Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cazul Manchester City, prin ochii promotorului Superligii Europene! De ce s-a ajuns aici și ce inovații propune

Nicu Savin

Publicat 07/02/2023 la 21:04 GMT+2

Manchester City este pe toate paginile publicațiilor de sport din lume, după ce clubul a fost pus sub acuzare de Premier League pentru că ar fi încălcat de peste 100 de ori regulile financiare. Bernd Reichart, CEO al companiei care susține Superliga Europei, a disecat situația grupării de pe Etihad și a anunțat ce măsuri ar vrea să implementeze în fotbalul european pentru a-l face mai sustenabil.

Manchester City's Dutch defender Nathan Ake celebrates scoring the team's third goal with teammates during the English League Cup fourth round football match between Manchester City and Liverpool, at the Etihad stadium in Manchester on December 22, 2022.

Credit imagine: Getty Images

Manchester City este într-o situație ingrată, după ce a fost acuzată în mod public de Premier League că a încălcat de peste 100 de ori regulile financiare, între 2009 și 2018. O entitate de justiție independentă va judeca speța, iar dacă vor fi găsiți vinovați, cei de la City riscă depunctarea sau chiar retrogradarea.
Va urma o bătălie aprigă în justiție, dar e clar că gruparea de pe Etihad nu poate ieși decât șifonată din această situație, chiar dacă nu va suferi decât prejudicii de imagine. Modul în care este finanțat clubul Manchester City, dar și alte forțe din Europa, este considerat injust la scară largă.
Bernd Reichart, CEO al A22, compania care susține înființarea Superligii Europene, s-a folosit de controversa uriașă din jurul celor de la City pentru a arăta avantajele înființării unei noi competiții majore întercluburi și schimbarea anumitor reguli existente în prezent, la nivel de finanțe.
"Aceasta este o mare preocupare în lumea fotbalului: competitivitatea și faptul că sistemul nu se autofinanțează, că nu trăiește din resursele sale. Fotbalul ar trebui să cheltuiască doar ceea ce generează. Există o supraîncălzire a sistemului economic european, motivată de injecția de capital extern, care împiedică multe cluburi să fie competitive. Nu este sănătos așa. Fotbalul își crește cifra de afaceri dar în același timp crește pierderile economice.Un studiu pe care l-am făcut arată că dintre toate cluburile care concurează în Liga Campionilor, doar cinci sunt în echilibru. Restul pierd bani. În cele din urmă, introducerea unui fair-play financiar strict, cu sancțiuni semnificative pentru nerespectare, va promova viabilitatea pe termen lung a sistemului.
Susținem ideea caechipele să nu-și poată dedica mai mult de 55% din buget pentru salarizare. De asemenea, vrem să interzicem manipularea făcută de anumite cluburi cu contracte de sponsorizare umflate. Fotbalul poate oferi mai mult divertisment fanilor săi și poate stabili reguli financiare care îl împiedică să cheltuiască mai mult decât generează", a spus Reichart într-un interviu acordat pentru L'Equipe.
Citește și:

Reichart anunță că noul proiect al Superligii Europene este total diferit față de primul

Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt cele 3 cluburi care au rămas fidele ideii de înființare a Superligii Europene și tocmai de aceea au angajat compania A22 să se ocupe de noul proiect. Justiția Europeană va decide dacă fondarea unei asfel de competiții este legală, dar până atunci promotorii ei încearcă să convingă lumea fotbalului de necesitatea și utilitatea acesteia. Dacă primul proiect prevedea un circuit închis între marile echipe ale Europei, Reichar asigură că noul format care se va propune va fi total diferit și foarte atractiv.
"Vrem ca cluburile să-și recapete suveranitatea pentru a-și organiza și gestiona competițiile europene. Lasă-i să-și stăpânească destinul. De mai bine de douăzeci de ani au obținut dreptul de a-și conduce propriile ligi, sub supravegherea Federațiilor. De ce nu poate exista acest sistem și în Europa?.
Promovăm un format complet diferit față de prima versiune, fără membri permanenți. Nu va fi un competiție de elită închisă ci o competiție deschisă, bazată pe merit, compatibilă cu ligile naționale și jucată în perioadele dedicate meciurilor europene din prezent. Va fi administrată de cluburi și cu un fair play financiar mult mai strict. Avem nevoie de o competiție mai atractivă, care să ofere entuziasm nu numai din luna februarie, pentru a genera mai multă atracție și venituri pentru toată lumea. Competiția emblematică a Europei (n.r. Champions League), cu toate aceste cluburi mari, ar trebui să fie cea mai mare în ceea ce privește fanii și veniturile. Totuși, Premier League este cea care, în fiecare săptămână, este capabilă să ofere afișe. Ceva este greșit", a conchis Reichart.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo