Articol scris de Radu Florea
După surprinzătorul triumf pe care Chelsea l-a avut în stagiunea precedentă de Liga Campionilor, toți specialiștii anticipau ca echipa antrenată de Tuchel să fie o contracandidată la cucerirea titlului în actualul sezon de Premier League. Pare a fi corect să spunem că un calendar favorabil este acela care include meciurile cu adversari puternici în primele etape, atunci când echipele nu au multe partide jucate și nu au intrat în forma necesară obținerii acelor serii de victorii consecutive care de multe ori propulsează echipele puternice către câștigarea campionatelor (Manchester City a avut o serie de 21 de victorii consecutive în toate competițiile între decembrie 2020 și martie 2021).
Chelsea a profitat pe deplin de acest calendar favorabil în actualul sezon de Premier League, jucând cu Arsenal, Liverpool, Aston Villa, Tottenham și Manchester City în primele 6 etape de campionat. Programul favorabil avut de echipa lui Tuchel, pus cap la cap cu jocul pragmatic propus de "albaștrii", au propulsat-o pe Chelsea în fruntea clasamentului Premier League în acest început de sezon. Însă, odată cu succesinea de greșeli individuale din partidele cu Manchester Utd și West Ham, Chelsea nu a arătat acea forță ofensivă necesară revenirii și obținerii victoriilor necesare consolidării poziției fruntașe din clasament.
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
IERI LA 12:22
Odată cu trecerea etapelor, Manchester City și Liverpool devin din ce în ce mai puternice. Cu toate că echipele antrenate de Guardiola și Klopp au primit gol în multe partide din acest campionat, City și Liverpool au avut forța ofensivă de a-și crea multe ocazii și a înscrie astfel mai multe goluri decât adversarii. Nu același lucru putem spune și despre Chelsea. Echipa antrenată de Tuchel a reușit doar în partidele cu Southampton (3-1) și Watford (2-1) să învingă după ce au încasat gol. Celelalte meciuri în care Chelsea a primit gol s-au terminat la egalitate sau adversarii au ieșit victorioși.

West Ham - Chelsea 3-2. Rezumatul meciului

Deși defensiva lui Chelsea a impresionat pozitiv în ultimul an, Tuchel reușind să organizeze o apărare care era depășită în multe momente sub mandatul lui Lampard, fundașii lui Chelsea par a fi departe din punct de vedere valoric de defensiva pe care "albaștrii" au avut-o în sezonul 2004/05, sezon la capătul căruia echipa lui Mourinho a încasat doar 15 goluri. Poate adversarii sunt mai puternici decât în acea perioadă sau poate că apărările echipelor mari sunt mai slabe decât erau acum 16 ani, însă pare aproape imposibil ca în prezent o echipă să termine un campionat cu mai puțin de 20 de goluri primite, părând doar o chestiune de timp până când apărarea lui Chelsea va încasa mai multe goluri decât a încasat în primele etape.
Însă, chiar dacă Chelsea nu are o apărare la fel de bună ca în sezonul 2004/05, fundașii echipei de pe Stamford Bridge au făcut o treabă bună până în etapa a 15-a, "albaștrii" având alături de City cea mai bună apărare din Premier League. Adevărata problemă a echipei antrenate de Tuchel pare a fi atacul, un atac care nu creează atât de multe ocazii mari precum atacurile lui City și Liverpool.
Citește și:

Ar fi un sistem cu 2 atacanți mai favorabil pentru atacanții lui Chelsea?

În acest moment, integrarea lui Lukaku și găsirea unui sistem de joc care să valorifice potențialul uriaș al atacantului belgian pare a fi cheia succesului pentru Tuchel. Vedem cum sistemul 3-4-3 nu este unul favorabil pentru Lukaku, belgianul primind multe mingi cu spatele la poartă, fostul atacant al lui Inter fiind mult mai prolific în situațiile în care se află cu fața la poartă, el fiind un fotbalist cu o viteză și un dribling foarte bun, în ciuda faptului că este un atacant masiv.

Chelsea - Aston Villa 3-0 - VIDEO Rezumat. Lukaku, la primele goluri pe Stamford Bridge

Cea mai bună perioadă a lui Lukaku a fost la Inter, acolo unde juca în sistemul 3-5-2, avându-l pe Lautaro Martinez coleg în atac, argentinianul fiind cel care prelua mingiile aflându-se cu spatele la poartă, iar belgianul ocupându-se de cele mai multe ori de finalizare. Tuchel a încercat înainte de accidentarea lui Lukaku să joace cu Werner lângă Lukaku, însă germanul nu pare a fi un fotbalist potrivit pentru "albaștrii".
Pe lângă evoluțiileslabe pe care Werner le-a avut la Chelsea, Ziyech și Hudson-Odoi nu s-au ridicat nici ei la nivelul așteptărilor. Deși Ziyech este un jucător foarte tehnic, marcând chiar golul victoriei împotriva lui Watford, pare prea lent pentru intensitatea și dinamica fotbalului englez, în timp ce Hudsoi-Odoi nu a impresionat până acum la Chelsea, Tuchel preferându-l probabil pe Odoi în multe partide pentru aportul bun pe care englezul îl are pe faza defensivă.
Așadar, ar putea reprezenta sistemul 3-5-2 cu Pulisic sau Havertz lângă Lukaku o soluție mai bună pentru Chelsea? Chiar dacă Havertz și Lukaku sunt amândoi stângaci, pare că acest duo ar putea aduce mult mai mult pericol pentru adversari decât un sistem 3-4-3 cu Lukaku în centrul atacului sau un 3-5-2 cu Werner lângă belgian.
https://i.eurosport.com/2021/12/10/3269121.jpg
Fotbal
Tuchel vrea să transfere la Chelsea un star de la Inter
16/01/2022 LA 15:33
Bundesliga
Ruptură totală între Haaland și Borussia Dortmund. Norvegianul vrea să plece chiar în această iarnă
15/01/2022 LA 07:49