Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Manchester City - Liverpool | Pep Guardiola Vs Jurgen Klopp, duelul geniilor tactice din fotbalul modern

Eurosport
DeEurosport

Publicat 07/04/2022 la 11:40 GMT+3

Manchester City și Liverpool se întâlnesc duminică într-un meci decisiv pentru lupta la titlu din Premier League, prilej pentru o nouă confruntare între Jurgen Klopp și Pep Guardiola. Cei doi manageri vor disputa duelul direct cu numărul 23 din cariera lor de antrenorat.

Pep Guardiola and Jürgen Klopp

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Andrei Nicolae
Klopp și Guardiola se revăd duminică într-un meci care poate decide cine ridică trofeul de campioană a Angliei la sfârșitul sezonului. Manchester City se află pe primul loc, cu 73 de puncte, iar Liverpool este la un singur punct distanță, cu 72. Cele două genii din fotbalul modern vor încerca să își impună stilul personal de joc în derby-ul de duminică.
Guardiola a demonstrat de ani întregi că este un adept al jocului de posesie, încă din perioada sa la Barcelona. Fostul internațional spaniol a adus stilul "tiki-taka" atât la Bayern Munchen, cât și la Manchester City. Tactica jocului lent și de pase teleghidate a fost cheia succesului pentru Pep în întreaga sa carieră, iar antrenorul lui City nu vrea să renunțe la metoda câștigătoare.
Klopp are la rândul său un stil ușor de recunoscut, dar eficientizat foarte bine de el și de jucătorii săi. Stilul neamțului este unul mult mai alert, cu pase în viteză și un joc pe benzi, în speranța de a deschide defensiva adversarilor. Tactica lui Klopp este facilitată de prezența unor jucători precum Salah și Mane, care își pot arăta valoarea în duelurile unu la unu.

Guardiola vs Klopp | Echipele antrenate

Managerul născut la Stuttgart și-a început cariera de antrenorat la echipa lui Mainz în 2001, mai exact pe 28 februarie, cu o victorie în fața lui Duisburg în liga secundă germană, scor 1-0. Klopp a petrecut opt ani pe banca lui Mainz și a reușit să obțină o medie de 1.51 puncte pe meci. Povestea sa a continuat pe banca lui Dortmund, pe care a antrenat-o timp de 318 partide și a strâns 1.90 puncte pe meci.
Klopp era numit managerul actualei sale echipe, Liverpool, pe 8 octombrie 2015, iar în prezent contractul său este valabil până în vara lui 2024. Pe Anfield, în cadrul a 364 de partide, Klopp a obținut 2.08 puncte pe meci.
Guardiola și-a început cariera de antrenor mai târziu în comparație cu managerul neamț. Catalanul a condus un an echipa a doua a Barcelonei, iar în 2008 a devenit managerul echipei principale blaugrana. În 247 de meciuri alături de catalani, Guardiola a strâns 2.36 pe meci. După patru ani de supremație totală la Barcelona, Guardiola făcea un nou pas în cariera sa și semna cu Bayern Munchen în 2013.
Pentru bavarezi, Pep a strâns 161 de partide și a înregistrat cea mai mare medie de puncte pe meci, comparat cu performanțele din La Liga și Premier League, mai exact 2.41 puncte pe meci. Guardiola a devenit antrenorul lui Manchester City pe 1 iulie 2016 și a strâns deja 338 de partide, înregistrând 2.34 puncte pe meci.

Jurgen Klopp, Josep Guardiola

Guardiola vs Klopp | Egalitate perfectă la duelurile directe

Cei doi manageri s-au întâlnit de 22 de ori până în prezent. Klopp și Guardiola au avut dispute atât în perioada celor doi din Germania, când Klopp antrena Borussia Dortmund, iar Guardiola Bayern, dar și din Anglia, alături de City și Liverpool. Bilanțul acestor partide este unul neutru, ambii manageri au câștigat de câte nouă ori și au fost înregistrate patru rezultate de egalitate.
Primul duel a avut loc pe 27 iulie 2013 și a avut ca miză Supercupa Germaniei. Proaspăt ajuns la Bayern, Guardiola îl întâlnea pe Jurgen pentru prima dată și suferea o înfrângere. Borussia Dortmund se impunea cu 4-2 și câștiga Supercupa, grație golurilor înscrise de Reus, Gundogan și a unui autogol al lui Van Buyten. Pentru bavarezi a marcat Robben două goluri.
Au urmat alte șapte partide în Germania, iar cei doi antrenori și-au împărțit victoriile. Din opt meciuri în Bundesliga, Cupa Germaniei și Supercupa Germaniei, cei doi au obținut câte patru victorii. Cei doi au disputat trei partide din cele opt cu trofeul pe masă, două în supercupă și una în finala cupei.
Klopp s-a impus în ambele dispute din supercupă, iar Guardiola a ieșit victorios în finala Cupei Germaniei din 2014, încheiată 2-0. Pentru bavarezi au marcat atunci Robben și Muller. Cei doi și-au continuat duelul în Anglia, după ce Guardiola a devenit managerul lui City. Primul duel pe teren britanic a avut loc în cadrul etapei cu numărul 19 din Premier League, pe 31 decembrie, iar Jurgen a fost cel care s-a impus și în prima partidă din alt campionat. Liverpool s-a impus cu 1-0, în urma golului marcat de Wijnaldum.
Au urmat 13 partide, cei doi s-au impus de câte cinci ori și au fost înregistrate alte patru rezultate de egalitate. În comparație cu duelurile din era Dortmund-Bayern, cei doi s-au întâlnit și în cea mai importantă competiție europeană intercluburi, Champions League. Liverpool și Manchester City s-au întâlnit în sferturile competiției în sezonul 2017/18, iar Klopp și-a surclasat rivalul, impunându-se cu scorul general de 5-1.

Guardiola vs Klopp | Ibericul are mult mai multe trofee în palmares

În duelul trofeelor câștigate de-a lungul carierei, Guardiola se impune categoric în fața lui Klopp. Ibericul are un număr impresionant de 31 de trofee cucerite în cariera sa de antrenorat, în timp ce Klopp a obținut 10.
Catalanul a cucerit trei Campionate Mondiale ale Cluburilor, trei titluri de campion în Anglia, în Spania și în Germania, două Cupe ale Spaniei, una în Anglia și alte două în Germania. De asemenea, Guardiola a ridicat deasupra capului trei Supercupe ale Spaniei, două ale Angliei, trei ale Europei, două coroane Champions League și patru Cupe ale Ligii Angliei.
Klopp a obținut la rândul său trofee alături de Liverpool și Borussia Dortmund. Neamțul a pus mâna pe un Campionat Mondial al Cluburilor, două titluri de campion în Germania, unul în Anglia, o Cupă a Germaniei, o Cupă a ligii în Anglia, două Supercupe ale Germaniei, o Supercupă a Europei și coroana Champions League, în 2019.
Guardiola și Klopp au jucat patru partide care au avut loc cu trofeul pe masă, iar cei doi și-au împărțit meritele. Klopp a cucerit două Supercupe ale Germaniei, iar catalanul a pus în vitrina sa o Cupă a Germaniei și o Cupa a Ligii a Angliei.
Jurgen Klopp and Josep Guardiola

Guardiola vs Klopp | O rivalitate bazată pe respect

Pep și Jurgen au demonstrat de-a lungul timpului respectul imens pe care îl poartă unul celuilalt. Cei doi au vorbit în repetate rânduri despre impactul pe care l-au avut unul asupra celuilalt de-a lungul carierei lor.
"Echipele pregătite de către Jurgen Klopp m-au ajutat să devin un antrenor mai bun. M-a provocat să fiu la un alt nivel, să demonstrez, să fiu mai bun. Acesta este motivul pentru care încă mai practic această meserie.
În ultimii patru ani, de fiecare dată am fost amândoi în top. Este cel mai mare compliment faptul că ambele cluburi au fost acolo. În Premier League sunt multe echipe care pot lupta pentru titlu", spunea Pep Guardiola înaintea partidei tur, citat din BBC.
"Aș putea spune că City sunt cei mai tari adversari pe care i-am avut vreodată, dar n-ar trebui să uit că m-am întâlnit cu el și la Bayern și nu pot spune că a fost mai ușor. Știu cât de mult poate.
Ne-am împins unul pe altul la niveluri incredibile în ultimii ani, cu numărul de puncte strânse. Ok, nu am reușit să facem față sezonul trecut din motive evidente, dar în ceilalți ani am fost aproape.", declara Jurgen Klopp în urmă cu o lună.
Jurgen Klopp și Pep Guardiola se ciocnesc din nou într-un duel de vis, duminică, de la ora 18:30, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Program Premier League 8, 9, 10 aprilie 2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo