Articol scris de Dani Morar
Nutriția unui fotbalist a devenit atât de importantă în zilele noastre, încât ea poate influența cu până la 10% capacitățile unui jucător și forma sa fizică. Tocmai de aceea, mulți jucători au un nutriționist personal și respectă cu strictețe dieta care li se impune.
O întâmplare de pe vremea când Lukaku evolua pentru Everton ne este relatată în DailyMail. Romelu Lukaku se îndrepta spre cantina Finch Farm cu o farfurie cu niște covrigi pe ea, moment în care a fost observat de nutriționistul clubului. Acesta l-a trimis înapoi pe atacant să își ia niște ouă poșate, pentru a se hrăni corespunzător și pentru acoperi toate valorile nutriționale care trebuie consumate.
Premier League
Manchester United, statistici rușinoase cu Brentford! "Diavolii" au alergat cu 14 km mai puțin
ACUM 5 MINUTE
Așadar, zilele în care se putea consuma câte un McDolands în drum spre antrenament sau zilele în care Steve Howey consuma câte o bere după meci, au apus de mult. În căutarea performanței, nutriția jucătorilor de fotbal a devenit o adevărată știință, iar interzicerea unor alimente sau dietele stricte sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vedem.

Nutriția poate face diferența cu minimum 10% în viața unui sportiv

"Nutriția poate face o diferență de cel puțin 10% între luarea unei decizii bune sau luarea unei decizii mai proaste. Acest lucru a devenit foarte important. Nu este de mirare că Erik ten Hag a dorit să îmbunătățească acest aspect la Manchester United. Tocmai pentru a încerca să îi aducă pe jucători într-o formă cât mai bună pentru startul noului sezon.", a spus Don Maclaren, primul profesor de nutriție sportivă din Marea Britanie.
Maclaren a consiliat nutrițional cluburi precum Liverpool, Everton, Manchester City sau Bolton, în încercarea de a îmbunătăți calitățile și fizicul jucătorilor. A început să facă acest lucru la mijlocul anilor 90 și până în 2015, când oamenii din fotbal au acordat deja o atenție sporită acestui domeniu.
Rafa Benitez a fost unul dintre primii antrenori care a adus un nutriționist la Liverpool, iar Sam Allardyce a fost unul dintre primii manageri englezi care a fost extrem de atent la aceste inovații. În aceste vremuri de început, Maclaren declară că găseai cu greu o cantină corespunzătoare pentru a te putea ocupa cum trebuie de o echipă.
Pentru micul dejun, un fotbalist care are grijă de dieta sa poate să consume cereale, pâine, iaurturi, sucuri naturale, iar după antrenament va lua prânzul care poate consta în pui, pește, paste sau produse vegetariene. Fructele, ceaiurile sau vitaminizarea nu lipsesc nici ele de pe masa unui fotbalist profesionist.
Premier League
Brentford - Manchester United 4-0 | David De Gea a cerut să fie intervievat: "Eu am pierdut meciul"
ACUM 9 ORE
Premier League
United, călcată în picioare de Brentford! Ten Hag, record negativ după 101 ani
ACUM 21 ORE