Erling Haaland a semnat cu Manchester City pe 5 ani și toată lumea fotbalului e de acord că gruparea de pe Etihad a dat o adevărată lovitură, mai ales că norvegianul a fost cumpărat cu puțin peste 50 de milioane de £, mult sub valoarea sa reală.
Încă de când era un puști, Haaland a intrat în atenția mai multor cluburi importante din Europa, iar parcusul carierei sale ar fi putut fi total diferit dacă potențialul său ar fi fost evaluat corect de formațiile care l-au urmărit. Everton a luat probabil cea mai proastă decizie din istoria clubului în urmă cucâțiva ani, când ar fi putut să-l cumpere pe norvegian pentru numai 60.000 de £, dar a refuzat să investească acea sumă.
Citește și:
Fotbal
Cum arată topul celor mai scumpe transferuri realizate deja în această vară
24/06/2022 LA 14:52

Haaland putea ajunge la Everton pentru doar 60.000 de £

Bryan King, unul dintre scouterii clubului de pe Goodison Park, a povestit cum au stat lucrurile atunci când l-a propus pe Haaland pe când acesta avea doar 15 ani. Actualul star juca atunci la Bryne, primul său club din Norvegia și impresiona la grupele de juniori, dar Everton a considerat că odată cu înaintarea în vârstă eficacitatea sa va scădea.
"L-am fi putut cumpăra pe Haaland pentru o taxă de 60.000 de lire sterline, când avea 15 ani. Dar s-a considerat că fiind atât de mare și puternic la o vârstă atât de fragedă, eficacitatea sa va scădea pe măsură ce va înainta în vârstă. Dar, desigur, asta nu s-a întâmplat. Pur și simplu a devenit și mai puternic, chiar mai rapid și mai bun.", a declarat Bryan King pentru The Times.
Cel mai probabil, cei de la Everton au considerat că cifrele excelente ale lui Haaland de la vremea respectivă se datorau exclusiv diferenței de forță și gabarit dintre el și adversarii de vârsta sa, iar când ar fi ajuns să-și măsoare forțele cu jucători de talia sa nu ar mai fi avut același randament.
Everton a continuat să-l monitorizeze pe Haaland și a ratat o nouă oportunitate de a-l transfera în 2018, pe când atacantul juca la Molde. În 2016, la Everton a ajuns Steve Walsh, omul care i-a dus la Leicester pe Mahrez, Vardy sau Kante, iar acesta a fost convins de calitățile norvegianului și chiar a reușit să perfecteze mutarea acestuia pe Goodison Park pentru aproximativ 4 milioane de £. Patronul Farhad Moshiri a refuzat însă să achite suma respectivă.
Restul este istorie. Haaland a ajuns la Salzburg în ianuarie 2019, pemtru 8 milioane de €, iar peste numai un an Borussia Dortmund l-a cumpărat în schimbul a 20 de milioane de €. În cele 89 de meciuri jucate de atacant pentru gruparea germană, acesta a marcat 86 de goluri.
Premier League
Harry Kane a comentat transferurile lui Haaland și Nunez: "Aștept cu nerăbdare această provocare"
14/06/2022 LA 11:11
Premier League
Haaland își poate răzbuna tatăl, care și-a încheiat prematur cariera după un meci cu Man United
13/06/2022 LA 13:45