Articol scris de Bogdan Laszlo
Oare câți dintre fanii fotbalului știu că echipa Everton din Liverpool, (în afară de fanii caramelelor) este clasată imediat după cele 3 mari –Manchester United(20), Liverpool(19) și Arsenal(13), după numărul de titluri câștigate, cu 9 astfel de isprăvi, ultima în 1987 ?
Și cu excepția unei Cupe, adusă în vitrină în 1995, a cam fost liniște pe Goodison Park. Asta până pe la jumătatea lui septembrie 2005, când pe Stadionul Dinamo din București , caramelele veneau ca echipă-oaspete din postura de mari favoriți la calificare, chiar cu o lipsă aproape totală de experiență europeană, în ultimele 15-17 sezoane.
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp a detectat principalul avantaj al lui Liverpool înainte de finala Champions League
ACUM 15 ORE
Însă cu Bratu, Zicu și Niculescu în formă de zile mari, după 1-1 la pauză, Everton s-a recunoscut învinsă, și nu oricum, ci cu 5-1, succesul din retur cu 1-0 fiind total insuficient pentru calificare.
S-ar putea spune, că acel moment a reprezentat un mini-declic, care avea să declanșeze câteva rezultate și comportări europene infinit mai bune.
Cu un anume David Moyes pe bancă, (sosia în viață a lui David Bowie aș putea adăuga) la Everton lucrurile au început să meargă bine și foarte bine- locul 7 din vara 2003 fiind cea mai bună clasare din ultimele 7 sezoane (primul sezon al lui Moyes ca manager), performanță eclipsată de acel loc 4 de peste 2 ani, care avea să ducă Everton în acea confruntare cu câinii, după eșecul de a trece de play-off în Liga Campionilor.
Astfel, în 2007-2008 "caramelele" câștigau grupa din Cupa UEFA, în dauna unor cluburi cu CV și buget mai importante la acea vreme, Zenit, Nurnberg, AZ, după eliminarea clară a norvegienilor de la Brann (6-1 și 2-0) fiind eliminați doar de Fiorentina, la penaltyuri.

Rezumatul partidei dintre Burnley și Everton, câștigată de gazde cu 3-2

A urmat un 2008-2009 antagonic din punct de vedere european față de sezonul precedent, unde a avut loc o eliminare la mare luptă, totuși în fața unui club inferior din punct de vedere al lotului și finanțelor, Standard Liege ( 2-2 și 1-2), dar totuși Moyes a salvat impresia generală, și mai mult de atât a fost aproape să aducă Cupa Angliei pe Goodison Park, fiind în cele din urmă învinși, 1-2 în finală de către Chelsea.
Moyes a transformat un club de a doua jumătate a clasamentului într-o echipă care s-a bătut la top 6 în Premier League, cu ambiții europene. După plecarea sa, în vara lui 2013, următorul manager a fost Roberto Martinez, care avea să rămână trei sezoane, până ce a devenit selecționerul Belgiei, totodată în iarna lui 2016 la cârma clubului venea Farhad Moshiri, un om de afaceri britanic de origine iraniană, care bineînțeles avea planuri noi pentru club. Martinez a reușit în primul său sezon la Everton, la jumătatea lui 2014 o clasare pe locul 5, care i-a dus pe băieții echipați în albastru în Cupa UEFA, unde numai Dinamo Kiev avea să le oprească drumul, în optimi.

West Ham – Everton 2-1. Cresswell și Bowen "au îngropat" trupa lui Frank Lampard

La venirea ca patron lui Moshiri, Everton avusese un final slab de sezon, ca manager sosind Ronald Koeman, după o clasare în 2016 doar pe poziția 12 a rankingului.
În primul sezon, îmbunătățirea a fost destul de sensibilă, însă concretă, ea traducându-se în locul 7, dublat de o calificare în grupele Europa League, oprindu-se în spatele mai puternicelor Atalanta și Lyon în grupa sa. Koeman însă nu a rezistat nici 18 luni pe Goodison Park, fiind demis în finalul lui octombrie 2017, înlocuit cu Sam Allardyce, un excelent manager din Albion, renumit pentru rolul de salvator al echipelor din zona retrogradării.
Echipa nu a avut emoții, însă jocul trena, iar Moshiri a dovedit că nu e tocmai cel mai răbdător conducător, astfel că la finalul stagiunii 2017-2018 Big Sam și-a înaintat demisia, chiar și fanii lui Everton fiind nemulțumiți de stilul de joc implementat.
Portughezul Marco Silva a fost instalat în mai 2018, aducând o poziție 8, departe însă de ambițiile noii conduceri, astfel că, după un start ratat al stagiunii următoare a fost demis cu 3 săptămâni înainte de Crăciun, Moshiri nefăcând nici concesii, și nici măcar cadouri.

Rezumat Tottenham – Everton 5-0. Spurs, show total cu trupa lui Frank Lampard

A urmat perioada lui Carlo Ancelotti, în singurul său sezon întreg, terminând numai pe un loc 10, destul de nemulțumitor, oferta primită de la Madrid nu se putea refuza, așa că nici italianul nu a rezistat foarte mult la echipa din Liverpool. Și pentru că un club mare atrage nume cel puțin la fel de mari, Rafa Benitez a fost succesorul italianului, însă a rezistat doar 7 luni ca manager, în ianuarie 2022 părăsind și el corabia după 9 înfrângeri în ultimele 13 întâlniri. Așa că Moshiri a schimbat optica, aducând un localnic, măcar din punctul de vedere al naționalității, chiar dacă Frank Lampard nu a jucat pentru Everton, el acceptând oferta echipei, după 2 ani la cârma lui Chelsea.

Moshiri este de 6 ani patron la Everton

Un patron pe care se pare că răbdarea nu îl caracterizează, fiind vorba de 6 manageri, adică o medie de unul pe an. Acesta este un aspect departe de valorile din Premier League. Există impresia că Everton este într-o derivă controlată. Patronul Moshiri agrează așa-numitele șocuri (schimbările de antrenori) la echipă.
Fotbalul mare, cel care contează, a dovedit, nu o dată, că astfel de atitudini și comportamente ale deținătorilor de cluburi, nu sunt cele mai oportune, pe termen lung sau măcar mediu. Nici sezonul din care au mai rămas puține etape nu pare deosebit de ultimele 5-6, chiar existând emoții clare generate de retrogradare. Echipa de pe Goodison Park este la un singur punct deasupra zonei retrogradării!
Rămâne de văzut odată cu salvarea, la care este condamnată Everton prin numele, emblema, istoria și numărul fanilor, ce se va întâmpla mai departe odată cu sosirea verii. E clar că există o necesitate a unor investiții pentru ca meciurile europene puternice să revină pe Goodison Park.
După victoria cu Manchester United, un nou pas pentru obținerea unui salvări de la retrogradare ar fi un rezultat pozitiv pe Anfield în fața unei rivale Liverpool dezlănțuite în acest an 2022.
Derby-ul Merseyside va fi de la ora 18.30 pe Eurosport 1.
https://i.eurosport.com/2022/04/21/3359428.jpg
Liga Campionilor UEFA
Tatăl lui Luis Diaz dezvăluie secretul starului de la Liverpool: "Am crezut că va muri"
ACUM O ZI
Liga Campionilor UEFA
Carlo Ancelotti a dezvăluit motivele de răzbunare în fața lui Liverpool: "Au fost două tragedii"
IERI LA 09:39