De mai multe sezoane, Federaţia a militat pentru revenirea la un campionat cu 16 echipe, însă Liga a preferat să rămână la un sistem cu 14 echipe, gândit probabil din punct de vedere financiar. În contextul actual, banii din drepturile TV se împart la mai puţine echipe.
Acum, pe ordinea de zi a LPF e revenirea la 16 formaţii pe prima scenă a fotbalului românesc, iar Răzvan Burleanu a salutat iniţiativa. Dacă în Adunarea Generală de mâine cluburile vor vota o asemenea modificare, FRF va ratifica decizia în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare. Condiţia e să se continue cu sistemul play-off/play-out.
Nu se ştie încă dacă eventualele modificări vor fi valabile din stagiunea 2021-2022 sau dacă se va decide ca acestea să aibă efect imediat. În contextul în care s-ar hotărî ca din stagiunea viitoare să avem 16 echipe, trebuie văzut exact ce se întâmplă cu retrogradarea/promovarea din acest sezon.
Romanian Liga I
FCSB, remiză cu Mioveni, într-un amical. CFR a avut viaţă grea cu o echipă de liga a 4-a spaniolă
15/01/2022 LA 13:09
"Există posibilitatea ca numărul echipelor să fie mărit. Avem o analiză asupra sistemului cu 16 echipe. FRF a demarat un studiu în urmă cu doi ani jumătate alături de UEFA în ceea ce privește creșterea numărului de echipe. În momentul de față avem o analiză în ceea ce privește cel mai bun sistem care se potrivește fotbalului românesc. LPF a respins acest secenariu în urmă cu doi ani, iar pe 3 august avem pe listă implementarea acestui sistem competițional. Dacă mâine cluburile din Liga 1, dacă deținătorii de drepturi TV vor propune această variantă, atunci o să fim de acord.
Un sistem cu 16 echipe ar păstra sistemul play-off/ play-out. Acest sistem prinde din ce în ce mai mult teren și o întoarcere la un sistem cu tur și retur ar prezenta destul de multe dezavantaje. Dacă am trece la 16 echipe o să putem să avem o mult mai bună utilizare a datelor", a spus Răzvan Burleanu, potrivit ProSport.

Meci de baraj pentru cupele europene

O altă schimbare pe care preşedintele Federaţiei o agreează e introducerea unui meci de baraj, la capătul play-off-ului/play-out-ului. Astfel, deşi echipele din play-out nu au în acest moment vreo şansă să mai evolueze în cupele europene, Burleanu propune o metodă interesantă: campioana play-out-ului să evolueze împotriva ultimului loc care duce în Europa League, iar învingătoarea acestui baraj să meargă în Europa League. Astfel play-out-ul ar deveni mult mai interesant şi formaţiile fără griji la retrogradare vor avea pentru ce să lupte până la final
"Un alt avantaj este introducerea unei punți de legătură între play-off și play-out. Campioana play-out-ului să joace un meci de baraj cu ultimul loc de Europa League", a mai spus Burleanu.
Romanian Liga I
Hagi speră să fi dat lovitura! Farul l-a transferat pe cel mai bun dribler din Liga 1
05/01/2022 LA 09:26
Romanian Liga I
FCSB a făcut vizita medicală. Un copil de 14 ani, în lotul roş-albaştrilor
05/01/2022 LA 09:20