Este cazul celor de la Dynamo Dresda, fiind considerată o foarte bună perioadă înainte de reunificare ca fiind cea mai bună echipă a Germaniei de Est și echipa fanion a acelei părți din Estul Berlinului. De altfel, Dynamo Dresda nu era doar una dintre cele mai susținute echipe în mod frenetic pe stadioane, dar și cel mai prosper și sigur club din punct de vedere financiar.
Orașul Dresda respira fotbal cu ajutorul echipei locale Dresdner SC, campioană națională a Germaniei în 1943 și 1944. În perioada regimului nazist, competițiile sportive erau consolidate, iar cluburile ale căror ideologii nu corespundeau cu cele ale naziștilor erau fie interzise, fie erau obligate să fuzioneze cu o echipă legitimă din acest punct de vedere. Datorită faptului că estul Germaniei, inclusiv orașul Dresda, erau controlate de sovietici, clubul Dresdner SC a fost considerat ”prea burghez” pentru acele vremuri, iar într-un final a fost dizolvat, în urma unei revolte ce a avut loc la finalul sezonului din 1950 al primei divizii germane.
În luna aprilie a anului 1953 se înființa centrul sportiv de excelență Dynamo, care de-a lungul istoriei sale avea să obțină peste 2000 de medalii de aur la campionatele naționale în cadrul a 13 discipline sportive. Astfel, echipa secției de fotbal a centrului de excelență avea să poarte numele SG Dynamo Dresda. Datorită legăturilor cu Securitatea din Estul Germaniei, Dynamo Dresda a beneficiat de mai multe avantaje, spre deosebire de celelalte echipe din această parte a țării.
Liga
Ce opțiuni mai are Real Madrid pentru postul de atacant după ce a rămas fără Mbappe și Haaland
ACUM 5 ORE
Însă succesul nu avea să vină peste noapte, așa cum prevesteau așteptările. După câțiva ani în care clubul începuse să obțină performanțe importante în fotbalul intern, Erich Mielke, șeful Serviciului Securității de Stat a Germaniei de Est, cunoscută sub denumirea de Stasi, s-a arătat în dese rânduri nemulțumit de faptul că nu exista o echipă de succes în Estul Berlinului, luând astfel decizia de a muta echipa Dynamo în capitală și astfel să formeze Dynamo Berlin.
https://i.eurosport.com/2019/09/02/2668516.jpg
Datorită acestei decizii, Dynamo Dresda a rămas doar cu jucătorii de la grupele de copii și juniori și a fost retrogradată în al patrulea eșalon al acelor vremuri din fotbalul german. Poposirea în eșaloanele inferioare a fost de scurtă durată, și asta pentru că Dynamo Dresda avea să se întoarcă în Oberliga, eșalonul de top al Germaniei de Est, la finele sezonului 1961/1962.
Odată întorși unde le fusese locul, ei s-au stabilit ca o forță de luat în considerare în fotbalul german. Dynamo Dresda a obținut cinci titluri de campioană a Germaniei de Est în anii '70, plus patru prezenţe în sferturile Cupei Campionilor Europeni în acelaşi deceniu. În trei dintre ocazii a fost învinsă de cea mai bună echipă din lume din acea perioadă, Liverpool.
În ciuda performanţelor obţinute de Dynamo Dresda timp de un deceniu, ultimul titlu de campioană a Germaniei de Est prevestea totodată şi începutul sfârşitului în ceea ce priveşte dominaţia în fotbalul german. La finalul sezonului 1977/1978, în care Dresda se încorona pentru a șasea oară regina estului german, același Erich Mielke a intrat în vestiarul jucătorilor lui Dynamo și i-a informat faptul că echipa sa, Berliner FC Dynamo, va fi campioana Oberliga de aici înainte. Zis și făcut. După o serie de manipulări asupra echipelor din campionat și a favoritismelor aduse către echipa sa, prin mituirea arbitrilor și a jucătorilor adverși, Berliner FC Dynamo avea să câștige zece titluri consecutive de campioană a Germaniei de Est, între 1979 și 1988.
Gravele probleme de ordin politic din ambele părți ale țării l-au făcut pe Erich Mielke și serviciul Stasi să se îndepărteze de fenomenul sportiv, permițându-le astfel celor de la Dynamo Dresda să se redreseze pentru o perioadă și să câștige edițiile din 1989, respectiv 1990 a Oberliga. Un an mai târziu, după reunificarea Germaniei, Oberliga a fost încadrată în sistemul de Vest al Federației Germane de Fotbal, iar cele mai importante două echipe ale Oberligii, Hansa Rostock și Dynamo Dresda, au fost acceptate în ediția 1991/1992 a Bundesliga.
Competiția, însă, devenea din ce în ce mai acerbă, iar Dynamo Dresda avea să aibă probleme sub structura Bundesliga. După câteva sezoane în care au reușit să evite retrogradarea, declinul iminent și-a făcut apariția. După ce clubul a acumulat o datorie imensă de 10 milioane de mărci germane, Dynamo Dresda nu a primit licența de participare în 2.Bundesliga, după ce retrogradase în stagiunea 1994/1995. Astfel, Dynamo a fost trimisă în Regionalliga Nordost, al treilea eșalon al fotbalului german la acel moment. Cinci ani mai târziu, după o serie în care nu au reușit să obțină promovarea către 2.Bundesliga, Dynamo Dresda retrogradează în al patrulea eșalon.
https://i.eurosport.com/2017/08/06/2140541.jpg
Pentru un club de prestigiul lui Dynamo, era ceva de neconceput. După ani de dominare al fotbalului german din est, destinul suporterilor ”vișinii” s-a transformat într-un coșmar. Unul de scurtă durată, și asta pentru că la începutul anilor 2000, Dynamo Dresda se întoarcea în 2.Bundesliga.
Cu o medie de aproximativ 25.000-30.000 de suporteri la meciurile disputate pe teren propriu, Dynamo s-a confruntat cu diverse fluctuații de formă, oscilând între 2.Bundesliga și Regionaliga de la an la an. Clubul trăiește prin ai săi suporteri fanatici și extrem de dedicați, ori de câte ori Dynamo își dispută partidele de acasă pe DDV-Stadion. În galeria suporterilor Dresdei se regășește și un banner gigant, cu o lungime de 450 de metri, pe care scrie ”Clubul cu cei mai buni fani.”
În sezonul 2017-18 din 2.Bundesliga, Dynamo Dresda a încheiat campionatul pe locul cinci, însă competiția foarte echilibrată din actualul sezon o regăsește la doar 11 puncte distanță de liderul Fortuna Dusseldorf, unul dintre foștii giganți ai fotbalului german de altădată. Și totuși, ce urmează pentru Dynamo Dresda?
În următoarele sezoane, Dresda va purta o luptă dincolo de limite pentru supraviețuire, în ciuda faptului că este printre echipele cu cele mai mari medii de suporteri adunați la meciurile de pe propriul în teren în Zweite. Prima parte a actualului sezon o prinde pe Dynamo printre echipe situate în zona roșie, alături de VfL Bochum, fostă participantă în Bundesliga, ultima dată în sezonul 2009/10, și Wehen Wiesbaden, aflată în postura de nou-promovată.
În această seară, Dynamo joacă cu Hertha Berlin în turul al doilea al Cupei Germaniei, pe propriul teren, iar la această reprezentație au venit 30. 000 de fani. Despre Dynamo Dresda și deznodământul acestui sezon, poate fi știut, în mod cert, un singur lucru: spiritul lui Dynamo, trecut prin atâtea încercări de-a lungul istoriei, nu va ezita să își împingă favoriții de la spate în drumul către îndeplinirea obiectivelor și întoarcerea la origini.
Liga Campionilor UEFA
Benzema, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid: "Nu e momentul să vorbim despre lucruri mărunte"
ACUM 5 ORE
Premier League
Preluarea clubului Chelsea. Oferta lui Todd Boehly va fi aprobată de Guvern în următoarele 24 de ore
ACUM 6 ORE