Premier League este cel mai spectaculos campionat de fotbal al lumii, iar acest lucru se datorează forței financiare a echipelor din primul eșalon englez. Pe lângă faptul că cluburile englezești sunt deținute de propritari extrem de bogați, sumele obținute din drepturile TV sunt și ele amețitoare.
Premier League este și cel mai urmărit campionat al lumii, iar lupta pentru obținerea drepturilor pe diferite piețe este acerbă. Acest lucru este benefic pentru cluburi, care în anii următori vor obține mult mai mulți bani din drepturile TV, deoarece marile companii media din lume licitează continuu pentru obținerea lor.
În perioada 2018-2021, drepturile TV din Premier League s-au vândut cu 10,5 miliarde de €, dar potrivit Daily Mail suma va crește cu peste 1 miliard pentru perioada 2022-2025, ajungând la 11.6 miliarde de €.
Premier League
Vedetele din Premier League vor să se renunțe la VAR!
02/10/2022 LA 07:47
Citește și:

Premier League se îmbogățește de la an la an

Conform sursei citate, piața americană este în mare parte responsabilă de această creștere semnificativă. Actualul deținător al drepturilor TV din Premier League în America de Nord este NBC, dar există cel puțin 3 alte mari companii interesate de achiziție pentru următoarele 3 sezoane: Disney, WarnerMedia și CBS. Contractul cu NBC a fost de 860 de milioane de €, dar se estimează că șefii Premier League vor obține cel puțin dublu pentru următorii 3 ani.
O altă creștere semnificativă va fi pe piața australiană, unde Oputs, compania care deține acum drepturile, se confruntă cu o concurență serioasă din partea celor de la Stan Sport, Paramount + și Amazon, astfel că prețul de vânzare va crește de a 30 de milioane de € la peste 60 de milioane.
În Orientul Mijlociu, Bein Sports își va păstra drepturile în schimbul a 450 de milioane de €. De asemenea, Canal + și-a reînnoit pentru 300 de milioane de € contractele în Franța, Slovacia și Cehia. La fel s-a întâmplat și cu Italia (Sky Italia), Portugalia (ELEVEN Sports), Belgia (Telenet), Germania (Sky Deutschland) sau Spania (DAZN).
Jumătate din banii obținuți de Premier League pentru drepturile TV provin din difuzarea meciurilor pe teritoriul britanic. Conform vechiului contract, Sky Sports, BT Sport, Amazon și BBC oferă împreună 5,8 milioane de € pentru drepturile TV din cel mai tare campionat de fotbal al lumii.
În aceste condiții, diferența dintre Premier League și restul campionatelor de top va crește permanent. Dacă privim la ultima perioadă de transferuri, cluburile englezești au cheltuit 1,34 miliarde de € pe jucători, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de Serie A (553 de milioane de €), al doilea campionat în această ierarhie.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Premier League
Erling Haaland, lăsat perplex de Guardiola! "E o nebunie, nu înțeleg cum e posibil așa ceva"
01/10/2022 LA 12:30
Premier League
Brazilianul Richarlison, explicațiile trecerii sale de la Everton la Tottenham!
17/09/2022 LA 09:47