Erik Ten Hag va fi noul antrenor al lui Manchester United. Acesta îl va înlocui la finalul sezonului pe interimarul Ralf Rangnick, iar oficialii echipei de pe Old Trafford speră ca numirea lui Ten Hag va reprezenta startul unei reconstrucții totale la United.
Kevin van Nunen de la Eurosport UK l-a caracterizat pe noul antrenor al "diavolilor". Acesta a vorbit despre primele zile ale lui Ten Hag la Ajax, relația sa cu fanii și mass-media, dar și despre cum se va descurca la noua sa echipă.
"O să încep cu o mică poveste despre prima zi a lui Erik Ten Hag la Ajax. În mod normal, nu e nimic ieșit din comun, dar el a venit cu o servietă a fostului său club, FC Utrecht. Acesta ar fi echivalentul lui Bielsa intrând în baza de la Carrington (n.r. baza de pregătire a lui Manchester United) în treningul lui Leeds. Vă puteți imagina ce impresie le-a lăsat suporterilor lui Ajax. Nu una bună...
Premier League
Cristiano Ronaldo, în planurile lui Ten Hag! Ce așteptări are antrenorul de la starul lui United
ACUM 15 ORE
Fanii lui Ajax îl urau, încă dinainte de prima sa zi acolo. Ten Hag a fost poreclit "țăranul", venea de la țară, iar acesta era un lucru pe care fanii aroganți ai lui Ajax detestau în marele oraș Amsterdam. Are o voce ciudată, chelia, toate motivele pentru fanii lui Ajax să facă mișto de el.
Iar toate aparițiile sale media erau... Prima sa conferință de presă a fost cu câteva zile înainte de clasicul cu Feyenoord, iar Ten Hag a dat numai răspunsuri de o propoziție. Una dintre cele mai slabe conferințe văzute ale unui antrenor nou al lui Ajax. Era ca și cum juca împotriva unei echipe mici, nu înaintea celui mai important meci al sezonului, împotriva marii rivale. Toți jurnaliștii râdeau și se întrebau "ce a fost asta?".
https://i.eurosport.com/2020/11/02/2927621.jpg
Ten Hag era total opusul lui Louis Van Gaal. Cu Van Gaal puteai să râzi. O conferință de presă este un joc și el se juca cu tine și cu întrebările tale. Vorbea foarte mult despre el, despre filosofia lui și despre toate lucrurile care avea legătură cu un meci de fotbal. Dar Ten Hag nu o făcea.
Ten Hag a câștigat primul său meci, 2-0 împotriva lui Feyenoord, dar Ajax se afla într-o situație foarte proastă când a preluat echipa. PSV a câștigat campionatul după ce a învins-o pe Ajax cu 3-0. Echipa ajunsese jos de tot.
De asemenea, Ajax a avut de-a face și cu drama lui Abdelhak Nouri și a ratat și calificarea în cupele europene. Era un dezastru. Așa că Ten Hag a avut șansa de a reconstrui lucrurile și nu putea începe într-un moment mai bun. Mai ales acum când te uiți înapoi.
https://i.eurosport.com/2022/03/29/3346258.jpg
Cum a reușit? Ten Hag a moștenit o echipă bună, dar care avea nevoie de întăriri. Hakim Ziyech, Donny Van de Beek, Andre Onana, Nicolas Tagliafico, Noussair Mazraoui și David Neres erau acolo. Marc Overmars i-a adus pe Dusan Tadic și Daley Blind, când Ajax a decis să plătească sume decente pentru jucători buni și să nu ducă o luptă nedreaptă, bazându-se numai pe tineri.
Iar Ten Hag este un tactician desăvârșit. A construit rapid o echipă bună și a readus-o pe Ajax în Champions League. A fost primul antrenor care a dus-o pe Ajax în Champions League jucând tururi preliminare după mult timp, iar acest lucru i-a dat un răgaz pentru a construi o echipă și mai bună".
Citește și:

Ten Hag nu este prieten cu presa

Cu timpul, fanii lui Ajax și-au schimbat părerea despre Ten Hag, atunci când echipa a început să câștige. După un meci din Champions League împotriva celor de la Benfica, fanii au început să îi strige numele antrenorului, iar din acest moment, relația cu suporterii s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, relația cu presa a rămas aceeași în ceea ce îl privea pe antrenorul lui Ajax.
În sezonul 2018/19, el a dus un adevărat război mediatic, ceva comparabil cu cele purtate de tabloidele din Marea Britanie. Ten Hag era criticat de fiecare dată când se ivea ocazie, dar acest lucru se întâmpla și pentru că nu voia să ofere celui mai mare ziar din Olanda, De Telegraaf, vreo exclusivitate.
https://i.eurosport.com/2022/04/21/3359308.jpg
În trecut, Frank de Boer făcea acest lucru și era protejat de critici, dar în cazul lui Ten Hag, lucrurile au stat cu totul și cu totul altfel. În cele din urmă, Ten Hag s-a concentrat numai pe fotbal, iar lucrurile s-au îmbunătățit pentru el și pentru Ajax, lucru care a dus și la recunoașterea din partea presei, care nu mai putea ignora faptul că acesta face o treabă cu adevărat bună.
Rămâne de văzut ce relație va avea Ten Hag cu presa din Anglia, care nu ezită să creeze controverse atunci când vine vorba de jucătorii sau antrenorii de top din Premier League.

Ten Hag are nevoie de timp pentru a reuși la Manchester United

În acest moment, Manchester United trece printr-o perioadă extrem de dificilă, dar momentul poate fi unul prielnic pentru Ten Hag. Tocmai acest lucru, combinat cu o perioadă mai lungă de timp pentru a reconstrui echipa, pot duce la o reconstrucție sănătoasă a clubului de pe Old Trafford.
În curând se vor împlini 5 ani de la ultimul trofeu câștigat de United, când a cucerit Europa League în 2017, sub comanda lui Jose Mourinho. Echipa nu mai sperie pe nimeni, iar derby-urile cu marile rivale aduc aproape de fiecare dată dezamăgiri pentru fanii lui United.
Ten Hag va avea o misiune mult mai dificilă în Premier League decât în Eredivisie, dar acesta are deja susținerea fanilor și mai multor foști mari jucători ai echipei.
În ceea ce privește timpul, conducerea lui United trebuie să se uite în jur, la echipele rivale, și să observe că nici măcar Jurgen Klopp sau Pep Guardiola nu au avut realizări încă din primul sezon la Liverpool și City, iar încrederea în cei doi antrenori a dus, în cele din urmă, la rezultate notabile la cele două rivale.
Dacă ne uităm și la experiență, îl putem da exemplu și pe Mikel Arteta, care a avut nevoie de timp la Arsenal, diferențele dintre momentul în care a preluat echipa de pe Emirates și prezent. Cu toate acestea, spre deosebire de Arteta, Ten Hag are experiență vastă la nivel european cu Ajax, alături de care a ajuns până în semifinalele UEFA Champions League în sezonul 2018/19, obținând și câteva victorii memorabile în fața unor echipe precum Juventus sau Real Madrid.
https://i.eurosport.com/2022/04/18/3357619.jpg
Premier League
Jurgen Klopp, supărat pe fanii lui Wolverhampton! Ce l-a nemulțumit pe german
ACUM 15 ORE
Premier League
Geniul lui Pep Guardiola! "Una dintre cele mai bune schimbări din istoria Premier League"
ACUM 20 ORE