Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cele mai bune transferuri realizate de Manchester City și Liverpool după schimbarea patronatului celor două echipe

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 10/04/2022 la 09:55 GMT+3

Două cluburi cu filozofii diferite în afaceri, două echipe cu stiluri diferite de joc și doi manageri care își motivează diferit jucătorii. Manchester City și Liverpool au monopolizat fotbalul englez în ultimii ani, iar disputa lor a dat naștere unei noi rivalități memorabile. Manchester City - Liverpool se va juca de la ora 18.30 în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.

Guardiola beim Spiel Liverpool gegen Manchester City

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Radu Florea
Manchester City va primi vizita, de la ora 18.30 pe Eurosport 1, celor de la Liverpool, în ceea ce reprezintă cel mai important derby al momentului în Premier League. În actualul sezon, cormoranii și cetățenii au continuat tradiția ultimelor stagiuni de campionat, Liverpool și City fiind cele mai bune echipe din Premier League și aflându-se în luptă directă pentru cucerirea unui nou titlu. Dacă pentru echipa lui Guardiola acest meci pare a nu fi decisiv, chiar și în eventualitatea în care ar pierde, pentru Liverpool, o înfrângere în meciul de duminică ar putea reprezenta ieșirea din lupta pentru cucerirea celui de-al 20-lea titlu din istoria clubului de pe Anfield.

Cum a influențat schimbarea structurală a celor două cluburi performanțele avute de Manchester City și Liverpool în ultimii ani

În ultimii 5 ani, echipele lui Guardiola și Liverpool au dominat autoritar campionatul Angliei, lupta la titlu fiind o dispută exclusivă a managerilor care au adus filosofiile de joc tiki-taka și contrapressingul la un alt nivel, un nivel superior față de cel propus de Johan Cruyff și Ralf Rangnick, inițiatorii celor mai de succes filosofii de joc ale fotbalului modern.
Lucrurile stăteau însă total diferit în perioada 2008-2010, o perioadă dominată autoritar de Manchester United și Chelsea, cele două echipe aflându-se la acea vreme în luptă directă pentru cucerirea campionatului și chiar a Ligii Campionilor, în anul 2008.
Tot în anul 2008, fotbalul avea să se schimbe pentru totdeauna, deoarece la data de 1 septembrie Manchester City avea să fie prealuată de șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, deținătorul Abu Dhabi United Group dând tonul acestei tendințe moderne din fotbalul zilelor noastre, de cumpărare de către șeicii din Orientul Mijlociu a unor cluburi care se află într-un impas din punct de vedere al îndeplinirii propriilor obiective și de transformare a acestora într-unele din cele mai puternice echipe din lume. Între anii 1996-2003, Manchester City se afla la granița dintre prima și a doua ligă, luând parte la o serie de retrogradări, succedate de promovările în Premier League. În anul 2007, clubul din Manchester a fost preluat de fostul prim-ministru al Thailandei, Thaksin Shinawatra, care a cumpărat 75% din acțiunile clubului de pe Etihad, numindu-l pe Sven-Gorran Eriksson antrenor principal. Deși Geovanni, Elano sau Michael Johnson erau protagoniștii unui fotbal spectaculos, Sven-Goran Eriksson s-a văzut a fi demis după ce,în ultima etapă a sezonului 2007/2008, City s-a văzut spulberată cu un neverosimil 8-1 de către Middlesbrough.
picture

Rezumatul partidei Manchester United - Leicester 1-2, care a făcut-o pe City campioană

Însă, “the real deal” s-a realizat la doar 12 luni după preluarea clubului de către Shinawatra, atunci când consorțiul condus de șeicul Mansour a profitat de problemele legale pe care fostul prim-ministru al Thailandei le-a avut de înfățișat, reușind astfel să preia conducerea clubului care avea să domine Premier League un deceniu mai târziu. Doi ani mai târziu, în octombrie 2010, deținătorul echipei americane de baseball Boston Red Sox, John W Henry, a cumpărat clubul Liverpool de la foștii proprietari, Tom Hicks și George Gillett, aceștia din urmă fiind răspunzători pentru îndatorarea echipei din Liverpool și pentru lipsa de performanțe post Istanbul (finala Ligii Campionilor din 2005). În ciuda eforturilor lui Gillet și Hicks de a împiedica cumpărarea acțiunilor clubului de către patronul lui Boston Red Sox, preluarea echipei de pe Antfield de către John W Henry a consemnat începutul unei noi perioade de succes pentru echipa engleză. Din 2010 și până în prezent, Manchester City și Liverpool au câștigat un total de 6 campionate, 2 Cupe ale Angliei, 8 Cupe ale Ligii Angliei și o Ligă a Campionilor. Însă, care au fost cele mai importante transferuri realizate de cele două cluburi în perioada noilor patroni?
picture

Momente magice pe Anfield! Liverpool, încoronată în mod oficial campioană în Premier League

Mohamed Salah
Cel mai bun jucător al lui Liverpool s-a transferat la echipa lui Klopp în vara anului 2017, de la AS Roma, în schimbul sumei de €42 milioane. În cei cinci ani petrecuți pe Anfield, Salah a evoluat pentru “cormorani” în 237 de partide, marcând 152 de goluri și oferind 52 de pase decisive. Atacantul egiptean a contribuit la cucerirea de către Liverpool a unui campionat al Angliei, unui Campionat Mondial al Cluburilor, o Ligă a Campionilor, o Cupă a Ligii Angliei, precum și a unei Supercupe a Europei.
picture

Gol excepţional reuşit de Salah, după o pasă magică a lui Firmino

Sadio Mane
Colegul lui Salah din atac, Sadio Mane, a fost cumpărat de Klopp de la Southampton în vara anului 2016, pentru suma de €41 milioane. De atunci și până în prezent, senegalezul a disputat 256 de meciuri pentru “cormorani”, înscriind 107 goluri și oferind 37 de pase de gol.
picture

Liverpool – West Ham 1-0. Sadio Mane deschide scorul pe Anfield

Roberto Firmino
Brazilianul care s-a consacrat ca fiind unul dintre cei mai buni atacanți care pot juca ca numar ”9 fals” s-a transferat la Liverpool în iulie 2015, de la Hoffenheim, în schimbul sumei de €41 milioane. Firmino a jucat de 315 ori pentru Liverpool, marcând în 7 ani 93 de goluri și pasând decisiv de 64 de ori.
Virgil Van Dijk
Olandezul Van Dijk a fost achiziționat de Klopp în iarna anului 2018, de la Southampton, în schimbul sumei de €85 milioane. Uitându-ne la performanțele avute de Liverpool în ultimii 4 ani, este evident faptul că aducerea lui Van Dijk a reprezentat ultima piesă a puzzle-ului lui Klopp pentru transformarea lui Liverpool într-una din cele mai bune echipe din lume și pentru cucerirea de către “cormorani” a PL și UCL.
picture

Van Dijk deschide scorul în Crystal Palace-Liverpool, cu o lovitură de cap

Andy Robertson
Una dintre cele mai bune afaceri perfectate în fotbalul mondial a fost cea a lui Andy Robertson, scoțianul transferându-se în vara anului 2017 de la Hull City la Liverpool, pentru suma de €9 milioane. Robertson a jucat 211 meciuri în 4 ani pentru Liverpool, marcând 6 goluri și oferind nu mai puțin de 50 de pase decisive.
Fabinho
Mijlocașul brazilian a fost cumpărat în iulie 2018 de Liverpool de la Monaco în schimbul a €45 milioane, devenind după sosirea pe Antfield unul dintre cei mai buni mijlocași din lume. Evoluând atât ca mijlocaș central, cât și ca fundaș stânga sau fundaș central în cele 159 de meciuri disputate pentru “cormorani”, Fabinho s-a dovedit a fi unul dintre cele mai inspirate transferuri realizate de Klopp, dovedind încă o dată geniul antrenorului german în materie de transferuri.
Toți acești jucători transferați de Klopp, alături de fotbaliștii mai vechi ai echipei, precum și de cei crescuți la academia lui Liverpool, au ajutat clubul să treacă peste perioada nefastă din urmă cu un deceniu și să iasă astfel din umbra lui Manchester United și Chelsea, câștigând în ultimele trei sezoane 1 campionat al Angliei, 1 Mondial al Cluburilor, 1 Ligă a Campionilor, 1 Cupă a Ligii Angliei și 1 Supercupă a Angliei, traversând cea mai bună perioadă din istoria modernă a clubului.
Kevin De Bruyne
Unul dintre cei mai buni playmakeri ai Europei, De Bruyne a costat-o pe Manchester City €76 milioane, belgianul fiind adus de la Wolfsburg în vara anului 2015. De-a lungul a șapte ani, De Bruyne a evoluat în 296 de meciuri pentru “cetățeni”, înscriind 80 de goluri și pasând decisiv de 109 ori. În materie de trofee, De Bruyne a câștigat 3 campionate ale Angliei, 1 Cupă a Angliei, 5 Cupe ale Ligii Angliei și 2 Supercupe ale Angliei.
picture

Man City – Leeds 5-0. De Bruyne, gol de excepție pe Etihad în poarta lui Meslier

Vincent Kompany
Transferat de la Hamburg în august 2008, Kompany a fost unul dintre primele transferuri ale lui City din era șeicului Mansour. Fostul căpitan al “cetățenilor” a adunat 332 de apariții pentru echipa din Manchester, câștigând 4 campionate ale Angliei, 2 Cupe ale Angliei, 4 Cupe ale Ligii Angliei și 2 Supercupe ale Angliei, consacrându-se drept unul dintre cei mai buni fundași centrali din istoria Premier League.
Sergio Aguero
Argentinianul a ajuns în iulie 2011 pe Etihad, fiind cumpărat de la Atletico pentru €40 milioane. Kun Aguero a devenit eroul lui City în 2012, atunci când a marcat în prelungirile meciului din ultima etapă golul care a adus titlul după o pauză de 44 de ani pentru echipa antrenată la acea vreme de Roberto Mancini. În 375 de meciuri disputate pentru City, Aguero a marcat 247 de goluri, devenind unul dintre cei mai buni atacanți din istoria campionatului Angliei. Atacantul argentinian a cucerit cu City 5 campionate ale Angliei, 1 Cupă a Angliei, 6 Cupe ale Ligii Angliei și 3 Supercupe ale Angliei.
Sergio Aguero, Bernardo Silva et David Silva (Manchester City)
David Silva
Silva a fost jucătorul providențial al ultimului deceniu la mijlocul terenului pentru “cetățeni”, spaniolul fiind determinant pentru multiplele trofee câștigate în ultimii ani de echipa de pe Etihad. Ajuns în Anglia de la Valencia în vara anului 2010, în schimbul sumei de €29 milioane, Silva a cucerit 4 campionate ale Angliei, 2 Cupe ale Angliei, 5 Cupe ale Ligii Angliei și 3 Supercupe ale Angliei, înscriind 74 de goluri și oferind 110 pase decisive în 408 apariții pentru echipa engleză.
Yaya Toure
Chiar dacă Yaya Toure a făcut parte din marea echipă a Barcelonei, cea mai prolifică perioadă a petrecut-o în Anglia, alături de Manchester City, unde a evoluat de 293 de ori, marcând 71 de goluri și pasând decisiv de 39 de ori. Alături de Liga câștigata cu Barcelona, Yaya Toure a cucerit cu ”cetățenii” 3 campionate ale Angliei, 1 Cupă a Angliei, 3 Cupe ale Ligii Angliei și 1 Supercupă a Angliei. Ivorianul a fost, fără doar și poate, unul dintre cei mai buni și spectaculoși mijlocași care au evoluat în Anglia, contribuind pe deplin la trofeele cucerite de echipa din Manchester.
Guardiola mai are un singur punct avans în fruntea Angliei în fața lui Klopp înaintea meciului de pe Etihad. Manchester City - Liverpool va fi de la ora 18.30 pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo