Articol scris de Romeo Ene
Johan Cruyff ne-a lăsat o moștenire de neprețuit, conceptul pe care îl numim și astăzi "fotbal total" și care stă la baza succeselor recente obţinute de Barcelona, Bayern München și Manchester City. Geniul olandez a decedat în urmă cu fix 5 ani, pe 24 martie 2016, el având în continuare o influenţă indirectă în fotbalul prestat în ziua de azi.
A juca fotbal este foarte simplu, dar a juca fotbal simplu este cel mai greu lucru existent | Johan Cruyff
Cupa Mondială FIFA
Tite, OUT de la naționala Braziliei după eliminarea de la Mondial! Cine e dorit în locul lui
ACUM 4 ORE
"Nu a fost o alegere ușoară și cu siguranță mulți dintre voi vor dori să propună soluții alternative, dar ideea de bază a fost de a pune împreună 11 jucători cu un anumit pedigree internațional care ar putea reprezenta evoluția conceptului de 'fotbal total'.", precizează Eurosport Italia.

Eurosport Italia: Echipa totală "a lui Cruyff"

Antrenor: Pep Guardiola
Referitor la dilema băncii tehnice, antrenorul ar putea fi Pep Guardiola, în prezent la Manchester City. Cea a lui Rinus Michels ar fi fost cea mai evidentă alegere, binemeritată din punct de vedere istoric, dar nu l-am putea ignora pe Pep Guardiola: cineva care este poreclit "filosoful" de Ibrahimovic nu are cum să nu fie tehnicianul unei echipe care prestează un "fotbal total".
"Jucătorii fundamentali pentru ca o echipă să joace bine cu mingea sunt fundașii". Guardiola îl citează pe Cruyff. Munca zilnică a lui Pep este de neegalat în istoria fotbalului modern.
Portar: Manuel Neuer
În poartă va fi Manuel Neuer, un portar foarte modern. Ieşirile sale din poartă sunt apreciate de fotografi, totuşi poziţia sa din teren, abilitatea sa de a citi jocul lui Bayern, iar Germania utiliează o linie defensivă destul de avansată.
KH Rummenigge: "După ce a obținut Liga Campionilor, lui Pep Guardiola i-a venit ideea de a-l titulariza pe Manuel Neuer la mijlocul terenului pentru un joc. Abia după un mare efort, l-am putut opri pe Pep să o facă, deoarece ar fi putut fi interpretat ca aroganță".
Defensiva: Zanetti-Krol-Maldini-Lahm
Cu o apărare formată din 4 jucători, în stânga va fi Philipp Lahm, care a jucat extremă pentru naţionala Germaniei în 2006, a coborât şi a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători nemţi din istorie.
În centrul apărării, Ruud Krol, care a fost nominalizat ca fundaş, dar el a evoluat de fapt la centrul terenului şi şi-a încheiat cariera la Napoli.
Paulo Maldini, care a reuşit să creeze o legătură între abilitatea atletică, tehnică și viziunea jocului până la vârful de atac.
În dreapta, Javier Zanetti, care reuşea să acopere toată banda dreaptă, fiind activ atât în atac, cât şi în apărare.
Mijlocul terenului: Xavi- Neeskens – Van Hanegem
La centrul terenului este nevoie de arhitecţi cu personalitate, viziune de joc, inteligenţă, curaj. 3 nume mari din istoria fotbalului: Johan Neeskens, celălalt Johan, Wim van Hanegem, liderul tăcut (dar nu prea mult) al echipei legendare a Olandei; Xavi Hernandez, omul care a transformat conceptul de fotbal într-o filozofie.
Atacanţi: Di Stefano – Hidegkuti – Cruyff
Un trident ofensiv năucitor, cu 2 mari jucători pe lângă legenda Cruyff. Alfredo Di Stefano, primul jucător total amintit în acea echipă a lui Real Madrid. Nandor Hidegkuti, primul "9 fals" din istorie. Și apoi este el, Johan Cruyff, prințul fotbalului, omul pentru care merită să scrii aceste rânduri. El va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului modern.
La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
30/11/2022 LA 19:02
Premier League
OFICIAL | Pep Guardiola și-a prelungit contractul cu Manchester City până în 2025
23/11/2022 LA 11:34