Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Start în Premier League. Bătălie în 2 pentru titlu, 4 sau 5 echipe visează la locurile 3-4. Cum s-au mișcat granzii

Cristian Mihală

Publicat 05/08/2022 la 11:29 GMT+3

Premier League, cel mai puternic campionat din lume, pleacă la drum în noul sezon azi, cu disputa Palace - Arsenal. Hegemonia lui City și Liverpool nu poate fi pusă la îndoială, dar va exista o bătălie teribilă pentru locurile 3-4, care duc în Champions League. Nu mai puțin de 5 echipe au acest obiectiv și destule argumente: Chelsea, Tottenham, Manchester United, Arsenal și West Ham.

Jurgen Klopp și Pep Guardiola

Credit imagine: Eurosport

Premier League este de departe cel mai tare și mai interesant campionat din lume, lucru normal în contextul în care vorbim de sume amețitoare puse în joc. Astfel, înainte de actuala ediție de Premier League, s-a ajuns la situația în care loturile tuturor cluburilor din Premier League valorează, conform Transfermarkt, 9,1 miliarde de euro. Manchester City, campioana în exercițiu, este cel mai bine cotat club, valoarea tuturor jucătorilor lui Guardiola trecând de 1 miliard de euro (1,01 miliarde). Liverpool (870 milioane de euro) și Chelsea (840 milioane de euro) completează podiumul, în timp ce "la retrogradare" sunt doar 3 cluburi care nu au fotbaliști care să depășească 200 de milioane de euro. Este vorba de Fulham (187 milioane de euro - valoarea lotului), Nottingham Forest (158 milioane de euro) și Bournemouth (140 milioane de euro).
Darwin Nunez (Liverpool) et Erling Haaland (Manchester City) durant le Community Shield, le 30 juillet 2022

Lupta la titlu în Premier League, afacere în doi: City vs Liverpool

Manchester City, campioana de anul trecut, s-a întărit enorm în perspectiva noii stagiuni, când Guardiola nu mai concepe să rateze trofeul Champions League. Erling Haaland e genul de atacant care, dacă nu se accidentează, poate marca lejer 40 de goluri într-un sezon, în toate competițiile. "Cetățenii" l-au adus și pe Kalvin Phillips, titular în naționala Angliei, pentru a întări mijlocul, iar Cucurella va fi foarte probabil transferat de la Brighton pentru flancul stâng al defensivei.
Ca atare, City va fi aproape imposibil de oprit în Premier League, singura în măsură să se lupte de la egal la egal cu ea fiind Liverpool. Klopp l-a pierdut pe Mane, dar a reușit să facă cel mai scump transfer din istoria grupării de pe Anfield, Darwin Nunez (75 de milioane de euro sumă fixă, plus 25 de milioane sub formă de bonusuri). "Cormoranii" beneficiază de un lot puternic și omogen, iar specialiștii anticipează o adevărată "explozie" a lui Luis Diaz, atacantul de bandă adus în iarnă de la Porto. Deja columbianul a impresionat în tricoul lui Liverpool, dar acum, fără Mane, e de așteptat să se transforme într-unul dintre cei mai buni jucători din lume.
Cum vede Eurosport.ro bătălia la titlu în Premier League:
  • Manchester City - 60%
  • Liverpool - 40%

Bătălie pe muchie de cuțit pentru locurile 3-4 în Premier League

În acest context, pe lângă lupta la titlu dintre cele două, foarte interesantă va fi și bătălia pentru locurile 3-4, în contextul în care nimeni nu va avea cum să țină ritmul echipelor lui Guardiola și Klopp. Chelsea, care a fost singura în stagiunea trecută care a dat senzația o perioadă că poate rămâne în plasa celor două, a slăbit enorm, în timp ce celelalte cluburi s-au întărit. Ca atare, mai jos am analizat șansele formațiilor care visează la locurile 3-4 de a își atinge obiectivul în viitorul sezon.

Chelsea

Era Abramovich s-a încheiat, iar clubul va resimți foarte probabil și în sezonul viitor incertitudinea care a planat. Rudiger și Christensen au plecat la Real Madrid și Barcelona, lăsând defensiva lui Tuchel în piuneze, în timp ce Lukaku a fost un fail total: adus pe 100 de milioane de euro de la Inter, s-a întors pe Giuseppe Meazza sub formă de împrumut.
picture

Sterling

Credit imagine: AFP

Chelsea a reușit să îl aducă pe Sterling, în această vară, dar a întărit și defensiva, prin achiziționarea lui Koulibaly. E nevoie de mai mult, însă, pe ambele faze și londonezii lucrează în aceste sens, pentru a nu risca să rateze UCL. Astfel, Cucurella (Brighton) este ca și semnat, pentru suma de 62 de milioane de lire (bonusuri incluse), astăzi urmând a fi făcut, probabil, și anunțul oficial în acest sens. De notat că Gallagher s-a întors după sezonul magic de la Palace, dar rămâne de văzut dacă acesta își va face apariția foarte des în primul "11".
Veniri
  • Raheem Sterling (Manchester City, 56,2 milioane de euro)
  • Kalidou Koulibaly (Napoli, 38 milioane de euro)
  • Carney Chukwuemeka (Aston Vila, 18 milioane de euro)
Plecări
  • Romelu Lukaku (Inter - împrumut)
  • Antonio Rudiger (Real Madrid - final de contract)
  • Andreas Christensen (Barcelona - final de contract)
Formația tip:
  • Mendy - Reece James, Koulibaly, Thiago Silva, Chilwell - Mount, Kante, Jorginho (Gallagher) - Pulisic, Havertz, Sterling

Tottenham

Poate cea mai activă echipă pe piața transferurilor, dintre toate formațiile mari din Premier League. Antonio Conte i-a pus condiții ferme lui Daniel Levy, când a sosit la Londra, iar acum Spurs a avut parte de cea mai puternică perioadă de mercato din istoria ei. Încă sunt mici probleme în zona fundașilor centrali, dar tehnicianul italian al lui Tottenham pare să aibă la dispoziție un lot care să obțină cu destulă ușurință unul dintre locurile 3-4 în Premier League.
Veniri
  • Richarlison (Everton, 58 milioane de euro)
  • Yves Bissouma (Brighton, 29 milioane de euro)
  • Djed Spence (Middlesbrough, 15 milioane de euro)
  • Ivan Perisic (Inter, liber de contract)
  • Clement Lenglet (Barcelona, împrumut)
Plecări
  • Steven Berwijn (Ajax, 31 milioane de euro)
Echipa tip:
  • Lloris - Dier, Romero, Lenglet - Spence (Doherty), Bissouma, Hojbjerg, Perisic - Richarlison (Kulusevski), Kane, Son

Manchester United

Clubul care a rămas cel mai mult restant, cel puțin până acum. Evident, sosirea lui Ten Hag e o garanție că echipa va ieși la un moment dat din criză, dar lipsa de transferuri de valoare ar putea fi marea problemă a tehnicianului olandez care a făcut minuni la Ajax. Lotul lui United e unul foarte slab, prin comparație cu rivalele, iar faptul că nu va juca în Champions League nu o face o țintă pentru jucătorii world-class.
picture

Erik Ten Hag e Cristiano Ronaldo discutono durante l'amichevole Manchester United-Rayo Vallecano - Stagione 2022-23

Credit imagine: Getty Images

În plus, Ronaldo vrea neapărat să plece la o echipă care evoluează în UCL, astfel că în ofensivă sunt probleme mari. Martial s-a întors, dar francezul e inconstant și predispus la accidentări, chiar dacă sub comanda lui Ten Hag, în amicale, a impresionat (el nu va juca împotriva lui Brighton, în prima etapă, după ce s-a accidentat). United negociază și pentru Frenkie De Jong, de la Barcelona, dar senzația generală e că un loc 4 pare în acest moment peste puterile "diavolilor".
Veniri
  • Lisandro Martinez (Ajax, 57 milioane de euro)
  • Tyrell Malacia (Feynoord, 15 milioane de euro)
  • Christian Eriksen (Brentford, liber de contract)
Plecări
  • Andreas Pereira (Fulham, 9,5 milioane de euro)
  • Paul Pogba (Juventus, liber de contract)
  • Jesse Lingard (Nottingham Forest, liber de contract)
  • Nemanja Matic (AS Roma, liber de contract)
  • Dean Henderson (Nottingham Forest, împrumut)
  • Edinson Cavani și Juan Mata (liberi de contract, fără club deocamdată)
Echipa tip
  • De Gea - Dalot, Lisandro Martinez, Maguire (Varane), Shaw - Eriksen, McTominay (Fred), Bruno Fernandes - Sancho, Martial, Rashford

Arsenal

Poate formația care s-a întărit cel mai mult, dintre candidatele la locurile 3-4, exceptând-o pe rivala din nordul Londrei, Spurs. Anul trecut băieții lui Arteta au fost mult timp în pole-position pentru locul 4, dar au capotat pe final, probabil și din cauza lipsei de experiență.
Bukayo Saka, Gabriel Jesus et Arsenal peuvent avoir le sourire : les Gunners ont battu Chelsea 4-0, à Orlando (23/07/2022)
Arsenal se bazează în continuare pe un lot tânăr, dar spre deosebire de stagiunea trecută a mai trecut un an peste Ramsdale, Saka, Martinelli, Odegaard sau Smith-Rowe. Ca atare, ar trebui să asistăm la un progres, mai ales că lotul a fost întărit serios. Gabriel Jesus nu avea statut de titular la City, dar acum poate să îi facă uitați pe Aubameyang și Lacazette. În plus, aducerea lui Zinchenko pare să fie extrem de utilă, în contextul în care ucraineanul oferă o soluție puternică pe flancul stâng, în contextul accidentării lui Tierney, dar poate juca și la mijloc. Este genul de "utility player" extrem de important într-o formație, putând acoperi 3 sau 4 posturi.
Nu în ultimul rând, Saliba a revenit după împrumutul la Olympique Marseille și a arătat impresionant în defensivă, în amicalele în care a jucat în această vară "tunarii" ținând mereu poarta intactă.
Veniri
  • Gabriel Jesus (Manchester City, 52 milioane de euro)
  • Oleksandr Zinchenko (Manchester City, 35 milioane de euro)
  • Favio Vieira (Porto, 35 milioane de euro)
  • Marquinhos (Sao Paolo, 3,5 milioane de euro)
Plecări
  • Matteo Guendouzi (Marseille, 11 milioane de euro)
  • Konstantinos Mavropanos (Stuttgart, 3 milioane de euro)
  • Alexandre Lacazette (Lyon, liber de contract)
Echipa tip:
  • Ramsdale - Tomiyasu, White, Gabriel, Tierney (Zinchenko) - Partey (Xhaka), Odegaard - Saka, Vieira (Smith Rowe), Martinelli - Gabriel Jesus

West Ham

În ultimele două sezoane, formația lui David Moyes a impresionat, iar acum pare să aibă tot ce are nevoie să încerce un istoric top 4. Declan Rice, fotbalistul de peste 100 de milioane de euro, a fost ținut cu promisiunea formării unui lot foarte puternic, iar acum "ciocănarii" chiar au un prim "11" de mare valoare.
Aguerd a venit să întărească zona centrală a defensivei (35 de milioane de euro), însă s-a accidentat și va lipsi până în octombrie. Marele pariu al londonezilor e Gianluca Scammacca. Dacă în precedentele două stagiuni - după plecarea lui Haller -, West Ham a trebuit să se bazeze doar pe Antonio ca vârf împins (jamaicanul e o forță a naturii, dar joacă mult mai bine ca vârf 2 sau în bandă), acum oficialii au dat lovitura cu Scamacca. Vorbim de un atacant de talie, care a confirmat în Serie A, și care s-a aflat pe lista unor cluburi precum PSG sau Inter. West Ham i-a confinvs pe oficialii lui Sassuolo cu 36 de milioane de euro + 6 milioane sub formă de bonusuri, astfel că vârful de 195 cm e gata "să rupă plasele" în Premier League.
În ultimele zile, West Ham a negociat și pentru Max Cornet, fotbalistul lui Burnley. Dacă acesta va fi transferat și va rămâne sănătos, cu siguranță că poate aduce plus-valoare în linia de trei din spatele vârfului.
Veniri
  • Gianluca Scamacca (Sassuolo, 36 milioane de euro)
  • Nayef Aguerd (Stade Rennais, 35 milioane de euro)
  • Flynn Downes (Swansea, 10 milioane de euro)
  • Alphonse Areola (PSG, 9 milioane de euro)
Plecări
  • Andriy Yarmolenko (Al Ain, liber de contract)
  • Ryan Fredericks (Bournemouth, liber de contract)
  • Mark Noble (retras)
Echipa tip:
  • Fabianski - Coufal, Zouma, Aguerd, Cresswell - Soucek, Declan Rice - Bowen, Benrahma (Fornals), Antonio (Lanzini) - Scamacca
Șansele oferite de eurosport.ro la TOP 4 în Premier League:
Tottenham - 60%
Chelsea - 50%
Arsenal - 50%
Manchester United - 25%
West Ham - 15%
Programul primei etape din Premier League
Azi
22:00
  • Palace - Arsenal
Sâmbătă
14:30
  • Fulham - Liverpool
17:00
  • Bournemouth - Aston Villa
  • Leeds - Wolves
  • Newcastle - Nottingham Forest
  • Spurs - Southampton
19:30
  • Everton - Chelsea
Duminică
16:00
  • Leicester - Brentford
  • Manchester Untied - Brighton
18:30
  • West Ham - Manchester City
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo