Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jurgen Klopp semnează prelungirea pe doi ani cu o armă secretă

Andrei Nicolae

Actualizat 19/05/2022 la 10:57 GMT+3

Liverpool a extins un parteneriat cu Zone7, o companie de inteligență artificială, care îl ajută pe managerul german să evite accidentări în lot. Gruparea de pe Anfield a fost ferită de probleme grave pe parcursul sezonului, acesta fiind practic și un factor determinant în cursa spre o cvadruplă istorică.

Jurgen Klopp, Manager of Liverpool celebrates their sides victory after the Premier League match between Southampton and Liverpool at St Mary's Stadium

Credit imagine: Getty Images

Sezonul 2020/21 a fost unul teribil pentru Jurgen Klopp & Co din cauza accidentărilor. Înaintea fiecărui meci, managerul german era forțat să schimbe din nou echipa, pentru că problemele medicale apăreau de la o săptămâna la alta.
La un moment dat a rămas chiar fără fundași centrali, motiv pentru care a fost nevoit să reprofileze jucători, să transfere în regim de urgență sau să promoveze de la echipa de tineret. Criza accidentărilor a fost fără precedent, echipa a fost slăbită de-a lungul sezonului aproape în fiecare zonă. Virgil van Dijk, Joe Gomez, Joel Matip (apărare), Thiago Alcântara, Naby Keita, Fabinho și Jordan Henderson (mijloc), Diogo Jota (atac) au fost printre jucătorii care au stat multe săptămâni, chiar luni în cazul unor pe margine.
Astfel, după ce a câștigat Liga Campionilor, Premier League, Supercupa Europei și Cupa Mondială a Cluburilor, Liverpool a fost departe de trofee în ediția precedentă și a prins cu greu locul în Liga Campionilor. De fapt, doar o serie miraculoasă de opt victorii și două remize în ultimele 10 meciuri i-au permis echipei lui Klopp să rămână la nivel de Liga Campionilor.
Deloc surprinzător, un club renumit pentru concentrarea pe detalii s-a străduit să exploreze fiecare cale pentru a evita repetarea unui astfel de scenariu în anul următorm potrivit liverpool.com, Și această căutare i-a adus la Zone7, o companie din California a cărei utilizare a inteligenței artificiale pentru a prezice accidentările făcuse deja furori în lumea sporturilor de elită.

Jurgen Klopp semnează prelungirea pe doi ani cu o armă secretă

Magia din spatele capabilităților predictive ale Zone7 constă într-un algoritm care îmbunătățește analiza cantității deja mari de date colectate de cluburi despre jucători. Folosește măsurători legate de biometrie, forță, somn și stres, împreună cu date din jocuri și antrenament pentru a ajuta la semnalarea dacă un jucător este expus riscului de accidentare iminent.
Semnarea unei colaborări a fost susținută de povești de succes din NFL, NBA, precum și din fotbalul european, inclusiv mărturiile celor de la Getafe, care raportase o reducere cu 66% a accidentărilor de la un an la altul.
Zone7 au fost, fără îndoială, ajutată și de faptul că Rangers a implementat cu succes tehnologia în drumul spre a pune capăt așteptării lor de 10 ani pentru un titlu în Scoția. Dar, chiar și fără astfel de recenzii strălucitoare, Liverpool abia își permitea să nu încerce ceva nou după dezastrul sezonului trecut, după cum a mai precizat sursa citată.
În timp ce impactul exact al deciziei lor de a se conecta cu Zone7 poate fi dificil de măsurat doar cu datele pentru un singur sezon, dovezile de suprafață sugerează că a fost un succes major. De la un Top 4 în Premier League, clubul încă este în cursă spre o cvadrupă istorică în ultimele zile ale sezonului. Iar această oportunitate a fost posibilă și ca urmare a faptului că Jurgen Klopp a putut face o rotație mai amplă, că accidentările s-au redus și nu au mai fost atât de grave.
S-au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri notabile în cazuri individuale, cu oameni precum Keita și Joe Gomez, expuși la accidentări dese.
Analiza de la Injury Mechanisms arată că echipa lui Klopp a fost lovită de mai puține probleme fizice decât oricare alta din Premier League de la 1 aprilie, cea mai importantă parte a sezonului.
Desigur, cea mai semnificativă validare a muncii Zone7 cu Liverpool vine sub forma deciziei clubului de a prelungi relația de colaborare pentru încă doi ani.Acest nou acord va vedea, de asemenea, o abordare bazată pe inteligență artificială aplicată echipei de tineret U23 și echipei feminine de la începutul sezonului viitor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo