Un articol de Sebi Răducu
Rivalitatea asta are o istorie mai veche decât centenarul sărbătorit în urmă cu un an de România, lucru care se va regăsi des în tot spațiul britanic, fie englez, scoțian sau englez, chiar și irlandez. Cele două cluburi au o identitate diferită dată de geneza / fondarea fiecăreia.

Istorie

Fotbal
11 antrenori mari care stau pe bară în așteptarea unui contract
25/09/2022 LA 08:44
Prima formă a ciocănarilor a venit în 1895 (pe 29 iunie), ca reprezentativă a muncitorilor din Uzinele de Fier Tamisa, ultima fabrică de construit nave maritime din zona celebrului fluviu londonez; cei doi fondatori au fost patronul Arnold Hills și arbitrul David Taylor. Printre navele construite acolo se regăsesc HMS Warrior și HMS Thunderer, ultima participând în faze la Primul Război Mondial.
Prima performanță a venit în același chiar în cartierul West Ham, o cupă de cartier - lucru care a înfurit cluburile de acolo, iar în 1897 au câștigat Liga Londrei. De menționat că atunci aveau statut de club amator. Sezonul 1898 a adus cu sine schimbarea în club profesionist și astfel primirea în liga secundă a Ligii de Sud. Atunci a reușit să câștige toate meciurile și să învingă în play-off-ul de promovarea viitoarea rivală tradițională – Millwall FC, promovând în prima ligă a Ligii de Sud. Jucătorii au purtat un echipament bleu-marin, un albastru închis inspirat de nostalgia patronului Hills, care a fost la rându-i un student al Universității Oxford, care s-a remarcat în perioada de studenția cu activitatea sportivă; între 1897 și 1899 au purtat tricouri albastre și șorturi albe. Din cauza unor dispute financiare, echipa numită Uzinele de Fier Tamisa a fost desființată și la 5 iulie 1900 s-a înființat actuala West Ham United, pe scheletul fostei echipe muncitorești.
Cei de la Tottenham s-au format prima dată ca și club pe 5 septembrie 1882, ca organizare structurată a unui grup de elevi coordonați de Bobby Buckle, majoritatea sportivi în zona cricketului; intenția lor inițială a fost să aibă un sport de practicat în lunile de iarnă și au purtat numele de Hotspur FC. Primul ajutor a venit din partea pastorului John Ripsher, un profesor de religie la o biserică anglicană din cartierul Tottenham. Tot el a devenit primul președinte și trezorier al clubului, reușind să pună pe picioare un club relativ bine organizat în condițiile de amatori care se aflau la acea vreme. Denumirea în clasicul Tottenham Hotspur a venit în aprilie 1884, din cauza confuziei cu un alt club Hotspur și până în 1892 au jucat doar meciuri amicale, fiind primiți atunci în Alianța Sudică. Clubul a a devenit profesionist în decembrie 1895 (cu doi ani înaintea lui West Ham) și un an mai târziu, au primit un loc în prima divizie din Liga Sudică, având un alt avantaj în fața lui West Ham.
https://i.eurosport.com/2019/11/21/2721108.jpg
Tot ei vor fi primii și singurii care vor obține o Cupă a Angliei (în 1901) nefiind parte a unei divizii din primele trei eșaloane profesioniste – un club amator cu cea mai mare performanță profesionistă englezească. Mic istoric. Totuși prima întâlnire dintre West Ham și Tottenham nu a venit în competiția amintită mai devreme, ci într-una din ligile mult mai mici – liga Tamisei (o ligă de carier). Mai exact, pe 3 septembrie 1898, Tottenham a bătut din postura de gazdă cu 3-0 echipa Uzinei de Fier Tamisa pe Northumberland Park în fața a 4.000 de londonezi, iar partida retur s-a terminat cu o revanșă cu 2-1 de partea ciocănarilor în aprilie 1899. Tot în 1899, s-a înregistrat și cea mai mare diferență de scor și implicit victorie pentru una din echipe – Tottenham a învins cu un categoric 7-0 pe Uzinele de Fier Tamisa, dar într-o competiție diferită – prima divizie a Ligii Sudice, pe fostul stadion White Hart Lane, plin cu 7.000 de spectatori. Evenimentul s-a petrecut la fix două luni de la inaugurarea stadionului, pe 4 noiembrie. Pentru gazde Thomas Pratt a marcat o triplă, Thomas Morris o dublă, iar David Copeland și Jack Kirwan au înscris primii. Pentru gazde, portarul sud-african Wilfred Waller a fost ultimul meci înainte de plecarea la Bolton Wanderers. Scorul a fost depășit șase ani mai târziu într-o competiție amicală, unde Tottenham a bătut cu un zdrobitor 10-0, dar această statistică este foarte discretă cu detaliile, pentru că multe din arhivele scrise ale clubului West Ham United ca și alte altor cluburi au fost distruse de asediul naziștilor asupra Londonei, stadionul Boleyn fiind unul dintre victime.
Tottenham Hotspur a avut două perioade pozitive privind succesiunea de derbiuri cu West Ham – două șiruri de 9 meciuri fără înfrângere (primul, început pe 16 februarie 1903 și încheiat pe 24 octombrie 1904 – cu 6 victorii și 2 egaluri, cu Jack Jones marcator a șase goluri), șapte meciuri fără gol primit; al doilea: început pe 21 octombrie 2005 și încheiat pe 25 septembrie 2010 – cu 8 victorii și un egal). Pentru West Ham, invincibilitatea a venit într-un moment absurd și nepotrivit pentru oricine – al doilea război mondial (1939-1944) – 9 meciuri fără înfrângere (8 victorii consecutive și un egal) în competițiile conjuncturale de război.

Întâlniri directe

În total, West Ham și Tottenham s-au întâlnit de 256 ori în istorie (88 victorii West Ham – 62 egaluri – 107 victorii Tottenham – 359 goluri West Ham – 417 goluri Tottenham). Aici sunt incluse și meciurile amicale din perioada de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, cât și competițiile temporare și foarte joase ca și eșalon, care țineau mult de timpul istoric sau de dezvoltarea industrială a Londrei la acea vreme. Doar istoria lor ar putea fi rezumată într-o enciclopedie de 1.000 de pagini și tot ar fi puțin pentru a detalia toate amănuntele statistice sau narative.
În Premier League (formatul apărut în 1992), s-au întâlnit de 46 de ori, cu 22 de victorii ale lui Tottenham, 9 remize și 19 victorii ale ciocănarilor. Primul meci a avut loc pe 28 decembrie 1993, pe Upton Park – terenul lui West Ham și s-a încheiat cu victoria lui Tottenham, 3-1. În acel meci, Sol Campbell era doar rezervă și a intrat în a doua jumătate a reprizei secunde. Ultimul meci a avut loc în primăvară, pe 27 aprilie 2019, și s-a încheiat cu victoria lui West Ham pe noul stadion al lui Tottenham, un 1-0 obținut de echipa antrenată de Pellegrini – a doua victorie în deplasare din istoria rivalității lor din Premier League.
Ca trofee și performanțe, Spurs are un avantaj net – 27 trofee (2 campionate, 2 ligi secunde-promovări, 8 cupe naționale, 4 cupe ale Ligii, 7 supercupe, 1 cupă a cupelor, 2 cupe UEFA și 1 cupă anglo-italiană); a câștigat în trei situații doi ani la rând o competiție – campionatul – 1959 și 1960, cupa în 1961 și 1962, în 1981 și 1982. Se poate lăuda ca fiind primul club englez care să reușească dubla-event cupă-campionat în secolul 20 – 1961; cele mai multe victorii într-un sezon – 31 din 42 în același an, cele mai multe victorii consecutive – 11 în 1960. E primul club care a primit 1.000 de goluri în Premier League și primul care a câștigat Cupa Ligii pe noul Wembley în 2008. Cel mai important, asemeni lui Dortmund în Germania, Tottenham a fost primul club britanic care a luat un trofeu european – Cupa Cupelor în 1963, dar și primul care a câștigat două competiții europene diferite (și cupa UEFA în 1972). În plus, este clubul britanic cu cele mai multe meciuri în Cupa UEFA / Europa League. În schimb, West Ham United au reușit să obțină doar 6 performanțe importante – 3 cupe, 1 supercupă, 1 cupă a cupelor și 1 cupă Intertoto.

Antrenori

Singurul antrenor care a fost pe banca ambelor echipe este un nume cunoscut și relativ activ până nu demult în Premier League – nimeni altul decât Harry Redknapp, care prin natura situației lui a fost prezent la 22 de meciuri între acestea, fiind pe bancă pe 15 ori la West Ham și 7 la Tottenham.
https://i.eurosport.com/2019/11/21/2721093.jpg
El este un londonez pur-sânge născut în zona de Est aproape de Tamisa și a început junioratul tocmai la Tottenham în 1958 până în 1962. După aceea, a ales un drum diferit dar important la echipa West Ham United, unde a evoluat 10 ani (3 ca junior și 7 ca profesionist). În cariera sa de fotbalist, care s-a încheiat în 1982 la Bournemouth, nu a reușit să câștige niciun trofeu. Ca antrenor, primul club important pe care l-a antrenat a fost același West Ham, unde a fost manager timp de șapte ani din 1994 până în 2001 reușind cele mai importante performanțe ale ciocănarilor în ultimii 30 de ani – cupa Intertoto și locul 5 – cea mai bună clasare în Premier League în urmă cu 20 de ani – 1998-1999). Pentru români, el poate fi amintit ca fiind managerul care i-a adus pe Dumitrescu și Răducioiu la clubul londonez, deși aceștia nu au avut un mare impact în cele din urmă. Pentru ciocănari a fost prezent la peste 300 de meciuri pe bancă în toate competițiile și reprezintă cel mai bun antrenor din ultima perioadă, atât prin performanțe interne cât și prin jucătorii crescuți și debutați de el – printre care și nepotul Frank Lampard, Joe Cole, Rio Ferdinand, Michael Carrick. La șapte ani după experiența amintită, Redknapp a preluat Tottenham Hotspur și a fost în fruntea clubului timp de 4 ani, perioadă în care a antrenat în peste 190 de meciuri. Mai puține decât la West Ham, dar cu performanțe superioare – locul 4 după o pauză de mai bine de 25 de la ultima poziție similară în prima divizie, calificarea în sferturile de finală a două competiții europene – Europa League și Liga Campionilor (competiție în premieră pentru Tottenham în acel an – 2010-2011). Ironia face ca în 2012 să repete locul 4 din 2010, care ar fi garantat calificarea în Liga Campionilor doar dacă un alt club londonez – Chelsea nu câștiga finala în acel an; cum s-a întâmplat invers și Chelsea s-a clasat sub Tottenham, dar ca și câștigătoare a trofeului a primit poziția pentru următorul sezon. Iar Redknapp a fost înlocuit cu Villas-Boas (antrenor anterior al lui Chelsea).
https://i.eurosport.com/2019/11/20/2720970.jpg
Cele două cluburi se pot mândri cu un aer latin, dat fiind natura ambilor antrenori – Mourinho din Portugalia și Pellegrini din Chile. Primul și singurul care a trăit un astfel de derbi a fost chilianul Manuel Pellegrini care a venit în 2018. S-au consemnat trei meciuri, fiecare cu o audiență de peste 50.000 de spectatori, în care Tottenham a câștigat de două ori și West Ham o singură dată, chiar la ultimul meci jucat pe 27 aprilie 2019. Antonio a adus victoria echipei lui Pellegrini – a doua în Premier League în confruntările cu acest rival. Din păcate, aceasta a avut loc pe terenul lui Tottenham, iar celelalte două meciuri au fost câștigate de Spurs pe noul stadion al lui West Ham, 1-0 și 3-1. Și totuși, înainte de experiența West Ham, Pellegrini a antrenat trei ani pe Manchester City și a devenit în 2014 primul antrenor din afara Europei care câștigă un titlu de campion în Premier League. Cu această ocazie, a mai întâlnit pe Tottenham în dese ocazii, șapte mai precis în care a învins de 4 ori și a fost învins de 3 ori (cea mai mare victorie – un 6-0 și cea mai mare înfrângere 1-4). Debutantul zilei, Jose Mourinho se află la primul derbi West Ham – Tottenham, dar nu la primul duel londonez din carieră, el fiind echivalentul ascensiunii lui Chelsea din ultimii 15 ani. De asemenea, el are o istorie interesantă cu Manuel Pellegrini, deoarece portughezul i-a luat locul ca manager la Real Madrid în 2010, reușind să rămână trei sezoane – perioadă în care a întrerupt seria de trofee consecutive câștigate a lui Guardiola la FC Barcelona. În acea perioadă l-a avut rival pe Pellegrini la Malaga și a repetat duelul intens și în Anglia când l-a întâlnit ca și antrenor al lui Manchester City (când era la Chelsea) și West Ham (când era la Man Utd). Cei doi s-au întâlnit de 15 ori – de 8 ori în Spania și de 7 ori în Anglia (Mourinho având avantajul de 8 victorii, 3 egaluri și 5 victorii pentru Pellegrini). În ultimele cinci întâlniri, Pellegrini este neînvins cu trei victorii și două egaluri în fața lui Mourinho (patru dintre acestea când se aflau la Man City, respectiv Chelsea). În total, Pellegrini a fost prezent în 10 meciuri contra lui Tottenham (5 victorii și 5 înfrângeri – golaveraj 20-14 pentru echipele sale), iar Mourinho în 16 meciuri contra lui West Ham (11 victorii, 3 egaluri și 2 înfrângeri – golaveraj 32-10), iar după cifre pare că Mourinho are un avantaj, datorat perioadelor de la Chelsea.

Jucători

Cel puțin 60 de jucători au îmbrăcat tricoul ambelor echipe londoneze, printre cei mai cunoscuți fiind – David Bentley, Mark Bowen, Michael Carrick, Jermain Defoe, Terry Dixon, Les Ferdinand, Frederic Kanoute, Paul Konchesky, Martin Peters, Sergei Rebrov, Teddy Sherringham, Bobby Zamora și inclusiv, compatriotul nostru – Ilie Dumitrescu.
https://i.eurosport.com/2019/11/21/2721096.jpg
De altfel acesta rămâne până azi singurul jucător român care a evoluat la două cluburi din Londra în Premier League. Dumitrescu a ajuns în Anglia imediat după Mondialul american din 1994 la Tottenham, unde a evoluat în prima parte a sezonului, după care a fost împrumutat în retur la Sevilla. A revenit în sezonul următor și a repetat același parcurs, dar a jucat mult mai puțin bifând un tur la Tottenham și un retur la West Ham. Ca jucător a prins doar un derbi londonez cu Tottenham, un 3-1 în care a bifat toate minutele alături de colegul de națională – Gheorghe Popescu. Pe lângă Dumitrescu, patru au mai jucat la cele două următorii: Gheorge Popescu și Vlad Chiricheș la Tottenham, Florin Răducioiu și Răzvan Raț la West Ham United. Dintre aceștia, doi căpitani ai naționalei – Popescu și Raț au jucat două derbiuri londoneze în tricoul echipei lor – amândouă încheiate cu victorii și în amândouă integraliști.

Ultimele rezultate

În ultimele cinci meciuri din toate competițiile, cele două echipe au un parcurs total diferit și opus. West Ham United are o serie de patru înfrângeri și un egal, ultima victorie datând de aproape două luni, de la sfârșitul lui septembrie, când au învins cu 2-0 pe Manchester United. De asemenea, în fiecare cele cinci meciuri s-au marcat cel puțin două goluri. De partea cealaltă, Tottenham vine în forță cu 2 victorii, 2 egaluri și 1 înfrângere, cu gol marcat în fiecare dintre acestea. În ultimele cinci întâlniri directe, rezultatele au fost împărțite – două victorii Totenham, două victorii West Ham și o remiză. Două dintre aceste meciuri au avut loc în Cupa Ligii. Peste 50.000 de spectatori au fost la ultimele patru derbiuri londoneze, iar pe 5 mai 2017 s-a înregistrat cea mai mare audiență într-un astfel de duel – 56.992 de spectatori. De asemenea, ultimele întâlniri jucate cu West Ham United ca și gazdă s-au disputat pe noul stadion – London Stadium, fiecare cu peste 56.000 de spectatori, și de fiecare dată finalizat cu victoria lui Tottenham. Londonezii sunt vecini de clasament, mai exact în zona de mijloc a celei de-a doua jumătăți de clasament, Tottenham ocupând locul 14 cu 14 puncte, la un punct distanță și două poziții deasupra lui West Ham cu 13 puncte. Diferența față de primul retrogradabil, ocupat de Watford este destul de semnificativă – cinci puncte.
Serie A
5 motive pentru care Serie A este cel mai imprevizibil campionat din Europa
19/09/2022 LA 11:24
Serie A
Mourinho, eliminat în duelul AS Roma - Atalanta! Echipa lui a suferit al doilea eșec al sezonului
18/09/2022 LA 19:55