Până în 2011, cluburile au avut libertatea totală de a-și alimenta afacerea și de a-și face transferurile, ajungând la cheltuieli spectaculoase pe piața transferurilor. Din acel moment, UEFA și fostul său președinte, Michel Platini, au decis să oprească această practică și să înceapă să controleze mai mult finanțele cluburilor.
Prin urmare, celelalte cluburi care participau în cupele europene primeau banii de pe urma sancțiunilor. The Times anunță că UEFA ar urma să propună eliminearea fair-play-ului financiar la exact 10 ani de la introducerea lui. Totuși, în locul fair-play-ului financiar ar urma să fie introdusă o taxă de lux.
https://i.eurosport.com/2021/08/09/3199155.png
Liga Campionilor UEFA
Messi, Neymar și Mbappe, luați peste picior de portarul lui Brugge! Mesaj pentru starurile lui PSG
ACUM 10 ORE
Astfel, cluburile care participă în cupele europene ar urma să fie obligate să aibă un plafon salarial care să acopere cel mult 70% din valoarea încasărilor. Ca până acum, echipele care nu se vor conforma, vor fi sancționate, iar banii vor fi împărțiți la echipele din cupele europene care au respectat prevederile UEFA.

UEFA vrea să elimine Fair-Play-ul financiar! PSG ar scăpa de griji

Fair-play-ul financiar le impune cluburilor să nu cheltuie mai mult decât încasează. În perioada 2011 - 2014, în primii trei ani de la introducerea fair-play-ului financiar, UEFA a anunțat că pierderile nete ale cluburilor s-au micșorat considerabil și au ajuns de la 1,4 miliarde de euro la 400 de milioane de euro. Cea mai dură sancțiune este excluderea din cupele europene. Taxa de lux pe care UEFA o propune ar urma să prevadă doar amenzi pentru cluburile care încalcă plafonul salarial.
Leo Messi tocmai a semnat cu PSG, însă nu a putut prelua salariul primi la Barcelona tocmai din cauza fair-play-ului financiar. Chiar dacă sumele de transfer ale parizienilor nu ridică semne de întrebare, tocmai pentru că mai mulți jucători au venit liberi de contract, în privința salariilor există șanse ca forul internațional să ridice serios din sprâncene. În sezonul 2019/2020, 99% din veniturile lui PSG s-au dus spre plata salariilor, fapt care le poate crea probleme șeicilor de la Paris în prezent.
Premier League revine din 13 august la Eurosport și pe Eurosport Player.
https://i.eurosport.com/2021/08/08/3198122.jpg
Liga Campionilor UEFA
"PSG cu Messi, o echipă mai slabă!" Starurile lui Pochettino, făcute praf după debutul slab din UCL
ACUM 13 ORE
Liga Campionilor UEFA
Efectul Brugge! Nu mai este PSG principala favorită a caselor de pariuri la câștigarea UCL
ACUM 16 ORE