Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

10 ani de primul titlu luat de City în era patronilor arabi! Ce fac în prezent eroii "cetățenilor"

Nicu Savin

Publicat 25/07/2022 la 21:35 GMT+3

Manchester City a devenit un pol de putere în fotbalul englez în urmă cu mai bine de 10 ani, când clubul a fost preluat de un grup de investitori din Emiratele Arabe Unite. În acesta an s-a împlinit fix un deceniu de la primul titlu câștigat de "cetățeni" în această eră. Din acea echipă au făcut parte mulți jucători de clasă: unii dinte ei au scris istorie la City și ulterior, iar alții s-au stins

Manchester City win Premier League in 2012.

Credit imagine: Reuters

La 10 ani de la acel titlu dramatic câștigat de Manchester City în ultima etapă, jurnaliștii de la Goal.com au făcut o analiză asupra a ceea ce fac în prezent jucătorii care au pus umărul la acea performanță incredibilă din istoria clubului britanic!
A fost nevoie de forțe proaspete la conducerea clubului alb-albastru, pentru că City să ajungă rapid în elita fotbalului european. În 2012, venea și răsplata investițiilor uriașe făcute în echipă, formația antrenată pe atunci de Roberto Mancini, reușind să câștige campionatul, după o revenire fantastică, într-un duel cu Queens Park Rangers.
Totuși, v-ați întrebat vreodată ce s-a întâmplat cu toți cei care au fost implicați în acel sezon fantastic pentru "cetățeni"? Aflăm în rândurile următoare.
Să începem întâi cu Joe Hart, portarul care era titularul incontestabil în poarta echipei și care era vânat de marile puteri ale Europei. Totuși, Hart era la City din anul 2006, însă era foarte des împrumutat, iar acel sezon 2011/12, l-a adus în fața presei britanice, fiind un pilon important în cadrul clubului. În acest moment, goalkeeper-ul este legitimat la unul dintre cele mai importante și iubite cluburi din Scoția, Celtic, actuala campioană din Premiership.
Manchester City's chairman Khaldoon Al Mubarak unveils Vincent Kompany Crescent and mosaic with former Manchester City footballer Vincent Kompany
Fundașii centrali au fost de asemenea importanți, iar fizicul era punctul forte, atât în cazul lui Lescott, cât și în cazul căpitanului, Vincent Kompany.
Cu toate că a greșit în acel meci cu QPR, la golul marcat de Djibril Cisse, în cei 5 ani petrecuți pe Etihad, englezul și-a scos banii, fiind achiziționat pentru 27.5 milioane de euro de la Everton. Acum, este în staff-ul echipei naționale de fotbal a Angliei U21, însă a activat și în cadrul clubului pe post de observator pentru jucătorii împrumutați peste hotare.
De partea cealaltă, Kompany a jucat 11 ani la City și este unul dintre cei mai emblematici fotbaliști din istoria clubului, fiind un adevărat căpitan al "cetățenilor". Și-a început cariera de antrenor în Belgia, la Anderlecht, iar recent a fost numit în postura de antrenor principal al celor de la Burnley.
Zabaleta, un fundaș dreapta foarte important în echipa națională de fotbal a Argentinei, a fost de asemenea o piesă importantă în formația lui Mancini, iar evoluțiile sale au oferit întotdeauna siguranță și pozitivism pe linia de fund. 9 sezoane a petrecut Zabaleta pe Etihad, iar în prezent, activează în televiziune.
2012-2013 Premier League Manchester City-Southampton Nasri
Gael Clichy și Samir Nasri sunt două mutări impresionante făcute în acea perioadă de "cetățeni". Clichy este un produs al academiei celor de la Cannes, iar pentru o perioadă destul de scurtă de timp, a fost unul dintre cei mai buni fundași stânga din campionatul englez, spunem scurtă pentru că a rezistat doar 6 ani la City, poate prea puțin pentru talentul pe care l-a avut, fiind deseori comparat cu Wilshere sau chiar Nasri, char dacă vorbim despre cu totul alte posturi. Astăzi, Clichy joacă în Elveția, la Servette. De cealaltă parte, Samir Nasri a fost unul dintre cele mai interesante talente ale fotbalului francez, un jucător încântător care a cunoscut apogeul carierei la Manchester City. La fel ca în cazul colegului său venit de la Arsenal, nu a reușit să mențină nivelul solicitat de club, iar după doar 6 ani a părăsit formația de pe Etihad. Cariera i-a fost pătată după controlul anti-doping din anul 2017, iar în prezent este retras din activitate, fără a fi implicat în vreo ramură de ordin sportiv.
Gareth Barry a fost un alt jucător capital în linia mediană a echipei, un fotbalist englez cu puține sclipiri, dar extrem de eficient și disciplinat. Totuși, nu poate fi comparat din niciun punct de vedere cu Yaya Toure, care era în adevărat lider la mijlocul terenului, dar și un jucător cu execuție, un marcator. Ivorianul a mai evoluat pentru puțin timp în Grecia și China, iar în prezent caută să își înceapă cariera de antrenor, fiind posesor de licență UEFA A.
David Silva celebra el gol del City ante el Arsenal
Adus de la Valencia, David Silva a fost și ele unul dintre cele mai importante transferuri făcute de City, fiind și un jucător cheie în dezvoltarea clubului. În semn de prețuire și recunoștință, oficialii lui Manchester City i-au ridicat o statuie lângă arenă, alături de cele ale lui Kompany și Aguero. 10 ani a petrecut acesta alături de formația din Manchester, reușind să câștige nu mai puțin de 14 trofee. Astăzi, este gata să înceapă un nou sezon în La Liga Santander alături de Real Sociedad.
Din punct de vedere ofensiv, City nu a dus lipsă de variante, având 4 bestii în atac: Balotelli, Carlos Tévez, Edin Dzeko și bineînțeles, Kun Aguero.
La doar 21 ani, City achita 30 milioane de euro în schimbului italianului, care în ciuda unor prestații senzațional, a continuat să dezamăgească sezon de sezon. După doar 3 ani, acesta era cedat la Milan, iar cariera sa a luat-o ușor, ușor pe un tren descendent, el fiind în acest moment jucătorul celor de la Adana Demirspor.
Edin Dzeko, un atacant de modă veche, un 9 clasic, evoluează și în prezent la cel mai înalt nivel, fiind jucătorul celor de la Inter, la 36 ani. Evoluțiile sale de la Wolfsburg i-au convins pe șeicii de la City să plătească în iarna anului 2011 suma de 37 milioane de euro, dar s-au dovedit a fi niște bani pierduți, el fiind rezervă pentru eventualele accidentări care i-ar fi avut în prim plan pe Tevez sau Aguero.
"Bestia" argentiniană, Tevez, sosea la City, după ce timp de 2 ani a rupt plasele din postura de jucător al marii rivale, Manchester United. 73 goluri și 35 assist-uri au fost cifrele de excepție ale "apașului", în 148 apariții. Recent, acesta și-a anunțat retragerea din activitate.
FOOTBALL - 2011/2012 - Manchester City-Villarreal - Aguero
Ajungem la cel mai important om, în bocancul căruia s-a aflat titlul câștigat în ultimele secunde de City. Aguero era adus în Premier League pentru 40 milioane de euro, bani care s-au dovedit a fi extrem de inteligent cheltuiți, acesta explodând în cel mai important campionat al lumii. În 388 partide jucate în tricoul "cetățenilor", Aguero a marcat 259 goluri și a oferit 73 assist-uri. 5 titluri de campion, 6 cupe ale Ligii, o Cupă a Angliei și 3 Supercupe sunt trofeele câștigate de acesta alături de City, în cei 10 ani petrecuți pe Etihad. Deși era gata să înceapă o nouă aventură la Barcelona, problemele de ordin medical l-au adus în pragul retragerii.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo