de Radu FLOREA
Acum două sezoane Liverpool le plătea celor de la Wolverhampton suma de 44 de milioane de euro pentru a-l aduce în atac pe portughezul Diogo Jota, în timp ce vara trecută Chelsea, Manchester City și Manchester United i-au adus pe Lukaku, Grealish și Sancho în tentativa de a câștiga cât mai multe trofee în actualul sezon. Deși transferul lui Jota a costat mult mai puțin decât celelalte vedete cumpărate de rivalele din Anglia, portughezul s-a adaptat mai bine la Liverpool, marcând mult mai multe goluri decât Lukaku, Grealish și Sancho.
Premier League
Cristiano Ronaldo, în planurile lui Ten Hag! Ce așteptări are antrenorul de la starul lui United
ACUM O ORĂ

Care sunt cifrele celor patru atacanți în actualul sezon?

Diogo Jota – 14 goluri în 28 de meciuri
Internaționalul portughez a confirmat încă din sezonul precedent la Liverpool, începând să-i ia locul lui Firmino în primul 11 și să confirme încă o dată capacitatea lui Klopp de a face cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de transferuri. Cu toate că Jota începuse foarte bine stagiunea precedentă, starul portughez nu a putut să continue evoluțiile bune din cauza unei accidentări suferite, astfel că actualul sezon este cel în care fostul jucător al lui Wolves confirmă faptul că va avea un rol foarte important în cucerirea trofeelor de către echipa lui Klopp în viitorul apropiat.
https://i.eurosport.com/2022/01/14/3287850.jpg
Pe lângă cele 10 goluri înscrise în campionat, Jota s-a dovedit a fi unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai "cormoranilor" și în actuala campanie de Cupa Ligii Angliei, înscriind 3 goluri, dintre care 2 în manșa retur a semifinalei cu Arsenal. Goluri grație cărora Liverpool a obținut bilete pentru finala de pe Wembley contra lui Chelsea. Cu un gol marcat și în Liga Campionilor, portughezul lui Liverpool se poate mândri cu 14 reușite în 28 de partide, având la dispoziție încă jumătate de sezon pentru a putea ajunge chiar la borna de 30 de goluri în toate competițiile.
Romelu Lukaku – 8 goluri în 24 de meciuri
Belgianul este una dintre cele mai mari dezamăgiri ale actualului sezon, neadaptându-se la campioana Europei și cotinuând lunga listă de atacanți aduși pe sume foarte mari pe Stamford Bridge, dar care nu au confirmat la echipa londoneză.
https://i.eurosport.com/2022/01/23/3295468.jpg
În ciuda faptului că Lukaku a costat-o pe Chelsea 115 milioane de euro vara trecută, belgianul este o umbră a fotbalistului care o ajuta pe Inter să cucerească campionatul după o pauză de 11 ani. După 24 de partide jucate pentru "albaștrii" în acest sezon, Lukaku a reușit să marcheze doar de 8 ori, 5 dintre aceste reușite venind în cele 16 partide de campionat.
Jack Grealish – 3 goluri în 23 de meciuri
Grealish a devenit vara trecută cel mai scump fotbalist englez din istoria fotbalului odată ce Manchester City a plătit clauza de reziliere în valoare de 118 milioane de euro celor de la Aston Villa.
https://i.eurosport.com/2022/01/22/3294510.jpg
Deși internaționalul englez a disputat 23 de partide în acest sezon, el nu a reușit să înscrie decât 3 goluri, 2 în campionat și unul în Liga Campionilor. Este corect a afirma faptul că Grealish nu trebuie să marcheze atât de multe goluri precum Lukaku, cei doi având sarcini diferite pe teren, însă nici numărul de pase decisive nu se ridică la nivelul așteptărilor, Jack reușind doar 3 pase de gol în acest sezon, cu 7 mai puțin decât în stagiunea precedentă.
Jadon Sancho – 2 goluri în 23 de meciuri
Englezul cumpărat de Manchester United vara trecută de la Dortmund pentru suma de 85 de milioane de euro oglindește perfect sezonul slab al "diavolilor roșii" și multiplele probleme cu care se confruntă echipa de pe Old Trafford.
https://i.eurosport.com/2022/01/17/3290432.jpg
Readus în țara natală pentru a o ajuta pe Manchester United să redevină echipa din trecut, Sancho nu a putut să se impună până în acest moment pe Old Trafford. Cu doar 2 goluri marcate în actuala stagiune, englezul reprezintă mai degrabă o problemă decât o soluție pentru echipa antrenată de Ralf Rangnick.

Diogo Jota (28 de meciuri, 14 goluri) vs Lukaku, Grealish și Sancho (69 de meciuri, 13 goluri)

Comparând cifrele celor patru atacanți, putem evidenția încă o dată geniul lui Klopp, un antrenor care atunci când face un transfer, putem fi aproape siguri că nu este un transfer întâmplător și că jucătorul adus, în cazul de față portughezul Diogo Jota, va confirma și va avea probabil cea mai bună perioadă a carierei sub îndrumarea marelui antrenor german.
În ceea ce-i privește pe Grealish și Sancho, cifrele celor doi englezi sunt rușinoase dacă stăm să ne gândim la sumele de transferuri plătite pentru aducerea lor, însă cu siguranță va exista răbdare din partea conducerilor celor două echipe din Manchester în ceea ce privește progresul celor doi fotbaliști englezi. Era de așteptat ca în cazul lui Grealish adaptarea la o echipă unde nu mai poate fi el principala mare vedetă– cum se întâmpla la Aston Villa – să fie mai grea, iar în ceea ce-l privește pe Sancho, problemele lui United cu antrenorii, filozofia de joc și colaborarea dintre fotbaliști îl afectează pe deplin pe fostul atacant al lui Dortmund, Manchester United fiind un club la care, în acest moment, pare a nu merge nimic, exceptând sclipirile de moment ale unor vedete precum Ronaldo sau Bruno Fernandes.
Spre deosebire de Sancho și Grealish, Lukaku pare a avea zilele numărate la Chelsea, belgianul expimându-și de curând iubirea față de Inter, vrând să dea de înțeles că transferul la londonezi a fost o greșeală. Thomas Tuchel a declarat de curând faptul că sistemul și filozofia de joc ale lui Chelsea nu se vor schimba pentru un singur fotbalist. Singura întrebare care ar trebui adresatăeste dacă Chelsea va găsi o echipă care să plătească pentru Lukaku o sumă de transfer apropiată de cea achitată de londonezi vara trecută pentru aducerea belgianului.
Premier League
Jurgen Klopp, supărat pe fanii lui Wolverhampton! Ce l-a nemulțumit pe german
ACUM 2 ORE
Premier League
Geniul lui Pep Guardiola! "Una dintre cele mai bune schimbări din istoria Premier League"
ACUM 7 ORE