Articol scris de Alex Ivan
UPDATE / Aflăm câștigătorii:
 • Cel mai bun fotbalist al anului 2020: Robert Lewandowski
Liga Campionilor UEFA
Barcelona poate câștiga mai mult decât 3 puncte cu Inter! Miza pusă în dubla manșă cu italienii
ACUM 19 ORE
 • Cea mai bună fotbalistă a anului 2020: Lucy Bronze
 • Cel mai bun prim 11 în fotbal:
 • Cel mai bun prim 11 în fotbalul feminin:
 • Favoritul fanilor: Marivaldo Francisco da Silva
 • Cel mai fair-play fotbalist al anului: Mattia Agnese
 • Cel mai bun antrenor al anului: Jurgen Klopp
 • Cel mai bun antrenor la fotbal feminin: Sarina Wiegman
 • Câștigătorul trofeului Puskas (cel mai frumos gol): Heung-min Son
 • Cel mai bun portar: Manuel Neuer
 • Cel mai bun portar la fotbal feminin: Sarah Bouhaddi
UPDATE / Aici urmărim live transmisiunea FIFA THE BEST:
UPDATE / Decernarea premiilor FIFA THE BEST începe la ora 20, ora României.
Robert Lewandowski este sigurul jucător care merită să câștige premiul FIFA The Best 2020. Jucătorii nominalizați vor fi departajați în funcție de performanțele din intervalul 20 iulie 2019 și 7 octombrie 2020. Nimeni altcineva nu s-a ridicat în această perioadă la nivelul atacantului polonez de la Bayern Munchen.

Cifre incredibile pentru Lewandowski

Lewandowski a înscris 60 de goluri în 52 de apariții pentru Bayern Munchen în acest interval, cu 20 mai multe decât orice alt jucător care evoluează în primele cinci campionate din Europa. Consistența sa din fața porții nu poate fi pusă la îndoială. Polonezul a reușit un gol la fiecare 76 de minute în cele 15 luni luate în calcul pentru premiul FIFA The Best – o rată mai bună decât a oricărui alt jucător ce a înscris mai mult de 30 de goluri în acest interval.
Dintre cei trei candidați pentru premiu, Lewandowski a fost de departe cel mai bun jucător între lunile iulie 2019 și octombrie 2020. Polonezul are cele mai multe goluri (64), cel mai bun procent de șuturi reușite (25%) și cel mai bun raport de minute per gol (79) atât pentru echipa de club, cât și pentru cea națională. El și-a depășit și rata de goluri preconizate cu șase reușite. “Lewy” nu a fost doar cel mai bun finalizator, ci și-a îndeplinit atribuțiile arătând o constanță remarcabilă.
https://i.eurosport.com/2015/10/07/1706766.jpg

Lewandowski, depășit doar de legendarul Gerd Muller

Lewandowski a încheiat sezonul 2019-20 cu 55 de goluri înscrise pentru Bayern Munchen, cea mai bună performanță a vreunui jucător din primele cinci campionate din Europa în ultimii patru ani. Luis Suarez reușea în stagiunea 2015-16 un total impresionant de 59 de goluri.
34 dintre golurile lui Lewandowski din sezonul trecut au venit în Bundesliga. Polonezul a devenit astfel al patrulea cel mai bun marcator din istoria campionatului german pe parcursul unui singur sezon, fiind depășit doar de legendarul Gerd Muller în stagiunile 1969-70, 1971-72 și 1972-73. Ultima data când cineva a reușit să mai înscrie 34 de goluri într-un singur sezon de Bundesliga se întâmpla în 1976-77, iar protagonistul recordului era Dieter Muller, fostul atacant de la FC Koln. Lewandowski a câștigat cinci titluri de golgheter în Bundesliga până acum. Singurul jucător care are mai multe astfel de distincții este Gerd Muller, care a fost cel mai bun marcator din Germania în șapte rânduri. Deși polonezul nu va egala performanța lui Gerd Muller în acest sezon, “Lewy” poate deveni primul jucător din istorie care este golgheter în Bundesliga pentru al patrulea an consecutiv.
https://i.eurosport.com/2020/12/14/2955666.jpg

Lewandowski a făcut cel mai bun sezon din cariera sa

2019-20 a fost cel mai bun sezon al lui Lewandowski în Bundesliga, cu 34 de goluri și un procent al șuturilor reușite de 24.6%. Acum, polonezul pare hotărât să-și depășească performanța din stagiunea precedentă - rata de minute per gol și procentajul de șuturi reușite din acest sezon sunt cele mai bune din cariera sa de până acum. A înscris ambele goluri ale bavarezilor în victoria cu 2-1 împotriva lui Wolfsburg de miercuri seară, ajungând astfel la un total de 251 de goluri în Bundesliga. Doar Gerd Muller (365) și Klaus Fischer (268) au reușit mai multe în istoria competiției.
Lewandowski a înregistrat sezonul trecut o rată de 0,94 de goluri per 90 de minute. Doar Erling Haaland (1.1) și Kylian Mbappe (1.07) au depășit performanța polonezului, însă cei doi au evoluat în mai puține partide decât atacantul lui Bayern.
https://i.eurosport.com/2020/08/24/2869348.jpg

Cel mai bun din UEFA Champions League

Lewandowski nu a impresionat doar în Bundesliga, ci a fost golgheter și în UEFA Champions League. Cu 15 goluri în 10 apariții pentru câștigătorii competiției, recordul său este depășit doar de Cristiano Ronaldo, care a înscris 17 goluri în ediția din 2013-14 și 16 goluri în 2015-16. Este important de menționat că Lewandowski nu a avut șansa să dispute numărul normal de partide dintr-un sezon de Champions League, deoarece, începând cu faza sferturilor, duelurile s-au dat într-o singură manșă. Polonezul a înscris în nouă meciuri consecutive de Liga Campionilor, înainte să dispute finala cu PSG. Doar Cristiano Ronaldo a marcat în mai multe partide consecutive de Champions League, 11, între iunie 2017 și aprilie 2018.

Performanță unică în istoria fotbalului

Pe lângă titlurile de golgheter în Champions League și Bundesliga, Lewandowski a încoronat cel mai bun sezon din cariera sa într-un stil mare. El a fost cel mai bun marcator și în DFB-Pokal, cu șase reușite. Astfel, polonezul a devenit singurul jucător din istorie care a câștigat tripla –campionat, cupă, Champions League-, fiind golgheter în fiecare dintre aceste competiții.
În octombrie, Lewandowski a câștigat pentru prima dată premiul UEFA Men’s Player of the Year. Patru dintre precedenții câștigători ai acelei distincții au primit ulterior și premiul FIFA The Best în același an. Așadar, pare imposibil ca Robert Lewandowski să nu fie câștigătorul ales de FIFA pentru gala din această seară de la Zurich.
Bundesliga
Lewandowski a dezvăluit cine i-a fost cel mai dificil adversar din carieră! "Voia doar să mă rupă"
02/10/2022 LA 19:31
Liga
Urmașul lui Messi, într-un regres total față de anii trecuți! Barcelona e disperată
26/09/2022 LA 09:01