Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Directorul CNI a vorbit despre situația stadionului Dinamo. Termenele au fost depășite

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 25/10/2022 la 09:37 GMT+3

Deși lucrările trebuiau să înainteze în cursul acestui an, pentru noul stadion din Ștefan cel Mare suporterii vor mai avea de așteptat. Directorul CNI a avansat noi termene și a explicat de ce revin în sarcina CS Dinamo lucrările de demolare a actualului stadion din "Groapă".

Stadion Dinamo

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
Dinamo va trebui să mai aștepte o perioadă bună de timp până când va juca din nou în Ștefan cel Mare pe un stadion modern. Directorul Companiei Naționale de Investiții a vorbit despre procedurile care sunt necesare a fi îndeplinite, ordinea lor, dar a înaintat și niște termene cu privire la soluționarea documentațiilor și începerea efectivă a lucrărilor de construcție pentru noua arenă.
Concret, dacă nu vor fi din nou depășite termenele, stadionul Dinamo ar trebui să fie proiectat în lunile următoare, iar primele imagini grafice cu noua arenă, bazate pe noul proiect, ar urma să apară în luna februarie cel mai devreme, dacă nu vor exista contestații la licitația privind desemnarea societății care să se ocupe de studiul de fezabilitate, obținerea de avize și proiectarea efectivă a stadionului.

CS Dinamo trebuie să se ocupe de demolare

Într-un interviu acordat www.sport.ro, Adrian Cefalan, directorul Companiei Naționale de Investiții, a vorbit despre situația noii arene din Ștefan cel Mare. Acesta a spus că termenele au fost depășite, dar și că demolarea actualei arene intră în sarcina Clubului Sportiv Dinamo, iar aceste lucrări ar putea începe chiar înaintea finalizării fazei de proiectare.
"Demolarea trebuie să o facă clubul Dinamo după ce iese Hotărârea de Guvern. În cazul în care nu reușești să te încadrezi în termenul inițial, se poate da o decalare. Cu siguranță, licitația se va finaliza mult mai devreme.
Demolarea nu depinde de CNI, dar există o lege a sportului care spune că pentru demolarea unei baze sportive trebuie să faci dovada că vei construi tot o bază sportivă.
Pașii, cum am spus-o, sunt studiul de fezabilitate, etapele de aprobare. În momentul în care există Hotărârea de Guvern și se aprobă sumele necesare construirii stadionului, CNI demarează procedura de proiectare și execuție, iar Dinamo trebuie să demareze procedura de demolare a stadionului.
Poate să facă acest lucru chiar și anterior emiterii Hotărârii de Guvern, introducând în caietul de sarcini și în contract o clauză cum că se va începe ordinul de începere a lucrărilor de demolare după aprobarea indicatorilor pentru noul stadion", a declarat directorul CNI.
Citește și:

Primele randări și macheta ar urma să apară în primăvară

Deși termenele au fost amânate și fanii dinamoviști sunt nerăbdători să afle primele vești cu privire la construcția unui nou stadion pentru clubul lor favorit, în primăvară ar trebui să apară proiectul, macheta noii arene și primele randări 3D, conform celor spuse de directorul CNI. De asemenea, acesta a expus din nou pașii care trebuiesc parcurși până la stadiul de începere efective a lucrărilor.
Cum arena se va construi într-o zonă din centrul capitalei, probabil perioada de construcție va depăși 2 ani, astfel că, în cel mai optimist scenariu, Dinamo se va putea bucura de un stadion modern cel mai devreme în 2025, asta dacă nu se vor decala din nou termnele oferite și nu vor exista contestații.
"În momentul inițial, către CNI era predat stadionul din spate, Velodromul. S-a transmis către CNI hotărârea de predare a amplasamentului pentru noua locație, s-a solicitat un nou certificat de urbanism, pentru că trebuie unul nou dacă s-a schimbat amplasamentul. Cei de la Dinamo au refăcut nota conceptuală și tema de proiectare, cea care stă la baza procedurii de achiziție. Au fost șase firme de proiectare înscrise pentru a face acest studiu de fezabilitate.
S-au finalizat evaluarea tehnică, evaluarea financiară și, probabil, în perioada imediat următoare, colegii vor declara un câștigător. Fiind șase ofertanți, trebuie să aștepți zece zile, dacă unul vrea să conteste. Din momentul în care se semnează contractul, proiectantul va avea trei luni, cred că atât era termenul, pentru întocmirea studiului de fezabilitate și de obținere a avizelor solicitate prin certificatul de ubanism.
Până la sfârșitul acestui an, aceștia ar fi pașii. Semnarea contractului, emiterea ordinului de începere a serviciilor de proiectare, demararea procedurii de obținere a tuturor avizelor care au fost solicitate prin certificatul de urbanism și întocmirea acestui studiu de fezabilitate, care reprezintă conceptul viitorului stadion.
Proiectul va apărea la începutul anului viitor. Dacă nu sunt contestații, repet, proiectantul are cam trei luni. Să spunem că în octombrie sau noiembrie semnăm contractul, cam în februarie vom avea un concept și niște randări 3D", a mai spus Adrian Cefalan.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo