Mike Dean va agăța ghetele în cui la finalul actualului sezon din Premier League. În vârstă de 53 de ani, Dean este unul dintre cei mai cunoscuți arbitri din Premier League, făcându-se remarcat pentru stilul său inedit de a interacționa cu jucătorii și antrenorii, dar și pentru deciziile sale.
În cele 22 de sezoane în care a arbitrat în prima ligă engleză, Mike Dean a arătat 114 cartonașe roșii, el deținând recordul pentru cele mai multe eliminări din istoria Premier League. La final de carieră, Mike Dean a acordat un interviu pentru Football Focus în care a vorbit despre mai multe momente ale carierei sale.
https://i.eurosport.com/2017/01/04/1996748.jpg
Premier League
Cristiano Ronaldo, în planurile lui Ten Hag! Ce așteptări are antrenorul de la starul lui United
IERI LA 12:42
Mike Dean a început arbitrajul în 1985, după ce a terminat liceul. Timp de 10 ani a arbitrat în diferite ligi locale, iar din 1995 a început să arbitreze la nivel de Football League. La începutul carierei de arbitraj, arbitrajul nu era singura ocupație a lui Dean. El lucra în paralel într-o fabrică de pui și avea un program extrem de dificil. Cu toate acestea, el nu regretă absolut nimic:
"Mă trezeam la 4 dimineața și la ora 5 eram la muncă. Îmi terminam tura la ora 14, conduceam până în Carlisle să arbitrez. Ajungeam acasă la 3 dimineața, iar de la 5 eram înapoi la muncă.
A fost greu, dar nu aș schimba nimic. Am iubit fotbalul dintotdeauna", a spus Mike Dean.
Citește și:

Simpla prezență a lui Arsene Wenger îl intimida pe Mike Dean

În cei 22 de ani de arbitraj în Premier League, Mike Dean a avut ocazie de a conduce partidele unor echipe conduse de către cei mai mari antrenori ai lumii. Cu toate acestea, Mike Dean nu s-a ferit niciodată să ia decizii importante și controversate, indiferent de numele antrenorului care se afla pe banca tehnică.
Unul dintre cei mai sinceri antrenori, atât când venea vorba de prestația jucătorilor săi, dar și când venea vorba de arbitraj, era legendarul Sir Alex Ferguson. În cariera sa, Mike Dean a avut multe momente în care a trebuit să ia decizii împotriva lui Manchester United, dar a recunoscut că foarte rar a fost cu adevărat nervos atunci când discuta cu arbitrii la vestiare:
"Se spunea că vine în vestiare și dărâma ușile. Mai venea din când în când și își exprima punctul de vedere dacă ceva care nu îi convenea se întâmpla, dar nu era așa rău cum spuneau unii oameni".
În schimb, Arsene Wenger, fostul manager lui Arsenal, a fost persoana care l-a intimidat cel mai mult pe Mike Dean în cariera sa de arbitru:
"Mereu mi s-a părut dificil, nu doar să o arbitrez pe Arsenal, dar să o arbitrez pe Arsenal când el era manager. Era vorba de simpla lui prezență. Își dorea tot ce e mai bun pentru Arsenal și dacă ar fi putut să facă ceva în privința asta, trecând peste tine, ar fi făcut-o.
De când s-a retras, ne-am întâlnit de câteva ori și a fost grozav. După ce ieșim de pe teren, toată lumea este diferită, așa cum sunt și arbitrii. Suntem oameni normali".
https://i.eurosport.com/2018/01/01/2237473.jpg

Lui Mike Dean îi va lipsi fotbalul

După 22 de sezoane arbitrate la cel mai înalt nivel, Mike Dean va simți lipsa fotbalului. Întrebat care este cea mai mare reușit a carierei sale, el a spus:
"Să fiu în top timp de 22 de ani. Jucătorii pot juca la cel mai înalt nivel timp de 22 de ani. Nu prea mulți, doar câțiva dintre ei. M-am menținut într-o formă decentă.
Să fiu în poziția aceasta pentru atâta timp și să arbitrez în cel mai bun fotbal din lume, având cel mai bun loc din stadion, fără să plătesc bilet... e ideal. Nu știu ce voi face din august".
https://i.eurosport.com/2019/04/03/2557248.jpg
Mike Dean nu a fost un fan al sistemului VAR, dar în ultimele sezoane, a realizat că îl ajută foarte multe: "Când a apărut, îl uram. Am avut discuții cu șefii pe tema asta. Nu era pentru mine. Am arbitrat 19 ani fără ca cineva să îmi spună în ureche ce trebuie să fac.
În ultimii 2-3 ani am realizat că mă ajută 100%. M-ai degrabă m-aș duce la monitor pentru a lua decizia corectă decât de a lua decizia greșită și să mă duc acasă în timp ce sunt criticat în presă".

Manchester City-QPR, meciul preferat al lui Mike Dean

La finalul sezonului 2011/12, Manchester City cucerea titlul în Premier League după ce a câștigat partida cu QPR la ultima fază. "Cetățenii" au obținut titlul grație golaverajului în fața lui Manchester United, într-o partidă care a intrat în istoria fotbalului englez:
"Manchester City vs QPR trebuie să fie. Ținând cont de ce era pus în joc, nu cred că se va mai repeta vreodată. O echipă care câștigă titlul la golaveraj la ultima fază a meciului".
Autorul golului a fost Sergio Aguero, cel care a dat startul petrecerii pe Etihad. Argentinianul și-a scos tricoul după ce a marcat și a fost avertizat cu cartonaș galben de arbitru. Cu toate acestea, Mike Dean a recunoscut că nu l-ar fi eliminat pe fostul atacant de la City dacă avea deja un cartonaș galben:
"Din păcate a trebuit să fac asta. Dacă ar fi avut deja un cartonaș galben, cu siguranță nu aș fi făcut-o. Le spuneam șefilor să se gândească la imaginea de ansamblu", a mai spus Mike Dean.
Premier League
Jurgen Klopp, supărat pe fanii lui Wolverhampton! Ce l-a nemulțumit pe german
IERI LA 12:08
Premier League
Geniul lui Pep Guardiola! "Una dintre cele mai bune schimbări din istoria Premier League"
IERI LA 07:05