"Cei mai bogați dintre miliardarii ucraineni strâng rândurile, odată cu războiul demarat de Putin", e titlul dat de Forbes unui material care îl are ca personaj central pe patronul lui Șahtior, Rinat Ahmetov.
Acesta a fost mereu văzut un apropiat al Rusiei, fiind protejatul lui Viktor Yanukovych, politician care a avut tot sprijinul Kremlinului, de-a lungul timpului. Chiar anul trecut, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, l-a acuzat pe miliardar de un complot pus la cale de Moscova, însă ultimele evenimente au arătat un altfel de Ahmetov.
Explicațiile sunt simple și nu țin neapărat de patriotism sau de o deteriorare a relației cu Putin, ci de propriile interese.
Premier League
Klopp le cere fanilor lui Liverpool să îi facă o primire specială legendei Origi la ultimul său meci
ACUM O ORĂ
"Miliardarii au realizat că Putin reprezintă o amenințare pentru întreaga Ucraină și pentru afacerile lor. Lui Putin nu-i pasă de oligarhii ucraineni și nici că i-au fost loiali. Toți au devenit dușmani pentru regimul Putin", a declarat analistul politic Taras Berezovets pentru Forbes. "În cazul lui Akhmetov, afacerile lui sunt în pericol, pentru că sunt localizate în Mariupol și Dnipro și pot fi confiscate printr-un simplu decret. Și Rusia încearcă să devasteze potențialul industrial al Ucrainei", explică specialistul contactat de sursa citată.

Oligarhii ucraineni, întâlnire cu Zelenski

Inițial, înainte de startul războiului, Ahmetov fugise pe Riviera franceză, acolo unde deține un stabiliment de aproximativ 200 de milioane de euro. Ulterior, conștientizând pericolul, s-a întors în Ucraina și a mers chiar la Mariupol, unde și-a asigurat angajații că e alături de ei.
Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită în granițele sale recunoscute internațional. Acum, unitatea e cheia supraviețuirii noastre. Indiferent de scenariul pe care-l avem în față, vreau să ajut. Trebuie să facem totul pentru a evita un dezastru umanitar | Rinat Ahmetov
Sursa citată notează că mai mulți miliardari ucraineni opozanți ai lui Zelenksi și apropiați ai Kremlinului, în frunte cu Ahmetov și Petro Poroshenko, s-au întâlnit cu autoritățile de la Kiev și au promis ajutor necondiționat pentru Armată, astfel încât Ucraina să reziste.
"Toți au spsus că sunt gata de orice pentru a ajuta", explic Berezovets, oligarhii având capacitatea de a sprijini enorm armata Ucrainei prin intermediul fabircilor lor, care pot produce armament.
Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la peste 6 miliarde de euro.

Jucătorii străini de la Șahtior și Dinamo Kiev au părăsit Ucraina

Duminică seară, mai mulți fotbaliști legitimați la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk au ajuns în România. Federația Română de Fotbal i-a ajutat pe aceștia și pe familiile lor să plece din Ucraina, luni cei mai mulți dintre ei decolând spre țările lor.
Duminică seară, prin vama Albița, mai mulți jucători străini de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk au intrat în România, alături de familiile lor. Sosirea acestora în țara noastră a fost posibilă prin colaborarea celor de la FRF cu Federația de Fotbal din Ucraina și cea din Republica Moldova.
Potrivit site-ului Federației Române de Fobal, "grupul format din 42 de persoane, fotbaliști și familiile acestora, a intrat în România la miezul nopții și a fost așteptat de autocarul echipei naționale a României, care i-a transportat la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia. Astăzi (n.r. luni), 28 februarie, aceștia vor decola spre țara natală."
La sosirea în România, jucătorii refugiați au fost întâmpinați de președintele FRF, Răzvan Burleanu, care a vorbit despre situația din Ucraina, exprimându-și sprijinul față de fotbalul ucrainean.
"Acestea sunt momentele când solidaritatea, întrajutorarea sunt valori ale fotbalului care trec de dimensiunile sportive și intră în cele ale umanitarismului. Este modul în care noi, FRF, ne exprimăm sprijinul față de victimele acestui război sângeros din Ucraina. Vom continua să ajutăm fotbalul ucrainean să treacă peste încercări", a declarat Răzvan Burleanu.
Ce jucători ai lui Șahtior au părăsit Ucraina via România
 • Junior Moraes (Brazilia)
 • Fernando dos Santos Pedro (Brazilia)
 • Pedro "Pedrinho" Victor da Silva (Brazilia)
 • David Neres Campos (Brazilia)
 • Maycon Andrade (Brazilia)
 • Marcos Antonio (Brazilia)
 • Vinicius Tobias (Brazilia)
 • Domilson "Dodô" Cordeiro dos Santos (Brazilia)
 • Ismaily Golçalves (Brazilia)
 • Vitor "Vitão" Eduardo da Silva (Brazilia)
 • Marlon Barbosa (Brazilia)
Romanian Liga I
Dan Petrescu a explicat de ce trimite rezervele la meciul cu FCSB: "E normal!" Ce jucători pleacă
ACUM 2 ORE
Liga
Real Madrid a dat o lovitură de proporții! "Galacticii" au încheiat un contract de 360 de milioane
ACUM 3 ORE