Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Leeds - Liverpool | Istoria unui meci care a produs mereu rivalitate, orgolii, spectacol și mult fotbal

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 12/09/2021 la 12:08 GMT+3

Singura partidă a zilei de duminică din Premier League are capacitatea să producă atât de multe scântei încât să țină aprinsă întreaga zi. Leeds primește vizita lui Liverpool, pe Elland Road, într-un meci ce promite goluri, faze de poartă și doi antrenori foarte buni care vor neapărat o victorie. Partida dintre Leeds și Liverpool va fi în direct pe Eurosport 1 de la ora 18:30.

Rvalitatea dintre Leeds și Liverpool s-a declanșat după finala Cupei Angliei din 1965

Credit imagine: Eurosport

Articiol scris de David Căileanu
Liverpool a avut un start bun de sezon, echipa lui Jurgen Klopp a reușit să adune 7 puncte în primele 3 meciuri ale sezonului. Etapa trecută, cormoranii au remizat pe Anfield cu Chelsea, scor 1-1, partidă în care jucătorii lui Tuchel au evoluat cu un om mai puțin pe întreaga durată a reprizei secunde. Cea mai bună veste pentru antrenorul german în acest început de sezon este revenirea lui Virgil van Djik în primul 11, mai mult decât atât, olandezul a arătat o formă bună în aceste 3 meciuri.
De partea cealaltă, elevii lui Marcelo Bielsa nu au cunoscut gustul victoriei în acest început de sezon. După înfrângerea drastică din prima etapă, 1-5 pe Old Trafford în fața lui Manchester United, Leeds a terminat la egalitate celelalte două partide disputate, cu Everton (2-2) și Burnley(1-1).
picture

Premier League | Rezumatul meciului Manchester United - Leeds din prima etapă, încheiat cu 5-1

Leeds-Liverpool | Povestea unei rivalități ascunse
Cele 2 echipe au o rivalitate, dar nu este atât de intensă precum ambele cluburi o împărtășesc cu dușmanul lor comun, Manchester United. Povestea acestei rivalități vine din anii `60-`70 ai secolului trecut. Atunci ambele cluburi au avut o perioadă de aproximativ 15 ani în care erau mai mereu în fruntea clasamentului și luptau pentru câștigarea titlului. Leeds a fost preluată în anul 1962 de către Don Revie din al treilea eșalon al fotbalului englez și condusă de către acesta timp de 13 ani, după care a plecat la naționala Angliei. Prima întâlnire intensă între cele 2 formații a avut loc în finala Cupei Angliei din anul 1965. Liverpool cu legendarul Bill Shankly pe bancă a reușit să treacă de Leeds în prelungiri cu 2-1, după ce la finalul celor 90 de minute scorul a fost 0-0. Aceasta a fost primul trofeu din FA Cup din istoria cormoranilor.
Leeds v Liverpool, 1965
Duelul celor două devine tot mai înflăcărat pe parcursul aniilor următori, ambele cluburi duc o bătălie la vârf timp de mai multe sezoane în campionatul englez. Această luptă atinge apogeul în sezonul 1968-1969, atunci când Leeds câștigă primul campionat din istorie chiar pe Anfield și o lasă pe Liverpool pe locul doi. Leeds venea pe Anfield din postura de ocupantă a primului loc în clasament cu doar 2 înfrângeri în acel sezon. Cei 53.750 de spectatori nu au văzut niciun gol în acel meci, dar au asistat la istorie atunci când arbitrul Arthur Diamond a pus capăt acelei partide. În prealabil, Don Revie l-a informat pe căpitanul său Billy Bremner că el trebuie să conducă echipa în fața tribunelor de pe Anfield pentru a-i saluta pe fanii lui Liverpool chiar dacă vor câștiga titlul în acel meci. Acest lucru s-a întâmplat, iar jucătorii lui Leeds au rămas uimiți de atitudinea pe care au arătat-o fanii cormoranilor, aceștia i-au aplaudat la scenă deschisă pe fotbaliștii adverși, iar antrenorul lui Liverpool, Bill Shankly i-a servit pe proaspeții campioni cu șampanie în vestiar.
Leeds – Liverpool este o partidă ce a generat mai mereu spectacol și goluri multe. Nu trebuie să privim foarte mult în urmă și vedem că meciul din prima etapă a sezonului trecut s-a terminat cu 4-3 în favoarea cormoranilor.
picture

Liverpool - Leeds 4-3! Rezumatul unui meci de colecţie

Un alt meci de referință între cele două echipe a fost victoria lui Liverpool, din sezonul 1990-1991, de pe Elland Road. Atunci cormoranii au trecut de albi” cu 5-4. Una dintre cele mai mari performanțe individuale în confruntarea dintre cele 2 echipe, a fost meciul din sezonul 2000-2001, încheiat cu 4-3 pentru Leeds, în care atacantul central australian Mark Viduca a reușit să înscrie 4 goluri în aceea partidă. Desfășurarea scorului a fost în felul următor: 2-0 Liverpool, 2-2 Leeds (Viduka), 3-2 Liverpool, 4-3 Leeds (Viduka). Impresia acelui meci fiind aceea că oricâte goluri ar fi reușit să înscrie Liverpool, Viduka ar fi dat cu 1 mai mult decât ei.
Leeds – Liverpool se anunță o partidă extrem de interesantă care mai mereu a generat spectacol pentru fanii fotbalului, chiar dacă se luptau pentru primele locuri, ambele echipe sau una dintre ele, în cazul de față Liverpool. Duelul de la nivelul băncilor tehnice va fi la fel de interesant ca și duelul din teren. Bielsa și Klopp sunt doi antrenori carismatici care își transpun personalitatea în jocul echipelor. Ambele formații au un joc energic, direct pe poartă care caută finalizarea cât mai repede cu putință.
Leeds - Liverpool
Ne așteaptă un meci frumos, cu Liverpool favorită, dar Leeds poate oricând să dea lovitura. Partida de pe Elland Road este astăzi de la ora 18:30 și poate fi urmărită în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo