Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine sunt patronii echipelor din Premier League și care sunt afacerile lor în afara fotbalului

Nicu Savin

Actualizat 02/11/2021 la 09:32 GMT+2

Premier Legue este de departe cel mai bogat campionat de fotbal al lumii! În cele ce urmează vă vom prezenta detaliat cine sunt oamenii care conduc destinele celor 20 de cluburi care activează în cea mai puternică competiție internă din lume.

Sheikh Mansour

Credit imagine: Getty Images

După ce clubul Newcastle a fost cumpărat de familia regală a Arabiei Saudite, în prim planul presei internaționale au apărut foarte multe materiale despre averea imensă a noilor proprietari de pe St. James' Park.
Jurnaliștii celebrei publicații The Athletic au mers și mai departe și au prezentat publicului detalii despre toți patronii sau companiile care dețin fiecare club care activează în Premier League.
Stan Kroenke, patronul lui Arsenal

Arsenal

Conducerea lui Arsenal este asemenea unei păpuși rusești (Matrioșka - o jucărie din lemn, o păpușă viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuși, mai mici, identice). Clubul din Nordul Londrei este deținut în proporție de 100% a Arsenal Holdings Limited.
La rândul său, Arsenal Holdings Limited este deținut în proporție de 100% de KSE UK Inc. Iar KSE UK Inc este deținută în proporție de 100% de omul de afaceri american Stan Kroenke. Conform revistei Forbes, averea totală a lui Kroenke este de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Arsenal nu este singura "jucărie" a omului de afaceri american, el deținând mai multe echipe în sportul de peste ocean, cele mai importante fiind Los Angeles Rams din NFL, Denver Nuggets din NBA, Colorado Avalanche din NHL și Colorado Rapids din Major League Soccer

Aston Villa

Nassef Sawiris și Wes Edens sunt coproprietari ai clubului Aston Villa, directorul executiv Christian Purslow deținând și el o mică parte din acțiuni. Sawiris este cel mai activ dintre cei doi coproprietari, dar Edens contribuie, de asemenea, foarte mult la deciziile cu adevărat importante.
Sawiris este cel mai bogat om de afaceri egiptean și al 2-lea cel mai bogat om din Africa, având o avere estimată la 8,7 miliarde de dolari. Wes Edens este un miliardar american, care este și co-proprietar al echipei Milwakee Bucks, din NBA.
Purslow a explicat în momentul când Sawiris și Edens au finalizat preluarea clubului, în iulie 2018, de la proprietarul de atunci Tony Xia, că el ar accepta să facă parte din club doar dacă ar putea deține un procent din acesta. Dimensiunea cotei sale nu a fost niciodată dezvăluită.

Brentford

Matthew Benham a devenit proprietarul în iunie 2012, pe când echipa evolua în League One (Liga a 3-a din Anglia). Atunci, Benham a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni (60%) de la Bees United - Brentford Supporters 'Trust.
Implicarea lui Benham la Brentford a fost activă încă din anii 2000, deoarece a susținut clubul din vestul Londrei în perioade de dificultăți financiare.
Benham este proprietarul și operatorul a două afaceri importante cu sediul în Regatul Unit. Aceste firme, Matchbook și Smartodds, sunt binecunoscute în domeniul jocurilor de noroc. Pe lângă Brentford, Benham deține pachetul majoritar de acțiuni și la clubul danez Midtjylland, care a reușit performanțe notabile în ultimii ani.

Brighton

Tony Bloom deține 94% din club. El a preluat clubul de la Dick Knight, acum 12 ani, dar pe atunci avea doar 75% din acțiuni, crescându-și constant influența.
Printre acționarii minoritari se numără fostul președinte, Dick Knight, sau unchiul patronului, Ray Bloom, care sunt membri în consiliul de administrație.
Tony Bloom este cunoscut ca un parior profesionist în Marea Britanie și jucător de poker cu rezultate importante. Pe lângă Brighton, Bloom deține și echipa belgiană Royale Union Saint-Gilloise, care este liderul la zi în Jupiler Pro League.

Burnley

ALK Capital, cu sediul în SUA, a preluat Burnley în decembrie anul trecut. Firma a achiziționat 83,97% din acțiuni, care sunt împărțite între cei trei directori principali: Alan Pace (50,382%), Michael Smith și Stuart Hunt (16.794% fiecare).
Restul de 16,03% sunt deținute de alți oameni, iar 6% de către suporterii clubului. Chiar luna aceasta, ALK Capital s-a oferit să cumpere acțiunile fanilor, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord.
Roman Abramovich, patronul lui Chelsea

Chelsea

Poate cel mai cunoscut proprietar al cluburilor din Premier League este Roman Abramovich, care deține clubul londonez în proporție de 100%.Numele companiei care deține clubul este Chelsea FC PLC. Compania-mamă a Chelsea FC PLC este Fordstam Limited, unde Abramovici este acționar majoritar.
Abramovich este un om de afaceri rus cu cetățenie israeliană. Abramovici este momentan al 11-lea cel mai bogat om din Rusia și al 113-lea din lume, conform Forbes, cu o avere estimată la 12.9 miliarde de dolari. Până în iulie 2008 a fost guvernator al districtului autonom Ciukotka, o regiune slab populată situată în nord-estul Rusiei, aproape de Alaska.

Crystal Palace

Principalii investitori și acționari sunt Steve Parish, un om de afaceri englez care este proprietar la Palace din 2010, americanii Josh Harris, David Blitzer și, începând cu această vară, John Textor.
Blitzer și Harris au cumpărat participații semnificative în decembrie 2015, iar Textor a investit 87 de milioane de lire sterline în luna august a acestui an.
Structura de proprietate a clubului este de așa natură încât trebuie să existe un acord între toți cei patru acționari majori pentru ca deciziile să fie luate. Numeroși alți investitori dețin participații mai mici, inclusiv Robert Franco și compania sa din Africa de Sud, Kloof Capital.

Everton

Omul de afaceri Farhad Moshiri a cumpărat 49,9% în februarie 2016 și de atunci și-a majorat treptat procentul, ajungând acum la 92,16%. Blue Heaven Holdings Limited este compania care deține pachetul majoritar de acțiuni de la clubul din Liverpool. Bill Kenwright are 1,72%, restul de 6,12% este împărțit între alți acționari.
Farhad Moshiri este un om de afaceri cu origini iraniene, care are reședința în Monte Carlo. El este președintele și acționarul USM, un holding rusesc diversificat, cu interese semnificative în sectorul metalelor, mineritului, telecomunicațiilor și internetului.

Leeds

Compania-mamă care deține Leeds United și acționar majoritar este Aser Group, deținut de președintele clubului Andrea Radrizzani (63% din acțiuni). Aser a cumpărat în totalitate clubul de la Massimo Cellino în vara anului 2017, dar apoi a vândut o parte din acțiuni în luna mai din 2018 către 49ers Enterprises, care apoi și-a majorat participația, în ianuarie 2020.
Grupul de investitori al echipei San Francisco 49ers (NFL), 49ers Enterprises deține acum un pachet de 37% din Leeds. Firma este controlată de familia York, dar cea mai recentă achiziție de acțiuni Leeds a fost finalizată printr-un grup de investiții care implică alte câteva persoane - inclusiv omul de afaceri australian Peter Lowy, fost șef al companiei. Chad Hurley, co-fondatorul YouTube, și Nick Swinmurn, co-fondatorul site-ului de vânzari online Zappos se numără printre acționarii de la 49ers Enterprises
De asemenea, s-a sugerat cu tărie că rapperul și actorul LL Cool J a făcut parte din consorțiul de capital al 49ers Enterprises.

Leicester

Familia Srivaddhanaprabha din Thailanda deține în proporție de 100% Leicester City, prin intermediul King Power International Group. Aiyawatt Srivaddhanaprabha deține 55%, cel mai mult dintre toți membri familiei din care face parte.
Cinoscul sub numele de Khun Top, Aiyawatt Srivaddhanaprabha a devenit omul numărul unu la Leicester în urmă cu 3 ani, după ce tatăl său, Khun Vichai, a decedat într-un tragic accident de elicopter, care a avut loc în apropierea stadionului King Power Stadium.
LeBron James, Liverpool

Liverpool

Liverpool este deținut exclusiv de compania americană Fenway Sports Group, denumită în mod obișnuit FSG, care a preluat clubul în 2010. Principalul acționar din acest grup de investiții este americanul John Henry
FSG, care deține și echipa de baseball Boston Red Sox (Major League Baseball), este alcătuită dintr-un grup de investitori, printre care și celebrul baschetbalist LeBron James. Singurii oameni care dețin mai mult de 10% din acțiuni la Liverpool sunt John Henry, Tom Werner, Mike Gordon și RedBird Capital Partners, o firmă privată de investiții.
Liverpool insistă că nicio persoană cu acțiuni la RedBird nu deține, direct sau indirect, un interes semnificativ în club. RedBird a cumpărat aproximativ 10% din acțiunile FSG pentru 735 de milioane de dolari (533 de milioane de lire sterline) în luna martie a acestui an. Acea investiție s-a bazat pe o evaluare pentru compania FSG estimată la 7,35 miliarde de dolari (5,33 miliarde de lire sterline).

Manchester City

Proprietarul clubului este compania Manchester City Limited, care la rândul său intră sub umbrela City Football Group Limited (CFG).
CFG este deținută în proporție de 77% de Abu Dhabi United Group Investment and Development Ltd, al cărui proprietar unic este Sheikh Mansour Al-Nahyan. El este viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și membru al familiei regale din Abu Dhabi.
Compania americană Silver Lake (10%) și un consorțiu de firme chineze, CMG Holdings și CITIC Capital (13%) dețin restul acțiunilor din CFG.
Ole Gunnar Solskjær med Joel Glazer og Avram Glazer

Manchester United

Familia Glazer, cu sediul în SUA, a deținut în procent de 100% Manchester United, după ce a reușit să o preia în mai 2005. Acționariatul s-a redus treptat de când clubul a fost listat la bursa din New York, în august 2012. În acest moment, totalul acțiunilor deținute de frații Glazer este de 69%.
Acțiunile clubului sunt împărțite în Clasa A și Clasa B. Frații Glazers dețin toate acțiunile Clasa B, care au o mai mare influență în deciziile clubului: un vot al acționarilor din Clasa B valorează cât 10 voturi ale celor din Clasa A.
Edward și Kevin Glazer, cei mai reprezentativi membri ai familiei americane au vândut un total de 9,5 milioane de acțiuni în ultimii ani, care au fost convertite în clasa A la cumpărare, Baron Capital Group devenind cel mai mare acționar al clubului în afara familiei Glazer, deținând acum 12.825.450 de acțiuni, în valoare de peste 145 de milioane de lire sterline.
În plus, Ariel Investments a cumpărat o tranșă mare, deținând acum 5.971.625 de acțiuni, echivalentul a 13,8% din toate acțiunile de clasa A. Tybourne Capital Management (HK) Ltd, Invesco Capital Management LLC și Jupiter Asset Management Ltd sunt alte companii care dețin peste 5% din acțiunile din Clasa A de la Manchester United.
Newcastle United's Saudi Arabian chairman Yasir Al-Rumayyan (C) and Newcastle United's English minority owner Amanda Staveley (centre right)

Newcastle

Numele companiilor care dețin acum clubul sunt Newcastle United Limited și Newcastle United Football Club Limited, care fac parte din "Investment Group", consorțiu ce cuprinde trei părți:
  • Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite, alias PIF (NCUK Investment Limited) - 80%
  • PCP Capital Partners (Cantervale Limited și JV1 Limited) - 10%
  • Frații Reuben (RB Sports & Media Limited și JV1 Limited) - 10%
PIF deține controlul total, deși PCP a fost iivestit cu dreptul de a conduce clubul zi de zi. Deciziile majore necesită contribuția tuturor celor trei, PIF având primul cuvânt de spus.

Norwich

Vedeta TV, Delia Smith, și soțul ei, Michael Wynn Jones, care au împlinit ambii 80 de ani în acest an, dețin în prezent 53% din acțiunile lui Norwcih. Ei dețineau până la 63% în 1998, dar pachetul lor s-a redus pe măsură ce alte acțiuni au fost eliberate pentru a ajuta clubul să treacă prin unele dintre momentele financiare mai dificile.
Acum există aproximativ 8.000 de acțiuni individuale în club, multe dintre ele aparținând fanilor. Omul de afaceri din Norfolk, Michael Foulger, este al doilea cel mai mare acționar, cu aproximativ 15%.
Restul acțiunilor revin altor trusturi și persoane fizice care au avut legături istorice cu clubul. Canaries Trust, condus de suporteri, este al 12-lea cel mai mare acționar al clubului, cu ambiția de a pătrunde în top 10 în viitorul apropiat.

Southampton

Prin intermediul unui consorțiu imens, St Mary’s Football Group Limited, Jisheng Gao deține 80% din pachetul de acțiuni al clubului.
Katharina Liebherr, fiica regretatului fost proprietar al lui Southampton, Markus Liebherr, păstrează restul de 20%, după ce a vândut majoritatea companiei către Gao, în 2017, pentru 210 de milioane de lire sterline.
Jisheng Gao a avut succes în domeniul imobiliar în Asia și deține compania din Hong Kong, Lander Sports Investment, una dintre cele mai mari companii de investiții în sport din Asia.
Daniel Levy

Tottenham

ENIC Sports and Development Holdings Limited deține 85,55% din Tottenham Hotspur Limited.
Potrivit site-ului clubului, președintele Daniel Levy și unii membri ai familiei sale sunt potențiali beneficiari ai unui trust discreționar care deține în cele din urmă 29,4% din capitalul social al ENIC Sports and Development Holdings Limited. Restul de 70,6% din acțiunile companiei care conduce frâiele clubului londonez îi aparțin miliardarului Joe Lewis.
Celelalte 14,45% din acțiunile clubului sunt deținute de acționari privați, considerați în mare parte fani ai echipei, care au cumpărat acțiuni atunci când acestea erau disponibile tranzacțiionării la Bursa de Valori din Londra.

Watford

Compana care o deține pe Watford este Hornets Investment Ltd, înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Dar Hornets Investment Ltd face parte din compania Diversify Sport Investment, înregistrată în Luxemburg.
Singurul acționar și, prin urmare, partea de control suprem la Watford este Gino Pozzo, un om de afaceri italian a cărui familie deține și echipa Udinese, care activează în Serie A.

West Ham United

David Sullivan și David Gold au finalizat preluarea lui West Ham United în ianuarie 2010. Miliardarul american J Albert ‘Tripp’ Smith a cumpărat ulterior un pachet de 10% din club în urmă cu patru ani.
Smith a fost co-fondatorul GSO Capital Partners, o companie financiară pe care a vândut-o companiei de capital privat The Blackstone Group, în 2008, pentru aproximativ 1 miliard de dolari.
Detaliat, West Ham este deținută de 3 grupuri mari și unul cu pondere mai mică, dar david Sullivan este proprietarul majoritar: David Sullivan 51,5%, David Gold 35,1%, WHU LLC 10%, alți investitori 3,4%. Smith este proprietarul majoritar al WHU LLC.

Wolverhampton

Wolverhampton este deținută în proporție de 100% de Fosun International, o companie chinezească ce este condusă de președintele și co-fondatorul său Guo Guangchang. După cum se poate citi pe site-ul web to clubului: "Acționarii principali de la Wolves sunt președintele Fosun Group, Guo Guangchang, CEO-ul Fosun Group, Wang Qunbin și Liang Xinjun, care deține indirect o parte a acțiunilor".
Guo Guangchang a fost inclus în 2019 între primii 50 cei mai bogați oameni din China (locul 45), având o avere estimată la 6,5 miliarde de dolari.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo