Revenirea la un sistem competiţional cu 16 formaţii în Liga 1 este foarte aproape să se producă, acesta fiind cel mai dorit scenariu în acest moment. Răzvan Burleanu a anunţat că susţine acest proiect, pe care LPF urmează să îl discute azi în Adunarea Generală. De mai multe sezoane, Federaţia a militat pentru revenirea la un campionat cu 16 echipe, însă Liga a preferat să rămână la un sistem cu 14 echipe, gândit probabil din punct de vedere financiar. În contextul actual, banii din drepturile TV se împart la mai puţine echipe.
Acum, pe ordinea de zi a LPF e revenirea la 16 formaţii pe prima scenă a fotbalului românesc, iar Răzvan Burleanu a salutat iniţiativa. Dacă în Adunarea Generală de azi cluburile vor vota o asemenea modificare, FRF va ratifica decizia în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare. Condiţia e să se continue cu sistemul play-off/play-out. În orice caz, cele trei variante luate în calcul de cele 14 echipe din Liga 1 sunt următoarele:
  • 1 Situația din Liga 1 rămâne neschimbată (se va continua cu 14 echipe) – scenariu puțin probabil
  • 2 Se trece la varianta cu 16 echipe – scenariu susținut de Răzvan Burleanu, președintele FRF
  • 3 Se trece la varianta cu 18 echipe – scenariu cotat cu a doua șansă, susținut de Gică Hagi
Romanian Liga I
O nouă plecare de la FCSB! Legia, ofertă pentru un jucător al lui Petrea
29/06/2022 LA 08:40

Scenariul cu 16 echipe, cel mai probabil

Răzvan Burleanu a vorbit despre avantajele sistemului competițional cu 16 echipe: "FRF a propus de acum doi ani acest sistem cu 16 echipe. Noi vom fi de acord. Mâine este această Adunare Generală a LPF, iar pe 3 august avem Comitetul Executiv. Să vă spun avantajele unui sistem cu 16 echipe. Când am făcut analiza, s-au luat în considerare numărul de spectatori, audiența TV, miza echipelor. S-ar păstra același sistem, play-off / play-out. Vrem ca fotbalul să devină o caracteristică relevantă a societății, iar de aici setăm și sistemul.
Acest sistem play-off / play-out este un sistem bun (n.r cu 14 echipe), dar are anumite dezavantaje. Dacă vom avea trecerea la 16 echipe, vei avea o mult mai bună utilizare a datelor competiționale. Vrem să introducem o punte de legătură între play-off și play-out. Un alt avanataj al sistemului cu 16 echipe este o mai bună folosire a infrastructurii sportive și existența mai multor oportunități pentru jucători și antrenori. Există și dezavantaje, banii din drepturile TV vor fi împărțiți la 16 echipe", a spus Răzvan Burleanu, la ProX.

Meci de baraj pentru cupele europene

O altă schimbare pe care preşedintele Federaţiei o agreează e introducerea unui meci de baraj, la capătul play-off-ului/play-out-ului. Astfel, deşi echipele din play-out nu au în acest moment vreo şansă să mai evolueze în cupele europene, Burleanu propune o metodă interesantă: campioana play-out-ului să evolueze împotriva ultimului loc care duce în Europa League, iar învingătoarea acestui baraj să meargă în Europa League. Astfel play-out-ul ar deveni mult mai interesant şi formaţiile fără griji la retrogradare vor avea pentru ce să lupte până la final
"Un alt avantaj este introducerea unei punți de legătură între play-off și play-out. Campioana play-out-ului să joace un meci de baraj cu ultimul loc de Europa League", a mai spus Burleanu.

UEFA, presiuni pe FRF și LPF

Justin Ştefan a dezvăluit recent că FRF poate trimite către UEFA echipele participante în Europa până pe 3 august, la ora 23 şi 59 de minute. Reperezentanții UEFA nu au fost de acord cu prelungirea termenului, astfel că FRF și LPF trebuie să găsească o soluție împreună de a proteja duelul dintre Craiova și CFR Cluj, asta pentru că nu mai poate suferi modificări.
"Am vorbit la FRF şi s-au consultat cu UEFA, am vorbit şi noi cu cei de la UEFA, prin intermediul lui Robert Pongracz, şi putem comunica aceste informaţii până luni, 3 august, la ora 23:59, astfel că meciul dintre CFR şi Craiova se va putea disputa luni seara", a anunţat Justin Ştefan la Antena Sport.
Partida dintre Universitatea Craiova şi CFR este programată luni seara, în Bănie, de la ora 20:30, astfel că cei de la FRF au timp să omologheze clasamentul final din play-off şi să trimită la UEFA lista cu participantele în Europa.
Romanian Liga I
Valentin Gheorghe, adio FCSB! Atacantul de bandă, spre Turcia. Detaliile mutării
28/06/2022 LA 08:07
Romanian Liga I
CFR are oferte pentru 4 jucători de bază, cotați la 9 milioane €. Anunțul clujenilor
18/06/2022 LA 20:11