Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Steven Gerrard, managerul care încă nu și-a depășit condiția. Motivele demiterii de la Aston Villa

Eurosport
DeEurosport

Publicat 21/10/2022 la 14:33 GMT+3

Aston Villa a luat o decizie drastică în privința managerului lor aseară, în urma înfrângerii suferite în deplasarea de la Fulham. Steven Gerrard a fost demis pentru nereușitele sale, cu toate că avea mari speranțe că poate forma o echipă competitivă în Birmingham.

Steven Gerrard

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Sosit în noiembrie 2021 la Aston Villa, când echipa era pe un nemeritat loc 17, Steven Gerrard a clacat la rândul său, fiind demis după ce se află cu echipa sa pe același loc de pe care a preluat-o, însă la aproape un an distanță. Motivele deciziei de despărțire între board-ul clubului și antrenor au fost multiple, principalul fiind factorul sportiv, rezultatele care i-au lipsit în mare măsură, dar și modul în care acesta a tratat anumite situații.

Steven Gerrard a fost demis de la Aston Villa imediat după meci

Partida de aseară dintre Fulham și Aston Villa, pierdută de băieții lui Steven Gerrard la scor de neprezentare a fost picătura care a umplut paharul, după o serie de nereușite ale managerului britanic. Conducătorii clubului n-au mai așteptat până a 2-a zi și au anunțat despărțirea de antrenor la nici 2 ore după ultimul fluier al centralului partidei în cauză.
Nou-promovata Fulham a condus la pauză cu 1-0, însă pe fondul eliminării lui Douglas Luiz din tabăra oaspeților, a mai marcat de două ori prin Mitrovic în minutul 68 din lovitură de la 11 metri și în minutul 84, când Tyrone Mings și-a trimis mingea în proprie poartă. A fost al 2-lea eșec consecutiv în campionat pentru "lei" și al 6-lea în cele 11 etape disputate de Premier League în acest sezon.
Chiar dacă nu a produs schimbările benefice pe care le-ar fi promis sau la care s-ar fi așteptat fanii clubului, modul în care clubul s-a despărțit de Stevie G. n-a fost unul foarte elegant, cu un comunicat scurt și cu o frază scurtă a managerului britanic, la nici două ore de la eșecul suferit cu Fulham.
Un motiv în plus pentru contestatarii lui Gerrard a fost și modul prin care acesta a tratat situația lui Mings, lăsându-l fără banderola de căpitan cu o săptămână înainte de startul sezonului, criticându-l public și ulterior folosindu-l din nou în primul 11.
Totuși, deși devotamentul nu i-a fost pus niciodată la îndoială, lui Steven Gerrard i-a lipsit și o doză de șansă, calitate pe care o dețin cei mai mari antrenori, pentru că nici nu a avut la dispoziție întreg lotul, avându-i accidentați pe Boubacar Kamara și Diego Carlos, dar și ghinionul pe care echipa l-a avut în teren în mai multe momente, când deși presta un fotbal bun și își domina adversarul, obținea, în cel mai bun caz, doar o remiză. Stevie G. a fost îndelung contestat de fani, mai ales după eșecul de aseară, iar momentul despărțirii era doar o chestiune de timp.

Coutinho, un transfer girat de Gerrard care n-a confirmat

Fiind foști colegi de vestiar la Liverpool, Steven Gerrard l-a dorit insistent pe Coutinho la echipa sa, iar brazilianul n-a fost chiar un transfer ieftin pentru "lei" în această vară, cu toate că Barcelona l-a cedat pe o sumă de aproape 7 ori mai mică decât cea cu care l-a achiziționat de la Liverpool în ianuarie 2018.
Cu toate că a debutat excelent, marcând din nou în Premier League împotriva celor de la Manchester United, brazilianul s-a stins după 8 partide disputate în tricoul noii sale echipe. A bifat 4 goluri și 3 pase decisive în primele 8 jocuri, însă în ultimele 7 luni a avut o singură reușită, un gol în ultima etapă a sezonului precedent, în înfrângerea suferită de Aston Villa cu Manchester City, scor 3-2.
În 2022/23 a jucat timp de 592 minute pe parcursul a 11 meciuri, adică o medie de aproximativ 54 de minute per meci, însă nu a avut nici măcar o pasă de gol, astfel că pariul lui Steven Gerrard nu a fost chiar unul câștigător în privința transferului lui Coutinho, iar acest lucru a contat suficient de mult pentru ca cei din conducerea clubului să aibă un argument în plus în favoarea deciziei de a-l demite pe Gerrard.
Citește și:

Cifrele clubului Aston Villa în acest sezon

Clubul din Birmingham este abia pe locul 17 din 20 în Premier League după 11 etape scurse, cu toate că patronii clubului declarau că nu vor să aibă limite din niciun punct de vedere, considerând că pot crea o nouă forță în fotbalul britanic. Fiind mai aproape de retrogradarea directă decât un loc care să le facă cinste, conducătorii clubului au decis să-l demită pe Steven Gerrard, după ce fostul internațional englez a condus echipa timp de aproape un an, pe parcursul a 40 de meciuri.
În 13 rânduri a simțit Gerrard gustul victoriei, de 8 ori a terminat la egalitate și a suferit 19 înfrângeri, cifre care nu sunt deloc de partea sa. În anul competițional curent, Aston Villa a jucat 12 partide, una în EFL Cup când a trecut mai departe după 4-1 cu Bolton și alte 11 în Premier League, unde statisticile sunt, de asemenea, unele nefavorabile pentru antrenorul englez. "Leii" au marcat doar 7 goluri în cele 11 meciuri, în schimb a încasat 16, având a 2-a cea mai slabă ofensivă din campionat, după cei de la Wolves și la egalitate cu nou-promovata Nottingham Forest.
Doar două victorii a obținut Aston Villa în acest sezon, 2-1 cu Everton și 1-0 cu Southampton, 3 remize și 6 insuccese, cu toate că în vară s-a cheltuit o sumă importantă pe noile achiziții. Surpriza a fost venirea lui Diego Carlos pe Villa Park, fundașul brazilian fiind curtat de echipe cu nume mult mai mari, însă acesta a fost atras de proiectul de la Aston Villa și i-a costat pe englezi suma de 31 de milioane de euro. În total, Villa a cheltuit 70 de milioane în perioada de transferuri recentă:
  • Diego Carlos - 31 milioane €
  • Philippe Coutinho - 20 milioane €
  • Leander Dendoncker - 15 milioane €
  • Robin Olsen - 3,5 milioane €
  • Ludwig Augustinsson - împrumutat cu 500 de mii €
  • Boubacar Kamara - liber de contract
  • Jan Bednarek - împrumutat
Per total, lotul clubului din Birmingham are o valoare estimată la 505,6 milioane de euro conform Transfermarkt, fiind al 7-lea cel mai bine cotat din prima ligă engleză, însă iată că pierd puncte cu echipe mult mai slab cotate din acest punct de vedere, cum este cazul celor de la Fulham, care e pe penultimul loc din punct de vedere al cotei de piață, cu un lot de 232,3 milioane de euro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo