“Sunt din ce în ce mai puțin jucători care reprezintă adevăratul număr 9.” Jean-Pierre Papin, fostul atacant al celor de la Olympique Marseille și câștigător al Balonului de Aur în 1991, atrage atenția asupra unui aspect important: vârfurile pur sânge au dispărut de pe radarul fotbalului în ultimii ani. În rândul suporterilor, dar mai ales în cadrul premiilor individuale acordate la final de an, marii atacanți și-au pierdut influența. Robert Lewandowski este liderul care se asigură că numărul 9 nu va dispărea niciodată din lumea fotbalului. Anul acesta, polonezul a demonstrat că poate să ducă această luptă chiar de unul singur. Astfel, el a primit premiul acordat celui mai bun jucător al anului din partea redacției Eurosport.
Atacanții veritabili erau starurile principale din fotbal în urmă cu puțin timp. Acum 20 de ani, performanțele lor ofereau savoare weekend-urilor de fotbal. Tricourile cu numărul 9 erau asaltate în magazine, iar fanii le purtau cu mândrie în tribune. De atunci, vremurile s-au schimbat. Este suficient să aruncăm o privire pe lista câștigătorilor Balonului de Aur sau a premiului FIFA The Best pentru a vizualiza regresul atacanților din ultimii ani.
Niciun vârf pur sânge nu a câștigat Balonul de Aur de la Andriy Shevchenko în 2004. Și mai îngrijorător, nu a existat niciun atacant de top pe podium începând cu anul 2008. “Este un fenomen de modă. Astăzi, puține echipe se bazează exclusiv pe un singur marcator. Preferăm să avem doi sau trei oameni capabili să înscrie goluri. Atacanții centrali de odinioară nu mai există. Fotbalul nu mai vrea să fie dependent de un singur marcator", a spus Jean-Pierre Papin.
Fotbal
Messi și Lewandowski au votat diferit la gala FIFA Best! Alegerile inexplicabile ale argentinianului
18/01/2022 LA 11:19

Victimele evoluției jocului

Fotbalul se schimbă. Pozițiile din teren au suferit și ele modificări. Atacantul central a trebuit să se adapteze la jocul de posesie ce a devenit reperul planetei fotbalului de ani de zile. Marcatorul veritabil a dominat lupta pentru Balonul de Aur, în special datorită legendarilor Marco Van Basten (1988, 1989, 1992), Jean-Pierre Papin (1991), Georges Weah (1995), Ronaldo (1997, 2002), Michael Owen (2001) și Andriy Shevchenko (2004). Numărul 9 a trebuit ulterior să accepte să iasă la rampă ceva mai puțin decât în trecut.
https://i.eurosport.com/2020/12/11/2953437.jpg
În timp ce fenomenele Lionel Messi și Cristiano Ronaldo - departe de a fi vârfuri pur sânge în sensul strict al termenului - și-au pus amprenta asupra istoriei fotbalului, atacanții centrali s-au lovit de mai multe impedimente. Au făcut compromisuri punându-se mai mult în slujba colectivului. “În ultimii ani, am fost martorii unei evoluții în fotbal. Profilul foștilor atacanți pur sânge este tot mai rar întâlnit. Atacantul trebuie să participe mai mult la joc. Trebuie să depună mai multe eforturi în slujba echipei. De exemplu, ceea ce face Karim Benzema la Real Madrid sau Alexandre Lacazette la Arsenal ilustrează perfect această situație. Atacanții aleargă mult mai mult în zilele noastre. Astfel, se pierde instinctul de marcator în momentele decisive. Rămân în urmă toate acele mici detalii care sunt atât de importante", subliniază Bernard Lacombe, fost jucător la Lyon și Bordeaux în anii ‘70 și ‘80.

Fotbalul va evolua din nou

Lewandowski reprezintăîntruchiparea numărului 9, contrar trendului actual. Fotbalul nu mai produce vârfuri veritabile, cel puțin nu la acest nivel. Ce-i drept, polonezul nu este doar un simplu marcator, deși instinctul său din fața porții este remarcabil. El este mult mai mult decât atât. Lewandowski este un jucător complet și excelent din punct de vedere tehnic. Acesta coboară regulat pentru a participa la construcția lui Bayern și contribuie din plin la pressing-ul sufocant aplicat de bavarezi atunci când balonul nu se află în posesia lor. "În filosofia lui Bayern, nu există vreun jucător care așteaptă să i se dea mingea. Lewandowski face parte dintr-un sistem și are sarcini ofensive, cât și defensive”, a spus Jean-Pierre Papin. Cu toate acestea, polonezul rămâne un număr 9 clasic.
https://i.eurosport.com/2020/11/30/2946548.jpg
Elegantul atacant al celor de la Bayern München strălucește în special în fața porții. Polonezul stă excelent din punct de vedere fizic și are o agilitate impresionantă și o eficiență letală. Acesta a pus monopol pe titlul de golgheter în Bundesliga, fiind cel mai bun marcator din Germania în cinci din ultimele șapte sezoane. Bayern utilizează un sistem care se bazează pe jocul în flancuri, iar Lewandowski poate rămâne astfel în axul central și să atace din zona sa preferată. "Din poziționarea sa, din cursele pe care le face, ne dăm seama că el este adevăratul marcator al lui Bayern Munchen. Este întotdeauna bine plasat", subliniază Bernard Lacombe, cel care a reușit 255 de goluri în 497 de meciuri din prima divizie.
Datorită performanțelor sale remarcabile, Lewandowski a plasat acest subiect în centrul dezbaterilor specialiștilor. Fostul jucător al Borussiei Dortmund a demonstrat faptul că numărul 9 clasic încă își are locul în jocul modern. Și în timp ce fenomenul Erling Haaland a aterizat pe planeta fotbalului ca o cometă, vârful pur sânge își poate recăpăta notorietatea de altă dată. "Ne vom întoarce la atacanții veritabili într-o bună zi. Fotbalul va evolua din nou", anunță Jean-Pierre Papin, bucuros că va avea parte de succesori în linia sa.

#ETalks Star of the Year - Robert Lewandowski, cel mai bun fotbalist al anului 2020

Fotbal
Rădoi și Chiricheș nu au votat cu Lewandowski! Pe cine au preferat românii la Gala FIFA Best
18/01/2022 LA 07:12
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
17/01/2022 LA 12:22