Campionatul European de Tineret a luat ființă în 1972. După 3 ediții la care puteau fi selectați jucători până la 23 de ani, din 1978 s-a introdus limita de vârstă de 21 de ani. România a așteptat de atunci două decenii pentru a se califica în premieră la acest turneu destinat tinerilor jucători.
În 1998, chiar dacă Bucureștiul a organiazat competiția (pe stadioanele Lia Manoliu, Steaua și Cotroceni s-au disputat toate meciurile), România nu s-a calificat automat ca țară gazdă, ci a trebuit să treacă de preliminarii. Cu Victor Pițurcă selecționer, micii tricolori au câștigat cu maxim de puncte o grupă cu Islanda, Irlanda, Lituania și Macedonia, având un golaveraj de 18-4.
La turneul final din România au participat alte 7 echipe pe lângă reprezentativa noastră: Norvegia, Suedia, Rusia, Spania, Olanda, Grecia și Germania. Sistemul de desfășurare nu era unul cu grupe, ci se jucau direct sferturi de finală.
Fotbal
Belgia, OUT din grupe la Cupa Mondială! Maroc și Croația s-au calificat în optimi
ACUM 2 MINUTE
România a jucat cu Olanda primul meci, iar tricolorii au pierdut cu 2-1, după ce Cosmin Contra deschisese scorul în minutul 7. Eliminată fiind din drumul către trofeu, România a mai jucat alte 2 meciuri pentru clasament, din păcate ambele pierdute: 0-1 cu Germania (după prelungiri) și 1-2 cu Rusia.
Așadar, România a terminat pe locul 8 (ultimul) primul turneu final al Campionatului European de Tineret la care a participat. Trofeul a fost câștigat de Spania, care a a trecut în finală de Grecia cu 1-0.

Lotul lui Victor Pițurcă pentru Campionatul European U21 din 1998

Portari: Bogdan Lobonț (Rapid București), Tiberiu Lung (Universitatea Craiova)
Fundași: Cosmin Contra (Dinamo București), Erik Lincar (Steaua București), Iulian Miu (Steaua București), Adrian Iencsi (Rapid București), Cornel Frăsineanu (Universitatea Craiova), Marius Iordache (Universitatea Craiova)
Mijlocași: Mihai Tararache (Dinamo București), Florentin Petre (Dinamo București), Cătălin Hîldan (Dinamo București), Ionuț Luțu (Universitatea Craiova), Eugen Trică (Universitatea Craiova), Cătălin Liță (Național București), Cătălin Munteanu (Steaua București), Laurențiu Reghecampf (Steaua București), Robert Vancea (Universitatea Craiova)
Atacanți: Ionel Dănciulescu (Steaua București), Adrian Mihalcea (Dinamo București), Cristian Ciocoiu (Steaua București)
Echipa standard folosită de Pițurcă la acel turneu final: Lobonț – Contra, Iencsi, Lincar, Miu – Fl. Petre, Tararache, Trică, Frăsineanu – Luțu – Dănciulescu
https://i.eurosport.com/2021/03/22/3015968.jpg

Doar 4 jucători din acea echipă au confirmat ulterior la naționala mare

Cei 20 de jucători selecționați de Pițurcă în 1998 proveneau de la doar 5 echipe, toate din campionatul intern: Universitatea Craiova și Dinamo dădeau câte șase fotbaliști, Steaua cinci, Rapid doi și FC Național unul. Deși majoritatea dintre aceștia au avut cariere lăudabile, doar 4 dintre ei au reușit să se impună ulterior și la prima reprezentativă.
Aceștia au fost: Bogdan Lobonț (85 de selecții), Cosmin Contra (73 de selecții-7 goluri), Florentin Petre (54 de selecții-6 goluri) și Adrian Iencsi (33 de selecții-1 gol). Cătălin Hîldan a avut un parcurs foarte bun și a bifat 8 selecții la prima echipă până la fatidicul moment din 5 octombrie 2000 când a murit subit după ce s-a prăbușit pe gazon la un amical al lui Dinamo.
Cătălin Munteanu (17 selecții), Adrian Mihalcea (16 selecții), Iulian Miu (8 selecții), Ionel Dănciulescu (8 selecții-2 goluri), Erik Lincar (5 selecții) și Mihai Tararache (4 selecții) au fost alți fotbaliști din acea echipă care au cochetat cu echipa mare în unele perioade, fără însă a deveni jucători de bază.
Poate cei mai talentați jucători ai acelei generații, Ionuț Luțu (o selecție) și Eugen Trică (4 selecții) nu au reușit din păcate să devină piese esențiale pentru prima reprezentativă. Mai mult, Tiberiu Lung, Cornel Frăsineanu, Marius Iordache, Cătălin Liță, Robert Vancea sau Cristian Ciocoiu nu au apucat niciodată să îmbrace tricoul naționalei mari, o dovadă în plus că drumul de la naționala de tineret la prima echipă este unul lung și anevoios.
Romanian Liga 2
CSA Steaua, două meciuri consecutive fără victorie în Liga 2! N-a putut să treacă de Gloria Buzău
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Rio Ferdinand și Gary Neville știu cine este singurul fundaș din lume care îl poate opri pe Mbappe
ACUM 2 ORE