Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Pep Guardiola vs Jurgen Klopp | Cât au cheltuit cei doi antrenori la Manchester City și Liverpool

Alex Masgras

Publicat 06/04/2022 la 18:02 GMT+3

Pep Guardiola și Jurgen Klopp se vor întâlni într-un nou episod la finalul acestei săptămâni. Manchester City și Liverpool joacă una dintre cele mai importante partide ale sezonului, partidă care poate decide în mare parte campioana din Premier League.

Jürgen Klopp (l.) und Pep Guardiola

Credit imagine: Getty Images

Pep Guardiola și Jurgen Klopp au dus rivalitatea dintre Manchester City și Liverpool din ultimii ani la un alt nivel. Cei doi antrenori au construit două super echipe în Anglia, echipe care se luptă în fiecare an pentru titlul din Premier League, dar și pentru trofeul UEFA Champions League.
Pentru a putea reuși acest lucru, atât Guardiola, cât și Klopp, au avut parte de susținere financiară din partea celor două cluburi. Cu toate acestea, există o diferență majoră între sumele de transfer cheltuite de Manchester City și Liverpool.
Pep Guardiola is celebrating another Premier League title
Pep Guardiola ajungea la Manchester City în vara anului 2016. După trei sezoane petrecute la Bayern Munchen, alături de care a dominat fără drept de apel Bundesliga, Guardiola accepta o nouă provocare și prelua o echipă din Premier League. Chiar dacă pe plan intern, spaniolul a câștigat tot ce se putea câștiga la Bayern, acesta nu a reușit să câștige și trofeul UEFA Champions League alături de bavarezi, care au fost eliminați de fiecare dată în semifinalele competiției.
În prima perioadă de mercato la City, Guardiola a adus câțiva jucători alături de care a început transformarea echipei precum Gundogan, Nolito, Sane, Stones sau Claudio Bravo. În primul său sezon pe Etihad, acesta nu a reușit să câștige vreun trofeu, dar a continuat să aducă jucători noi pentru a își crea echipa perfectă. Astfel, pe sume de zeci de milioane de euro, la City au ajuns jucători precum Walker, Bernardo Silva, Ederson, Laporte, Mahrez, Cancelo sau Ruben Dias. Cel mai scump transfer a fost cel al lui Jack Grealish de vara trecută pentru care City a plătit 117 milioane de euro.
Pep Guardiola e Jack Grealish durante Manchester City-Brentford - Premier League 2021-22
Până acum, Guardiola a câștigat 10 trofee la Manchester City, toate pe plan intern (3 titluri în Premier League, 4 Cupe ale Ligii Angliei, 1 FA Cup și 2 Community Shields). Pentru toate aceste trofee, Manchester City a cheltuit de la numirea lui Pep Guardiola peste 1 miliard de euro pe 35 de jucători.
Cele mai scumpe 10 transferuri în era Guardiola:
  • 1. Jack Grealish (Aston Villa) - 117,5 milioane de euro
  • 2. Ruben Dias (Benfica) - 68 de milioane de euro
  • 3. Riyad Mahrez (Leicester) - 67,8 milioane de euro
  • 4. Aymeric Laporte (Bilbao) - 65 de milioane de euro
  • 5. Joao Cancelo (Juventus) - 65 de milioane de euro
  • 6. Rodri (Atletico Madrid) - 62,7 milioane de euro
  • 7. Benjamin Mendy (AS Monaco) - 57,5 milioane de euro
  • 8. John Stones (Everton) - 55,6 milioane de euro
  • 9. Kyle Walker (Tottenham) - 52,7 milioane de euro
  • 10. Leroy Sane (Schalke 04) - 52 de milioane de euro
Citește și:

Jurgen Klopp, 5 trofee la Liverpool cu jumătate din suma cheltuită de Guardiola

De cealaltă parte, Jurgen Klopp a ajuns la Liverpool în octombrie 2015. Tehnicianul german îl înlocuia pe Brendan Rodgers și prelua o echipă modestă, fără perspectivă. Chiar dacă procesul de transformare al echipei de pe Anfield a durat mai mult, conducerea "cormoranilor" a avut răbdare cu Klopp, care și-a construit una dintre cele mai bune echipe din lume.
Jürgen Klopp und der FC Liverpool gewinnen die Champions League
Primul transfer important făcut de Klopp la Liverpool a fost cel al lui Sadio Mane, în vara anului 2016. Senegalezul a sosit pe Anfield de la Southampton, iar Liverpool a plătit 41 de milioane de euro. Un an mai târziu, Liverpool îl cumpăra pe Mohamed Salah de la AS Roma pentru 42 de milioane de euro, iar conducerea "cormoranilor" poate considera că a făcut adevărate afaceri, ținând cont de aportul celor doi din ultimii ani.
Anul 2018 a fost anul în care Liverpool a băgat cel mai mult mâna în buzunar, după transferul lui Coutinho la Barcelona, iar pe Anfield au ajuns Virgil Van Dijk, Alisson, Keita și Fabinho. Până în ziua de astăzi, Van Dijk rămâne cel mai scump transfer al lui Liverpool, la 85 de milioane de euro, fiind puțin probabil ca această sumă să fie depășită în viitorul apropiat, ținând cont de modul în care Liverpool a gestionat ultimele perioade de mercato.
Virgil van Dijk, Jurgen Klopp
Din octombrie 2015, Jurgen Klopp a cucerit 5 trofee la Liverpool (Champions League 2019, Supercupa Europei 2019, Campionatul Mondial al Cluburilor 2019, Premier League 2020 și Cupa Ligii Angliei 2022). În tot acest timp, germanul a cheltuit 577 de milioane de euro.
Cele mai scumpe 10 transferuri în era Klopp
  • 1. Virgil Van Dijk (Southampton) - 85 de milioane de euro
  • 2. Alisson (AS Roma) - 62,5 milioane de euro
  • 3. Naby Keita (RB Leipzig) - 60 de milioane de euro
  • 4. Fabinho (AS Monaco) - 45 de milioane de euro
  • 5. Luis Diaz (FC Porto) - 45 de milioane de euro
  • 6. Diogo Jota (Wolverhampton) - 44,7 milioane de euro
  • 7. Mohamed Salah (AS Roma) - 42 de milioane de euro
  • 8. Sadio Mane (Southampton) - 41,2 milioane de euro
  • 9. Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) - 38 de milioane de euro
  • 10. Georginio Wijnaldum (Newcastle) - 27,5 milioane de euro
La finalul acestei săptămâni va avea loc duelul dintre Manchester City și Liverpool. Echipa lui Pep Guardiola se află pe primul loc în Premier League, cu 73 de puncte, în timp ce echipa lui Jurgen Klopp se află pe locul secund, la doar un punct distanță.
Ambele echipe vin după victorii în sferturile UEFA Champions League. City s-a impus pe teren propriu contra lui Atletico Madrid, scor 1-0, în timp ce Liverpool a câștigat partida de la Lisabona cu Benfica, scor 3-1.
Manchester City-Liverpool este duminică de la ora 18:30, în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Program Premier League 8, 9, 10 aprilie 2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo