Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine deține cei doi granzi din Manchester și cum au fluctuat cotele de piață ale cluburilor

Eurosport
DeEurosport

Publicat 05/11/2021 la 14:00 GMT+2

Manchester United va primi în această sâmbătă vizita lui Manchester City, Solskjaer fiind nevoit să obțină toate cele trei puncte pentru a-și păstra postul. Deși în acest moment Manchester City are o cotă de piață superioară lui United, lucrurile stăteau diferit pentru "cetățeni" în 2008, înainte de preluarea clubului de către șeicul Mansour.

Manchester United co-chairman Avram Glazer (right) pictured at a match at Old Trafford

Credit imagine: PA Sport

Articol scris de Radu Florea

United vs City | De cine sunt deținute echipele din Manchester

Familia Glazer a deținut Manchester United în totalitate după preluarea clubului din anul 2005, dar acțiunile au început să fie distribuite și altor investitori după august 2012, atunci când clubul Manchester United a fost listat la Bursa de Valori New York. În prezent, familia Glazer deține un procent de 69% din acțiunile clubului, în timp ce alte 20 de companii dețin restul de 31%, printre care se numără și Tybourne Capital Management Ltd, Invesco Capital Management LLC și Jupiter Asset Management Ltd; aceste ultime 3 companii dețin fiecare peste 5% din acțiunile "diavolilor roșii".
Manchester City este deținută de City Football Group Limited (CFG). La rândul său, CFG este deținută în proporție de 77% de șeicul Mansour. Mansour Al-Nahyan este prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite și membru al familiei regale din Abu Dhabi. Restul de 23% din CFG este deținut de compania americană Silver Lake (10%) și de către un consorțiu de firme chineze (13%).
CITEȘTE ȘI:

Cum au fluctuat cotele de piață ale celor două echipe în ultimii ani

În sezonul 2007/2008, înainte de preluarea "cetățenilor" de către șeicul Mansour, Manchester City avea o cotă de piață de €150 milioane, cei mai scumpi fotbaliști ai clubului de pe Etihad fiind Elano, cotat la €15 milioane, și Micah Richards, englezul fiind cotat la suma de €11 milioane. Valoarea totală a clubului reflecta perfect lotul destul de slab al "cetățenilor", în contrapartidă cu echipa pe care Guardiola o are la dispoziție în prezent. La polul opus se afla Manchester United, rivala locală a lui City. "Diavolii roșii" reușiseră la sfârșitul sezonului 2008 să cucerească atât Champions League, cât și Premier League, astfel că United avea o cotă de piață de €353 milioane la acea vreme. Cei mai bine cotați fotbaliști ai echipei de pe Old Trafford erau Cristiano Ronaldo (€55 milioane), care avea să câștige Balonul de Aur la sfârșitul acelui an, și Wayne Rooney (€40 milioane).
Prezentul este total diferit, cotele de piață și sumele de transferuri ale fotbaliștilor par unele ireale, dacă ne gândim că Harry Maguire a costat-o pe United aproape la fel de mult cât a plătit Real Madrid în 2009 pentru aducerea lui Cristiano Ronaldo pe Bernabeu. În acest moment cotele de piață ale celor două mari cluburi sunt apropiate, Manchester City devansând-o pe rivala locală, Manchester United. City este cotată de Transfermarkt la puțin peste 1 miliard de euro, cei mai scumpi fotbaliști ai "cetățenilor" fiind Kevin De Bruyne și Grealish, fiecare fiind evaluat la câte €100 milioane. United are o cotă de piață de €900 milioane, cei mai scumpi fotbaliști ai echipei de pe Old Trafford fiind Sancho și Bruno Fernandes, fiecare fiind evaluat la câte €90 milioane. Deși cotele de piață ale celor două mari cluburi ale orașului Manchester sunt apropiate, performanțele au lipsit pentru trupa lui Solskjaer în ultimii ani, și, deși "diavolii roșii" au mulți jucători tineri, se pare că mai au nevoie de niște fotbaliști pentru a putea concura la câștigarea Premier League cu rivalii de la City.
Confruntarea din acest week-end se așteaptă a fi una spectaculoasă, cu multe goluri, Solskjaer fiind nevoit să câștige această partida pentru a-și păstra postul, iar Guardiola având nevoie de victorie pentru a ține pasul cu Chelsea, după ce etapa trecută "cetățenii" au pierdut pe teren propriu împotriva lui Crystal Palace.
Manchester United - Manchester City se joacă sâmbătă, de la 14:30, în direct pe Eurosport 1.
Programul transmisiunilor Eurosport în a 11-a etapă de Premier League 2021/2022
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo