Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Transformarea extaordinară a stadionului Highbury, casa lui Arsenal timp de 93 de ani

Ion Alexandru

Actualizat 12/03/2023 la 10:22 GMT+2

Arsenal a luat 13 titluri de campioană a Angliei pe Highbury, iar plecarea de pe bătrânul stadion londonez a fost ca un blestem până acum. "Tunarii" sunt pe primul loc în Premier League și visează la titlul 14, primul departe de Highbury, devenit acum un...cartier rezidențial.

Highbury Square este la foarte mică distanță de noul stadion, Emirates

Credit imagine: Eurosport

Highbury, poate cel mai frumos stadion al generației sale din toată Anglia, a fost părăsit de Arsenal pentru Emirates înainte de sezonul 2006/07. După aceea, Arsenal, care era propritarul stadionului Highbury, dar acum nu avea nevoie de el, a decis să facă ceva util/profitabil cu el și să construiască locuințe acolo. Li s-a cerut să întrețină o peluză așa cum era, deoarece era o clădire protejată, așa că, să vândă tot, cu excepția acelei peluze, altor dezvoltatori, au decis să o facă ei înșiși.
Highbury Square este rezultatul. Este un proiect rezidențial de peste 650 de apartamente. E greu de crezut că un londonez de rând și-a putea permite să locuiască acolo, având de vedere că un apartament de 67 de metri pătrați costă...800 de mii de euro!
picture

Highbury Square

Credit imagine: Eurosport

Fiind o clădire de apartamente și nu un stadion, desigur, nu prea interesează publicul, așa că nu există cu adevărat „tururi” ale acesteia. Fostul atacant Stan Collymore mergea, acum câțiva ani, la sală și și-a dat seama că aceasta la care urma să se antreneze se află de fapt în East Stand și nu mai fusese acolo de când juca acolo, așa că a aruncat o privire în jur și a povestit călătoria sa.
Respectul este cuvântul de ordine. De aceea, o mare parte din grădina centrală care obișnuia era terenul nu este accesibilă pe jos, deoarece oamenii au avut cenușa presărată peste teren de-a lungul anilor. Astfel, clubul nu a vrut să deranjeze asta, ceea ce este o dovadă minunată de loialitate față de fanii lui Arsenal.
Citește și:

Arsenal, fără titlu după plecarea de pe Highbury

2004 a fost anul de maxim al erei Wenger! Arsenal a cucerit ultimul titlu, al 13-lea, după un sezon magic. Nici o altă echipă de la înființarea Premier League și până acum nu a reușit să ia titlul fără să cunoască înfrângerea. Arsenal a reușit asta cu o echipă din care făceau parte Henry, Vieira, Bergkamp sau Pires. 90 de puncte a adus Arsenal, cu 11 mai multe decât noua echipă, la acea vreme, a lui Roman Abranmovich, Chelsea. În fotbalul englez o singură echipă mai reușise această performanță, de a lua titlul fără înfrângere. 1888-1889 e sezonul, iar echipa este Preston North End.
Wenger a avut ideea ca Arsenal să construiască un nou stadion, mai mare și mai modern, iar mutarea pe Emirates s-a făcut în 2006. De atunci fanii suspină după vremurile de glorie și parfumul de victorie al bătrânului Highbury.
Cine va câștiga, în sezonul 2022-2023, titlul în Premier League?
Acesta este însă sezonul în care "Tunarii" sunt mai aproape ca în ultimii 19 ani de titlu. Trupa antrenată de Arteta are 2 puncte mai mult decât campioană din ultimele 2 sezoane Manchester City, iar astăzi joacă pe terenul lui Fulham, echipă aflată pe locul 8 în Premier League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo