostul procuror.

Abramovich a rămas în cercul interior al Kremlinului, când Vladimir Putin a venit la putere în 2000

Ulterior, Abramovich a rămas în cercul interior al Kremlinului, când Vladimir Putin a venit la putere în 2000. Documentul conține detalii despre o altă licitație trucată doi ani mai târziu, care implică o companie petrolieră rusă numită Slavneft. Oligarhul rus a format un parteneriat cu o altă firmă pentru a cumpăra Slavneft, dar o companie rivală chineză plănuia să liciteze aproape de două ori mai mult. Mulți oameni puternici, de la Kremlin și până la parlamentul rus, ar fi fost în pierdere dacă oamenii de afaceri chinezi ar fi câștigat licitația. Documentul spune că un membru al delegației chineze a fost răpit când a ajuns la Moscova pentru licitație:
"CNPC, companie chineză, un concurent foarte puternic, a fost nevoită să se retragă de la licitație după ce unul dintre reprezentanții săi a fost răpit la sosirea pe aeroportul din Moscova și a fost eliberat numai după ce compania și-a declarat retragerea".
Povestea răpirii este susținută de surse independente care nu știau despre document. Vladimir Milov a fost ministrul adjunct al energiei al Rusiei în perioada premergătoare vânzării Slavneft. El nu a comentat povestea răpirii, dar a spus că personalități politice de rang înalt au decis deja că parteneriatul lui Abramovich va câștiga licitația: "Am spus, uite, chinezii vor să intre și vor să plătească un preț mult mai mare. Ei spun că nu contează, taci, nu e treaba ta. E deja hotărât. Slavneft merge la Abramovich, prețul a fost stabilit deja. Chinezii vor fi scoși cumva".
Nu există însă nicio informație că Abramovich ar fi știut ceva despre complotul de răpire sau că a jucat vreun rol în el. Avocații săi au declarat pentru BBC că acuzația de răpire "este complet nefondată" și că oligarhul rus "nu are cunoștințe despre așa ceva".
Diferite facțiuni luptaseră pentru controlul asupra Slavneft și exista o opoziție larg răspândită față de oferta chineză. Oricare ar fi motivul retragerii Chinei, parteneriatul lui Abramovich avea să rămână singura ofertă pe masă. Și a cumpărat Slavneft la un preț redus. Avocații lui Roman Abramovich spun că acuzațiile de corupție în tranzacțiile Slavneft și Sibneft sunt false și a negat că a fost protejatul Lui Boris Yeltsin.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo