Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Chelsea, cheltuieli uriașe pentru schimbarea antrenorilor. Cât are de încasat Potter după demitere

Tibi Munteanu

Publicat 04/04/2023 la 13:56 GMT+3

Chelsea nu traversează deloc o perioadă bună, chiar dacă echipa este calificată în sferturile UEFA Champions League, pentru că în campionat e abia pe 11, a rămas fără antrenor principal, iar nivelul mare de cheltuieli le va da mari bătăi de cap celor din conducerea clubului.

Graham Potter

Credit imagine: Getty Images

Graham Potter a fost demis de la Chelsea duminică, după înfrângerea cu Aston Villa, echipa fiind pe locul 11 în Premier League, care nu îi face cinste, având în vedere istoricul, dar și investițiile masive făcute în acest sezon în achizițiile de jucători, de peste 600 de milioane de euro.
Bilanțul englezului nu a fost deloc unul pe placul suporterilor "albaștrilor", ba chiar din contră, Potter a reprezentat cel mai slab mandat din istoria antrenorilor de la Chelsea, cu 12 victorii, 8 remize și 11 înfrângeri.
Potter îi lasă pe londonezi la 12 puncte de locul 4, ultimul care duce în viitorul sezon al Ligii Campionilor, iar fostul tehnician de la Brighton se poate "lăuda" cu o contra-performanţă istorică: a obţinut 1,27 puncte/meci, egalând cel mai slab parcurs al unui manager al "albaştrilor" în istoria Premier League (Glenn Hoddle a mai avut un procentaj similar de puncte obţinute/partide).

Chelsea plătește un preț enorm pe schimbările dese de antrenori

Pentru Chelsea, schimbarea antrenorilor reprezintă costuri suplimentare destul de mari, având în vedere că trebuie să îi despăgubească pe managerii cărora le-a fost încheiat contractul prematur, astfel că formația londoneză va trebui să vândă masiv în fereastra de transferuri din vară, pentru a acoperi și aceste costuri.
Potrivit publicației Daily Mail, conducerea "albaștrilor" va trebui să îi plătească aproximativ 13 milioane de lire sterline managerului de 47 de ani recent demis, ceea ce ar duce la o cheltuială totală de peste 50 de milioane de lire în ultimele 9 luni doar pentru antrenorii care au pășit pe Stamford Bridge.
În septembrie 2022, Chelsea a plătit un record în Premier League de 22 de milioane de lire sterline lui Brighton pentru a aduce în Londra staff-ul tehnic al "pescărușilor", asta imediat după ce a fost nevoită să-i achite lui Thomas Tuchel despăgubiri în valoare de 10 milioane. În perioada în care Graham Potter a condus echipa, salariul său însumat a fost în jurul a 7 milioane de lire sterline, iar acum, cu alte 13 milioane pe care urmează să le primească, cheltuiala totală a londonezilor cu managerii se ridică la 52 de milioane de lire sterline, fără a fi luat în calcul salariul fostului manager.
Cheltuielile foarte mari cu antrenorii lui Chelsea crește și mai mult nevoia de a vinde jucători în următoarea fereastră de transferuri, în vară, pentru a respecta cu fair-play-ul financiar din Premier League, după ce clubul a raportat săptămâna trecută pierderi de 121 de milioane de lire sterline pentru sezonul 2021/22.
Respectivul raport nu includea și sumele exorbitante plătite de club în achiziția de jucători de când formația engleză a fost preluată de americanul Todd Boehly, ceea ce înseamnă că în vară Chelsea va trebui neapărat să vândă și să își reducă cheltuielile. Situația pare cu atât mai gravă cu cât locul 11, ocupat în prezent, nu le dă nicio perspectivă de a evolua în sezonul următor pe plan european, astfel că veniturile clubului s-ar diminiua semnificativ.
Citește și:

Interimarul lui Chelsea regretă plecarea lui Graham Potter

După despărțirea de Potter, pe banca lui Chelsea a rămas spaniolul Bruno Saltor, cel care va fi pe bancă la următorul meci al londonezilor, împotriva lui Liverpool. Acesta a vorbit înaintea duelului contra trupei lui Klopp despre demiterea fostului său coleg de la Brighton.
Saltor a dezvăluit că au fost ore dificile pentru toți cei implicați la club și s-a arătat dezamăgit de despărțirea de Graham Potter și Billy Reid, secundul acestuia:
"A fost dificil din toate punctele de vedere. Trebuie să te ocupi de conferințe de presă, jucători, relația cu Graham și Billy, cum le afectează familiile. Au fost 12 ore dificile.
Este o zi tristă pentru staff pentru că pleacă Graham și Billy, doi antrenori de top și doi oameni deosebiți. Eu trebuie să rămân profesionist, să ajut jucătorii să se pregătească pentru meci cât mai bine. Tocmai ce am vorbit cu Graham în urmă cu câteva minute și vă salută pe toți.
Faptul că sunt aici i se datorează lui Graham și clubului. Ei au considerat că este pasul potrivit și sunt aici pentru a încerca să ajut. Voi încerca să duc munca mai departe. Cred că Graham a făcut o treabă grozavă, dar fotbalul este complex și trebuie să mergem mai departe", a declarat Bruno Saltor, la conferința de presă premergătoare partidei cu Liverpool.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo