Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce pedeapsă riscă Gueye, după ce a fost depistat cu cocaină în derby-ul Dinamo - FCSB

Cosmin Cioboata

Actualizat 09/03/2021 la 20:39 GMT+2

Magaye Gueye (30 de ani), atacantul lui Dinamo, a fost depistat cu cocaină, în urma testelor realizate de Agenția Națională Antidoping (ANAD) la finalul derby-ului cu FCSB, scor 1-0, din Cupa României.

Magaye Gueye

Credit imagine: Eurosport

În prezent, Gueye este suspendat temporar din orice activitate sportivă. Atacantul lui Dinamo va fi supus unui alt control antidoping, iar dacă și cel de-al doilea rezultat va ieși tot pozitiv, atunci senegalezul ar putea primi o suspendare de 2 ani.
Conform articolului 72 al Regulamentului Disciplinar al FRF, aflat în concordanță cu regulamentul FIFA, un fotbalist testat pozitiv cu substanțe interzise "va fi sancționat cu suspendare pentru doi ani, la prima abatere şi suspendare pe viaţă, în caz de recidivă".

Ce pedeapsă riscă Gueye, după ce a fost depistat cu cocaină în derby-ul Dinamo - FCSB

"Orice încălcare a: Capitolului II.1 (Prezenţa unei substanţe interzise, a metaboliţilor sau markerilor ei), Capitolul II.2 (Folosirea sau încercarea de folosire a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise), Capitolul II.3 (Refuzul sau neproducerea, fără motiv întemeiat, a probei), Capitolul II.5 (contaminarea/ interpunerea/obstrucţionarea prin încercarea de a obstrucţiona oricare parte a controlului doping), Capitolul II.6 (Posesia de substanţe sau metode interzise) va fi sancționată cu suspendare pentru doi ani, la prima abatere şi suspendare pe viaţă, în caz de recidivă", se arată pe site-ul oficial al FRF.
Conform primelor informații, Gueye nu este recidivist, motiv pentru care atacantul riscă o suspendare pe o perioadă de 2 ani, în cazul în care proba inițială va fi confirmată la următorul test.

Singurul mod în care Gueye poate scăpa de suspendare, după ce a fost prins dopat cu cocaină în meciul Dinamo - FCSB

Există și varianta în care atacantul lui Dinamo scapă complet de suspendare și se alege doar cu un avertisment. Pentru asta, trebuie demonstrat faptul că substanța interzisă consumată de Gueye - cocaina - nu ajută la sporirea performanțelor sportive.
"Dacă sunt descoperite substanţe cuprinse în lista substanţelor şi metodelor interzise (conform anexei A din regulamentul FIFA de control doping), pentru care se poate produce proba că acestea nu au fost destinate creşterii performanţei sportive, se va aplica cel puţin un avertisment pentru prima abatere şi o suspendare pentru doi ani, în caz de recidivă. A treia abatere va fi sancţionată cu suspendare pe viaţă", se arată în regulamente.
Ipoteza respectivă este susținută inclusiv de medicul Gary Wadler, fost profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea New York. Doctorul susține că, "cocaina nu influențează aproape deloc performanțele sportive:
"Cocaina e cunoscută pentru faptul că distorsionează percepția asupra realității. Sportivul care o consumă poate avea senzația că reușește rezultate mai bune sau că simte mai puțină oboseală. Influența asupra performanțelor sportive este, însă, aproape inexistentă"
Așa cum a anunțat și managerul sportiv Mario Nicolae, Dinamo nu riscă vreo sancțiune, ținând cont că este vorba despre un caz izolat. Potrivit regulamentului ANAD, sancțiunile la nivelul clubului se aplică atunci când, la un control antidoping, sunt depistați cu substanțe interzise cel puțin 3 jucători.

Cutremur în "Ștefan cel Mare"! Magaye Gueye, depistat cu cocaină la meciul Dinamo - FCSB, din Cupa României

Agenția Națională Antidoping a anunțat astăzi că un jucător din lotul lui Dinamo a fost testat pozitiv cu o substanță interzisă.
Potrivit gsp.ro, este vorba despre atacantul Magaye Gueye. Sursa citată anunță că fotbalistul a fost testat pozitiv cu cocaină, la finalul meciului dintre Dinamo și FCSB, scor 1-0, din optimile Cupei României.
ANAD a trimis deja înștiințări către Dinamo, LPF, COSR și FRF cu privire la rezultatul obținut de Gueye.
Culmea, chiar Dinamo a fost cea care a solicitat control anti-doping la meciul cu FCSB, din Cupa României, disputat pe 10 februarie.
Suporterii-acționari din programul DDB (Doar Dinamo București) au făcut solicitare la ANAD, iar reprezentanții instituției s-au conformat și au acționat la finalul partidei din "Ștefan cel Mare". În cele din urmă, se pare că tot "câinii" au fost cei care au avut de suferit.

Probleme mari pentru Dinamo, după ce Gueye a fost depistat cu cocaină!

Suspendarea lui Gueye reprezintă o lovitură puternică pentru Dinamo. La ora actuală, Ionel Gane nu se poate baza nici pe accidentații Adam Nemec și Andrei Blejdea în faza ofensivă. Astfel, Robert Moldoveanu rămâne singurul jucător care poate evolua în atacul "câinilor" în următoarea perioadă.
Magaye Gueye a ajuns la Dinamo în luna octombrie, liber de contract, de la Qarabag. Atacantul senegalez, cotat la 400.000 de euro pe transfermarkt.com, a bifat 18 apariții în tricoul formației din "Ștefan cel Mare", reușind să înscrie 3 goluri.
De-a lungul carierei, Gueye a mai evoluat la Strasbourg, Everton, Brest, Millwall, Adanaspor, Osmanlispor și Qarabag. Atacantul de 30 de ani are și 3 selecții la naționala U23 a Senegalului.
În tricoul lui Everton, în perioada 2010-2014, Gueye a adunat 39 de meciuri, dintre care 24 în Premier League. Senegalezul a marcat 3 goluri și a oferit 9 pase decisive pentru formația de pe Goodison Park. Everton a plătit 1,4 milioane pentru transferul său în 2010.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo