Chiar dacă FIFA și UEFA încearcă de foarte mult timp să scape de problema rasismului, fotbalul se confruntă în continuare cu acest fenomen. De exemplu, în 2021, la Campionatul European de fotbal, Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka au fost victimele rasismului după finala dintre Italia și Anglia.
De asemenea, Ungaria a fost sancționată în ultimele luni din cauza comportamentului rasist al suporterilor. Cel mai recent, FIFA a amendat-o cu 200.000 de franci elvețieni după scandalul de rasism de la partida cu Anglia, desfășurată la începutul lunii septembrie, în calificările pentru Cupa Mondială din 2022. Atunci, Raheem Sterling și Jude Bellingham au fost victimele scandărilor rasiste în timpul întâlnirii care a avut loc pe Puskas Arena.
În urma incidentelor petrecute în ultimele luni, mai mulți fotbaliști s-au implicat în lupta împotriva rasismului. Romelu Lukaku, sportiv care a fost în mai multe rânduri victima rasismului, este decis să ia măsuri pentru a pune punct acestui fenomen.
La Liga
Real Madrid a renunțat de tot la Mbappe și are o țintă clară pentru 2023! Anunțul celor de la AS.com
IERI LA 09:32

Planul lui Lukaku pentru eradicarea rasismului

Fotbalistul, care s-a întors în această vară la Chelsea, a făcut recent un apel public pentru organizarea unei discuții prin care oamenii implicați în fotbal să ajungă la câteva măsuri care să ducă la eradicarea rasismului. Romelu Lukaku este de părere că specialiștii din social media, dar și directorii federațiilor și asociațiilor de fotbal din Marea Britanie pot să găsească o soluție pentru a stopa acest fenomen.
"Trebuie să lupt. Pentru că nu o fac doar pentru mine. Lupt pentru fiul meu, pentru viitorii mei copii, pentru fratele meu, pentru toți ceilalți fotbaliști și pentru copii lor, pentru toată lumea. Căpitanii fiecărei echipe și 4-5 jucători, cele mai mari personalități ale fiecărui club, ar trebui să aibă o întâlnire cu directorii executivi ai Instagram-ului, ai Federației Engleze de Fotbal și ai Asociației Fotbaliștilor Profesioniști.
Ar trebui să stăm în jurul unei mese și să avem o discuție despre rasism. Să ne gândim cum putem să îl atacăm direct, nu doar în fotbalul bărbătesc, ci și feminin. Cred că noi toți, împreună, ar trebui să avem o conferință și să vorbim despre lucrurile care trebuie adresate pentru a proteja jucătorii, dar și fanii și fotbaliștii tineri care vor să devină profesioniști", a declarat Lukaku, în cadrul unui interviu.
https://i.eurosport.com/2021/09/20/3223716.png
Ligue 1
Super lovitura pregătită de PSG pe piața transferurilor! Pe ce jucător de la Mondial au pus ochii
05/12/2022 LA 15:58
Cupa Mondială FIFA
Rashford și Saka își vor revanșa! Cei doi vor executa penalty-uri pentru Anglia dacă va fi cazul
03/12/2022 LA 14:10