Strămoșii Rapidului au fost nevoiți să aștepte 44 de ani ca să-și vadă marele vis împlinit. Cu toate că așteptarea a părut nesfârșită și, de multe ori, a fost extrem de dureroasă, oamenii îndrăgostiți de culoarea vișinie au rămas aproape de "eroii" lor în fiecare duminică, în fiecare săptămână și în fiecare an. Legendara arenă de sub Podul Grant, construită după modelul potcoavei lui Arsenal, era luată cu asalt weekend de weekend de mii de oameni care aveau aceeași dorință: să se bucure de jocul spectaculos al Rapidului.
Giuleștiul se umplea cu multe ore înainte ca arbitrul să fluiere startul meciului. Nerăbdarea și entuziasmul caracterizează perfect fanii Rapidului, iar acest lucru s-a transmis încă de pe vremea în care Constantin Mincea, poreclit "Geamgiul", și Tudorică "Trompetistul" dădeau tonul cântecelor care creau o atmosferă boemă în tribune.
Adevărul e că rapidiștii nu veneau la stadion doar ca să vadă echipa câștigând. Așa cum spune și Ion Ionescu, golgheterul all-time al Rapidului, "publicul rapidist venea pur și simplu pentru spectacol. Chiar dacă pierdeam, publicul nu spunea nimic. Suporterii veneau să ne vadă jucând frumos. Așa era pe vremea mea, veneau într-o zi de duminică după o săptămână de muncă și voiau să se distreze".
Romanian Liga I
FCSB - CFR Cluj, derby-ul primei etape din 2022 a Ligii 1! Echipele probabile
ACUM 2 ORE

Rapid, campioana României din anul 1967

Cu gândul la spectacol și cu inima lângă echipă, suporterii giuleșteni și-au susținut necondiționat favoriții și în sezonul 1966/1967, la finalul căruia Rapidul a cunoscut, în premieră, gustul supremației din fotbalul românesc. A fost o luptă acerbă, care s-a prelungit până în ultimele minute ale campionatului. Cu o singură etapă rămasă, echipa giuleșteană avea un avans de 2 puncte față de Dinamo, formația aflată pe locul secund.
Așadar, Rapidul avea nevoie să scoată cel puțin un egal în meciul cu Petrolul pentru a-și asigura matematic titlul de campioană. Și, spre bucuria giuleștenilor, chiar așa s-a întâmplat.
Lotul Rapidului din sezonul 1966/1967:
Rică Răducanu, Marin Andrei, Dan Coe, Culae Lupescu, Ion Motroc, Ilie Greavu, Constantin Jamaischi, Constantin Dinu-Buric, Nae Georgescu, Bebe Năsturescu, Teo Codreanu, Viorel Kraus, Ion Ionescu, Nichi Dumitriu și Sandu Neagu au fost eroii Rapidului din urmă cu 53 de ani.
Pregătiți de antrenorii Valentin Stănescu şi Victor Stănculescu, jucătorii giuleșteni au reușit un parcurs impresionant în stagiunea 1966/1967, punând capăt seriei chinuitoare de sezoane în care s-au clasat pe locurile 2 și 3. Mai precis, Rapidul ieșise de 3 ori consecutiv pe locul al doilea, în perioada 1963-1966: de două ori în spatele lui Dinamo și o dată în urma Petrolului.
Deși dezamăgirea era resimțită puternic în tribunele Giuleștiului, Rapidul a mers mai departe, fără să-i fie clintită uriașa dorință. În cele din urmă, aceasta s-a îndeplinit într-o seară de vară, la Ploiești. Susținut de mii se suporteri veniți de la București, din satele din apropiere și din toate colțurile țării, Rapidul a încheiat la egalitate, scor 0-0, pe terenul Petrolului. A fost îndeajuns pentru a-și asigura titlul de campioană în detrimentul lui Dinamo, care obținuse tot o remiză în duelul cu UTA Arad.

Suporterii Rapidului s-au întors pe jos de la Ploiești la București

"La final, suporterii au invadat terenul. Apoi, aceștia s-au întors pe jos la București, în timp ce noi, jucătorii, am sărbătorit într-un restaurant select. Ne-am întâlnit cu fanii mai târziu, la stadion. Am rămas cu amintiri extraordinare, pe care nu le voi uita vreodată.", povestește Ion Ionescu, omul care a înscris 15 goluri în stagiunea 1966/1967, fiind desemnat golgheterul echipei.
Așa cum spune Ion Ionescu și cum se povestește în cartea "Glasul Roților de Tren", scrisă de Ioan Chirilă, drumul de la Ploiești la București, din urmă cu 53 de ani, este considerat unul dintre cele mai frumoase momente din istoria Rapidului. Cuprinși de o bucurie imensă pe care au așteptat-o mai mult de 4 decenii, rapidiștii s-au întors pe jos în Capitală, cântând și sărbătorind cea mai mare performanță a echipei de până atunci.
"La vremea respectivă nu exista autostradă de la Ploiești la București, așa că suporterii au fost nevoiți să treacă prin toate satele. Au sărbătorit și alături de fanii rapidiști din zonă, pentru că nu toți țineau cu Petrolul.", își mai aduce aminte Ion Ionescu.
"Nu ne dădeam seama ce înseamnă, eram tineri. Toată lumea iubea Rapidul, erau spectatori peste tot.", sunt cuvintele lui Rică Răducanu, un alt nume legendar din istoria clubului giuleștean, care a pus umărul la cucerirea titlului din 1967.
Rapidul avea și încă are suporteri în toată țara. Mai mult, Rapidul are fani în toată lumea și, indiferent de locul în care se află, ei poartă în suflet minunata seară de la Ploiești. Mulți dintre ei sunt tineri și au auzit de Dan Coe, Rică Răducanu și Ion Ionescu doar din poveștile bunicilor. Totuși, atmosfera creată la meciurile Rapidului din prezent reprezintă dovada clară că spiritul Giuleștiului a fost transmis cu succes din generație în generație. Și, cel mai important, acesta va dăinui veșnic.

Rapid, invincibilă în Giulești în sezonul 1966/1967

În stagiunea 1966/1967, Rapidul a înregistrat 13 victorii, 8 egaluri și 5 înfrângeri, reușind să înscrie 39 de goluri. De amintit este că echipa pregătită de Valentin Stănescu a încheiat campionatul fără să piardă vreun meci în Giulești. Cel mai clar succes al Rapidului a venit în meciul cu Poli Iași, de pe teren propriu, când giuleștenii au câștigat cu 8-1. Aflat într-o formă impresionantă, Ion Ionescu a marcat 5 goluri în partida cu formația moldoveană, în timp ce Nichi Dumitriu (2) și Viorel Kraus au completat scorul final.
Clasamentul din Divizia A, în sezonul 1966/1967:
 • 1. Rapid București 34p
 • 2. Dinamo București 32p
 • 3. Universitatea Craiova 30p
 • 4. Farul Constanța 29p
 • 5. Steaua București 26p
 • 6. Universitatea Cluj 26p
 • 7. Steagul Roşu Brașov 26p
 • 8. Jiul Petroșani 25p
 • 9. Petrolul Ploiești 25p
 • 10. Progresul București 24p
 • 11. UTA Arad 24p
 • 12. Dinamo Pitești 23p
 • 13. CSMS Iași 21p
 • 14. Politehnica Timișoara 19p
Marcatorii Rapidului din sezonul 1966/1967:
 • 1. Puiu Ionescu – 15 goluri
 • 2. Nichi Dumitriu – 12 goluri
 • 3. Bebe Năsturescu – 3 goluru
 • 4. Viorel Kraus, Teofil Codreanu, Constantin Jamaischi – 2 goluri
 • 5. Constantin Dinu – Buric, Sandu Neagu, Culae Lupescu – 1 gol
Vezi și:

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Premier League
Jurgen Klopp nu renunță! Ce a spus despre lupta pentru titlul de campioană în Premier League
ACUM 3 ORE
Fotbal
Mbappe l-a întrebat pe Ibrahimovic dacă să meargă sau nu la Real Madrid! Ce a răspuns suedezul
ACUM 13 ORE